Politika

Erdoğan'dan Özel'e "AB" mesajı: Tercih yapmak zorunda değiliz

"Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz"

Fotoğraf: AA

31 Ağustos 2024 17:42

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu ile ilişkileri güçlendirirken, Batı ile köklü iş birliğini ilerletmenin yollarını arayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği (AB) ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tuzla'daki "Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni"nde konuştu. Erdoğan, konuşmasında, CHP lideri Özgür Özel'in, "Herkesin ortalama Avrupa Birliği'nde 45 bin dolar milli geliri var. Avrupa Birliği'nin önceki üyelerine baktığınızda 55 bin dolarlık bir ortalama milli gelir var. Oysa o hedefi terk edip sonra dönüp Şangay İşbirliği Örgütü'nün peşine takılınca, oradaki milli gelir ortalaması da 4 bin 500 dolar. Arada 10 kat fark var. Bu sefer referandum zengin, müreffeh Avrupa'nın bir parçası hukukun üstünlüğünün kalkınma getirdiği bir Türkiye mi yoksa Şangay İşbirliği Örgütü'nde olduğu gibi güçlü liderlerin, yoksul halkların olduğu bir Türkiye mi?" sözlerine cevap verdi. Erdoğan, Türkiye'nin, AB ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde olmadığını ifade etti. "Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Şanlı ordumuzun asil mensuplarıyla her zaman iftihar ediyorum" dedi, "Kilidi çok yakında kapatacağız, bölücü alçakları ülkemiz ve Iraklı kardeşlerimiz için tehdit olmaktan çıkaracağız" açıklamasını yaptı.

Özel'den Suavi konserinin iptalinin ardından belediyelere talimat: Önce Cumhuriyet Halk Partisi'ne bildirecekler

Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da katıldı (Fotoğraf: AA)

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu yıl bizleri özellikle duygulandıran Kara Harp Okulu mezuniyetinde birinciliği bir kızımız almıştı. Bugün Deniz Harp Okulu'nda birinciliği bir kızımız aldı. Dün akşam 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı büyük bir coşkuyla kutladık. Siz bahriyelilerimizin mezuniyet sevincine iştirak ediyoruz. Toplam 427 aslan parçasını Deniz Harp Okulu'muzdan mezun ediyoruz. 'Mavi Vatan'daki hak ve hukukumuzu korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaksınız. Bu inanmışlığı şu an karşımdaki tabloda görüyorum. Türkiye mazlumlarım hamisi kimliği ile ilelebet payidar olacak. Türk milleti tarih yazmaya devam edecektir. Rabbim ayağınıza taş değdirmesin diyorum.

Disiplin vazife şuuru caydırıcılık ve çalışkanlık noktasında tüm dünyanın hayranlık duyduğu bir orduya sahibiz. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak şanlı ordumuzun asil mensuplarıyla her zaman iftihar ediyorum.

"Kalan 3 denizaltımızı 2029 yılına kadar tamamlayacağız"

Yeni tip denizaltı projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Uçak gemimiz ile ilgili temaslarımız devam ediyor. Hızır Reis Denizaltımızı 2025, Murat Reis Denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Kalan 3 denizaltımızı da 2029 yılına kadar tamamlayacağız.

"Birileri 'Mavi Vatan'ı 'masal' olarak görüyor, haklarımızı sonuna kadar koruyacağız"

'Masal' denilen 'Mavi Vatan'daki haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hukukunun çiğnenmesine izin vermeyeceğiz. Herkesin denizi ufku kadardır. Birileri 'Mavi Vatan'ı 'masal' olarak görebilir birileri Türkiye'yi macera aramakla itham edebilir.

"'Türkiye'nin Irak'ta, Suriye'de ne işi var?' demek çok büyük bir haksızlık"

Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Türkiye'nin mücadelesinden rahatsızlık duyanlar olabilir. Biz bunların hiçbirisine kulak asmayacağız. 'Türkiye'nin Irak'ta, Suriye'de ne işi var?' demek tarihimize yapılmış çok büyük bir haksızlıktır.

"Birilerinin iddia ettiği gibi tercih yapmak mecburiyetinde değiliz"

Türkiye yönünü sadece Batı'ya dönerek menzil-i maksuduna varamaz. Biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği (AB) ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz. Doğu ile ilişkilerimizi güçlendirirken, Batı ile köklü iş birliğimizi ilerletmenin yollarını arayacağız. Daha bir asır önce bir arada yaşadığımız halklarla bugün aramızda sınırların olması, gönül coğrafyamızdan kopacağımız anlamına gelmez.

"Bölücü alçakları milletimiz ve Iraklı kardeşlerimiz için tehdit olmaktan çıkaracağız"

Azerbaycan'ın Karabağ'ında Azeri kardeşlerimizle birlikte orada da yine Azeri kardeşlerimize düşman güçleri tamamıyla yok ettik. Çok yakında kilidi kapatacağız. Bölücü alçakları milletimiz ve Iraklı kardeşlerimiz için tehdit olmaktan çıkaracağız. TSK dışında dünyadaki hiçbir ordu sınırları dışında böyle bir başarıya imza atamaz. Ya zafer, ya şehadet diyerek ölüme meydan okuyan aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.

İnsansız hava araçlarında yakaladığımız ivme sadece dost ve kardeş halklar tarafından değil, tüm dünyada gıptayla takip ediliyor. 50'ye aşkın ülkede Türk SİHA'ları kullanılıyor. Kızılelma ve ANKA-3'ün devreye girmesiyle artık bu alanda yeni bir ligin oyuncusu olacağız. KAAN projelerimizin en başında geliyor. HÜRJET'le de önemli bir ihtiyacı karşılayacağız.

"Birilerinin demir kubbesi varsa bizim de çelik kubbemiz olacak"

Birilerinin demir kubbesi varsa bizim de çelik kubbemiz olacak. Hava savunma sistemlerimiz ile entegre çalışmalarını sağlayacağız. Vatan savunmasında hava kuvvetlerimiz neye ihtiyaç duyuyorsa onu üretmenin gayretinde olacağız. Üyesi olduğumuz ittifakların Suriye krizinde nasıl davrandığını gördük. PKK'nın Suriye uzantısına açıkça destek vermekten çekinmediler.

Türkiye kendi göbeğini kendi kesmek zorunda olan bir ülkedir. Üyesi olduğumuz ittifakların ihtiyaç olduğunda nasıl davrandıklarını Suriye krizinde hepimiz gördük. PKK'nın Suriye uzantısına destek vermekten çekinmediler. Tüm yumurtaları tek sepete koyma yanlışına düşmeyeceğiz."

"
"