Politika

Erdoğan "tartışma yok" dedi ama AKP'de 4. madde çatlağı büyüyor | Miroğlu'ndan Uçum'a: Saçma sapan kavramlarla demagoji yapıyorlar

19 Eylül 2024 09:37

T24 Haber Merkezi

AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun "Anayasanın 4'üncü maddesine karşıyız" sözleriyle başlayan tartışmada "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'a tepki gösterdi. Miroğlu, “Değiştirilmezlik ilkesi' diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar, sadece demagoji yapıyorlar" dedi. Miroğlu, Uçum'un kullandığı "kurucu nesil" kavramına da karşı çıkarak, "AK Partilileri yüz yıl sonra 'kurucu irade kavramı' üzerinden statükoya, değişmezliğe davet etmek, her nasılsa elde edilmiş bir siyasi konumu/ temsili istismardan başka bir şey değildir. Bu kavramı kullanmayı sevenler ve bu kavrama, millet iradesine rağmen adeta ilahi bir anlam yükleyenler, AK Parti’nin kapılarını demokrasiye ve millet iradesine tamamen kapatmasını isteyenlerdir. Yani 2028 seçimlerini de kaybetmesini isteyenlerdir. Bu coğrafyada ve bu yüz yılda ve hala İttihatçılık?!!!" ifadelerini kullandı. 

Miroğlu'ndan Uçum'a sert tepki

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesi üzerine Cumhur İttifakı'nda başlayan tartışma devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır" açıklamasına rağmen, iktidar kanadında 4'üncü madde üzerinden oluşan çatlak büyüyor. Son olarak AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un konuyla ilgili yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi. 

"Saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar, sadece demagoji yapıyorlar"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4'üncü maddesinin değiştirilmesini istemesine ilişkin olarak, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" demişti. Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" ifadelerini kullanmıştı. Uçum'un açıklaması, AKP'li Orhan Miroğlu'nu kızdırdı. Miroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Değiştirilmezlik ilkesi' diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar, sadece demagoji yapıyorlar" dedi. Uçum'un kullandığı "kurucu nesil" kavramına da karşı çıkan Miroğlu, "Bu kavramı kullanmayı sevenler ve bu kavrama, millet iradesine rağmen adeta ilahi bir anlam yükleyenler, AK Parti’nin kapılarını demokrasiye ve millet iradesine tamamen kapatmasını isteyenlerdir. Yani 2028 seçimlerini de kaybetmesini isteyenlerdir" ifadelerini kullandı. 

Orhan Miroğlu, X hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Son bir kez yazıp bu konuyu kapatacağım.

“Değiştirilmezlik ilkesi” diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar sadece demagoji yapıyorlar.

Ayrıca Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz gecesinin ihanet çetesine karşı kullandığı ve başka bir irade tanımadığı için, halkı , uğruna, sokaklara davet ettiği Millet iradesinden üstün hiç bir irade yoktur ve olamaz.

“Kurucu İrade” demokrasi dışı bir kavramdır.

Eğer FETÖ 15 Temmuz gecesi başarabilseydi, Yurtta Sulh Konseyi’nin aklına gelip millet iradesine karşı kullanacağı ilk kavram muhtemelen “kurucu irade” gibi bir kavram olurdu!

Tek Parti, tek Şef döneminin tarih anlayışı ve Türkiye’nin canını bugün de yakmaya devam eden eşi benzeri görülmemiş bir iktidar pratiğini anlatmak istiyorsanız, buyrun bol bol kullanın şu mucizevi “kurucu iradenizi!.”

AK Parti iktidarı, “Kurucu irade” denilerek, “ kurucu irade” adına, bu ülkenin ve bu milletin tarihinin Selçuklu ve Osmanlı safhasını inkar edenlere karşı ve dişe diş bir mücadeleyle kuruldu.

AK Partilileri yüz yıl sonra “kurucu irade kavramı” üzerinden statükoya, değişmezliğe davet etmek, her nasılsa elde edilmiş bir siyasi konumu/ temsili, istismardan başka bir şey değildir.

Bu kavramı kullanmayı sevenler, ve bu kavrama, millet iradesine rağmen adeta ilahi bir anlam yükleyenler AK Parti’nin kapılarını demokrasiye ve millet iradesine tamamen kapatmasını isteyenlerdir.

Yani 2028 seçimlerini de kaybetmesini isteyenlerdir.

Bu coğrafyada ve bu yüzyılda ve hala İttihatçılık?!!!

Pes doğrusu!

Cumhuriyeti ve temsil ettiği değerleri, milletin talebi ve siyasi konjonktür ve şartların elverdiği ölçüde yeniden yorumlamak ve değişimini istemek demokratik bir hak ve evrensel insan hakları ve özgürlükler bağlamında her türlü uluslararası sözleşmelerle garanti altındadır.

Tartışmak isteyenler özgürce tartışabilmelidirler."

Zekeriya Yapıcıoğlu ne demişti?

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söylemişti. Yapıcıoğlu, şunları kaydetmişti:

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde."

Anayasanın 4. maddesi ne diyor?

Anayasanın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Yapıcıoğlu, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu savunarak, diğer maddeler üzerinde ise müzakereye açık olduklarını belirtti.

TIKLAYIN - HÜDA-PAR Lideri Yapıcıoğlu'ndan Anayasa resti: 4. maddeye karşıyız, ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim!

Erdoğan: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını istemesiyle başlayan tartışmaya ilişkin olarak, "Maksimalist söylemlerin, anayasa tartışmalarına katkı sunmak yerine, bilakis ket vuracağını düşünüyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum; anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır" demişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan 4. madde açıklaması: Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: İpotek değil, gelecek kuşaklara nasihat

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4'üncü maddesinin değiştirilmesini istemesine ilişkin olarak, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" demişti. Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Hüda Par'a 4. madde yanıtı: İpotek değil, gelecek kuşaklara nasihat

Özgür Özel'den Bahçeli'ye: Bu Hüda Par'a ne diyorsun?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını isteyen Hüda Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun açıklamalarını hatırlatarak, "Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" ifadelerini kullanmıştı.

Özgür Özel, şunları söylemişti:

"3-5 oy uğruna olmadık işler yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Onunla bununla ittifak. En güzel ittifak bizim ittifakımız, Türkiye İttifakı. Bir ittikak da Hüda Par. Kadının seçme seçilme hakkına karşı çıkan Hüda Par, çıkmış 'anayasanın ilk 4 maddesine karşıyız' diyor. Seçim zamanı susturdular. Şimdi anayasanın 4. maddesine karşıyız diyor. 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti Ankara'ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı'na karşılar, Cumhuriyete karşılar.

Mikroba 'sen niye hastalık yapıyorsun' diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler... Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" 

TIKLAYIN - Özgür Özel'den, Devlet Bahçeli'ye Hüda Par sorusu: Kimler kimlerle beraber?

Cumhur İttifakı'nda çatlak yarattı

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesi, Cumhur İttifakı'nda tartışmaya neden olmuştu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Anayasa'nın 4'üncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir" sözleriyle tepki gösterdiği Yapıcıoğlu'na, Mehmet Metiner'den destek gelmişti. Eski AKP Milletvekili Metiner, "Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik taleplerine karşı çıkmak ile değişiklik taleplerinin tartışılmasına karşı çıkmak iki farklı duruştur. Birincisi, demokratik bir hak; ikincisi, demokrasi açısından hayli sorunlu bir hat" ifadelerini kullanmıştı. Metiner, CHP'nin bedenen iktidarda olmasa da ruhu ve zihniyetiyle iktidarda olduğunu savunarak, "CHP’nin ideolojik-zihni kazanımını yabana atmamak lazım. Öyle bir güç ki bu, en muhalifleri bile kendisine benzetebiliyor. Sadece o ruh ve zihniyetin dönemsel olarak rengi değişiyor, özü ise hep bâki kalıyor gördüğüm. Gerçek köktenci bir değişim şimdilik için muhal (imkansız)" demişti. AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da "12 Eylülcülerin anayasaya koyduğu maddeleri değiştirme teklifini dahi ihanet olarak görenler devletin zirvesinden açıklamalar yapmayı sürdürüyorlar" diyerek, "Darbeci zihniyet 10 yıl öncesinden daha güçlü. Darbelerle mücadele birkaç cümleye sığan yıldönümü anmalarından ibaret kalırsa, yarın çok geç olabilir" ifadelerini kullanmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Bahçeli, sen bu Hüda Par'a ne diyorsun?" sorusuna yanıt veren MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise “Başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir” sözleriyle Yapıcıoğlu'nun önerisine tepki göstermişti. 

TIKLAYIN - Cumhur İttifakı'nda 4. madde çatlağı

"
"