Ekonomi

Erdal Sağlam: Merkez Bankası bu sefer de dolar düşmesin diye döviz alıyor

12 Eylül 2024 10:14

10Haber yazarı Erdal Sağlam, rezervden dolar satarak dolar kurunu sabit tutmaya çalışan Merkez Bankası'nın 6 gündür döviz alarak kurların düşmesini engellemeye çalıştığını söyledi. 

Geçtiğimiz ay rezervden satarak dolar kurunu 34 TL’de tutmaya çalışan Merkez Bankası, son altı gündür piyasadan döviz alarak şimdi de kurların düşmesini engellemeye çalıştığını söyleyen Sağlam, yazısında şunları söyledi:

"Geçtiğimiz perşembeden bu hafta salı akşamına kadar dört günde rezervlerde meydana gelen artış 6.3 milyar doları buldu.

Bugünden itibaren yeniden piyasada likidite fazlası oluşması bekleniyor. Piyasada likidite açığı olunca Merkez Bankası fonlama faizini uzun süre yüzde 53 olan üst sınırda tutabildi. Dün bu oran inmeye başladı yüzde 52.20 oldu. Bugünden itibaren likidite fazlası oluşmasıyla, faizin yüzde 52’nin altına inmesi beklenebilir. Dün itibariyle Hazine’nin Merkez’deki hesabı da 477 milyar TL idi. Fonlama faizinin yine yüzde 50’lere doğru gelmesiyle birlikte mevduat faiz oranlarında bankalar yeniden indirime gidebilirler.

Yetersiz müdahale ile aylık yüzde 3’lük kur artışına izin verildi. Şimdi de kur aşağı gelmesin diye bu kez döviz alımı yapılıyor. Şimdiden söyleyelim; neden enflasyonu azdıracak yüksek kur artışına izin verildiği ve neden yüksek kurla döviz alımı yapıldığı, önümüzdeki dönem tartışma konusu olacaktır."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

"
"