Gündem

EŞİK'ten "Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu" tepkisi: Kadınların ve çocukların hayatlarını ters yüz edecek düzenlemeler peşine düşülmüş

06 Ağustos 2024 09:32

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un “Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu” oluşturulduğu açıklamasına tepki göstererek aile hukukunun sil baştan yazılmaya çalışıldığını belirtti. Platformdan yapılan açıklamada, "İktidarın istediği ortaklarla istediği sonuçlara ulaşmak için araç haline getirdiği projelerin çıktılarından kendilerine vazife çıkaranlar, nafaka, tazminat, boşanma ve velayet gibi konularda kadınların ve çocukların hayatlarını ters yüz edecek düzenlemeler peşine düşmüş" denildi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu" oluşturulduğunu açıklamıştı. 

EŞİK, Bakan Tunç'un açıklamasına tepki göstererek kurulun hangi kriterlere göre, nasıl oluşturulduğu ve kimlerin yer aldığının belli olmadığını belirtti. EŞİK'ten konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklama şöyle: 

"Basında yer alan haberlere göre Türkiye Adalet Akademisi tarafından kurulduğu söylenen kurulun hangi kriterlere göre, nasıl oluşturulduğu ve kimlerin yer aldığı açıklanmadı. Bakan'ın iddiası, 'Kurulun, aile hukuku alanında çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları, adli destek görevlileri ve üniversite mensuplarıyla iş birliği içinde'  faaliyet göstereceği ve 'aile hukuku alanında çalışan kurumlar arasında etkili bir iş birliği' sağlayacağı yönünde. Bakanın bu yöndeki açıklamalarını ilk kez duymuyoruz, daha önce 'bilim kurulu' adını verdiği bu kurul anlaşılan yine kapalı kapılar ardında, hükümet destekli hatta doğrudan hükümet tarafından kurdurulan dernekler, vakıflar ve sözde akademisyenlerden oluşturuldu. Yine bir 'sivil toplumla iş birliği yapıyoruz' aldatmacası ile karşı karşıyayız.

"Tunç devrim yaptık dedi; o kadar sessiz yapılmış ki kimsenin ruhu duymadı"

Tunç, 'Son 22 yılda özellikle kadın hakları ve aile hukuku alanında anayasal düzeyde sessiz devrim niteliğinde birçok düzenleme yaptık' demiş. Bu devrimi o kadar sessiz yapmışlar ki hiç birimizin ruhu duymadı! Bakan’ın bahsettiği devrim, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz şekilde tek kişinin kararıyla çekilmekse siyaset biliminde buna devrim değil başka isimler veriliyor.

"Bugüne dek kadın hakları açısından olumlu tüm hukuki düzenlemeler bağımsız kadın hareketinin mücadelesiyle gerçekleşti"

İktidarın istediği ortaklarla istediği sonuçlara ulaşmak için araç haline getirdiği projelerin çıktılarından kendilerine vazife çıkaranlar, “nafaka, tazminat, boşanma ve velayet gibi” konularda kadınların ve çocukların hayatlarını ters yüz edecek düzenlemeler peşine düşmüş. Bugüne dek kadın hakları açısından olumlu tüm hukuki düzenlemeler bağımsız kadın hareketinin mücadelesiyle gerçekleşti. Yapılan her kanunun noktasından virgülüne kadınların emeği var, deneyimi ve bilgisi var. Kazanımlarımıza dokunmanıza izin vermeyeceğiz. Yüzyıllardır ezilen, ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılanlar olarak vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

"Medeni Yasa'dan vazgeçmeyeceğiz"

Kadınlar ne istediklerini söyledi, söylüyor: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, Medeni Kanun’a dokunma, kadının soyadı konusunda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gereğini yerine yetir. Bakanlık bir şey yapmak istiyorsa ilk iş kulaklarını tıkamaktan vazgeçebilir; çünkü biz laiklik ilkesine dayanan, eşitlikçi aile modelinin garantisi olan Medeni Yasa’dan vazgeçmeyeceğiz."

 

"
"