Dünya

Ermenistan’da 7 kişiye "darbe girişimi" soruşturması; Erivan, Moskova'yı suçluyor

Darbe şüphelilerinin çok sayıda kişiyi Rusya’ya askeri eğitim için gönderdiği iddia edildi

19 Eylül 2024 14:50

T24 Dış Haberler

Ermenistan Soruşturma Komitesi çarşamba günü, "iktidarı şiddet ve yasa dışı yollarla ele geçirme hazırlığı içinde olduğu" iddiasıyla 7 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Darbe hazırlığı soruşturmasında şüphelilerin 2024 yılında çok sayıda kişiyi Rusya'da üç ay askeri eğitime gönderdiği iddia edildi.

Ermenistan'da "iktidarı ele geçirmek için komplo kurmak"la suçlanan 3 kişinin gözaltına alındığı ve 4 kişinin de arandığı bildirildi.

Kaynakların aktardığına göre, şüpheliler 2024 yılında Ermenistan ve Karabağ'dan birçok kişiyi 3 ay boyunca askeri eğitim almaları için Rusya’ya gönderdi. Kaynaklar, daha sonra dönenlere orduya katılmaları için ayda yaklaşık 220 bin ruble maaş ödendiğini söyledi. 

Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle gerilen Rusya-Ermenistan ilişkileri Ermenistan’ın Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeliğini askıya alması ve Rusya’nın Karabağ’da Azerbeycan’a sağladığı destek nedeniyle daha da kötüleşmişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Avrupa Birliği üyeliğinin gerçekçi bir olasılık olması durumunda hükûmetinin bu fırsatı kaçırmayacağını dile getirdi.

"
"