Ekonomi

Erdal Sağlam: Ekonomik kaygılar Erdoğan’a ‘dış politikada makas değişikliği yok’ açıklaması yaptırdı

30 Ekim 2024 10:47

T24 Ekonomi

10Haber yazarı Erdal Sağlam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS ilişkileri konusunda önceki tavrını yumuşattığını belirterek, "Bu tavır değişikliği ekonomik kaygılarla yapılmış gibi görünüyor" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS ilişkileri konusunda önceleri "kimse bize karışamaz" türü demeçler verirken geçen hafta tavrını yumuşattığını söyleyen Sağlam, yazısında şunları söyledi:

"‘Dış politikada makas değişikliği olmadığı’nın altını çizen Erdoğan BRICS’le ilişkiler için ‘mevcut angajmanların alternatifi değildir ve olamaz’ dedi. Bu tavır değişikliği ekonomik kaygılarla yapılmış gibi görünüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve geldiğinden bu yana sürekli AB ile ilişkilerin önemi üzerinde durup Türkiye’nin Batı’yla mevcut ilişkilerine bağlı olduğunu anlatmaya çalışıyor. Buna karşılık Cumhurbaşkanı, belki Batı’ya gözdağı amacıyla, Rusya ve BRICS’le ilişkileri geliştirmeye önem veriyordu. Erdoğan’ın bu konudaki tavır değişikliğinde Almanya ile yapılan son müzakerelerin ve Bakan Şimşek’in telkinlerinin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla gözaltına alındı

TIKLAYIN | 17 yaşındaki genç, kız arkadaşında kalmak için izin alamayınca 6 kişilik ailesini katletti

TIKLAYIN | Yaz saati işkencesi

TIKLAYIN | Goldman Sachs’tan 2025 sonu için altın tahmini

TIKLAYIN | Mehmet Arslan: Saha içindeki futbolla, Galatasaray kollanıyor eleştirileri örtüşmüyor; ligin en iyi takımı tartışmasız Galatasaray

TIKLAYIN | Sakarya'da öldüren çelme; otomobilin altında kalarak hayatını kaybetti!

TIKLAYIN | Xiaomi otomobil sektörüne hızlı girdi; Tesla'yı solladı

TIKLAYIN | AKP’li İbrahim Halil Yıldız: Emine Şenyaşar’a sarılmak, varsa hatamız kendisinden özür dilemek isterim

Körfez ülkeleriyle ilişkiler de bu kapsamda sayılabilir. Genel seçimler ardından Körfez ülkelerine yapılan ziyaretlerden sonra 70 milyar dolarlık yeni yatırım ve sermaye girişi müjdeleri verilmişti. Geçen 16-17 aylık sürede bu konuda hiçbir somut adım atılamadı. Bu konuda duyumlarımız Körfez ülkelerinin de yatırım ve sermaye için Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin düzelmesini bekledikleri yönünde. Bunun normal olduğu çünkü özellikle hukuk sistemi ve işleyişinin mevcut haliyle Batılı sermaye gibi Körfez sermayesi için de caydırıcı olduğu bu alanlarda reformların yapılmasının istendiği açıkça gözüküyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

“Sünnet, beden bütünlüğüne bir tehdit mi geleneğin vazgeçilmezi mi?”

 Yönetmen Ece Dizdar anlatıyor