Gündem

Emniyet ve Jandarma’da atama depremi: Emniyet Genel Müdürü değişti, mezuniyet törenindeki konuşmasıyla gündem olan Jandarma Genel Komutanı emekli edildi

Emekli edilen Arif Çetin’in yerine, yardımcısı ve aynı zamanda jandarma teşkilatında gerçekleştirildiği öne sürülen 'Menzil' yapılanmasında etkin rol oynadığı iddia edilen Orgeneral Ali Çardakçı getirildi

16 Ağustos 2024 02:00

T24 ANKARA

İçişleri Bakanlığı çatısı altındaki Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilata yönelik atamalar çerçevesinde Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız görevden alınıp Bursa Valisi oldu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş yeni Emniyet Genel Müdürü olarak atandı. Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Jandarma mezuniyet törenindeki "Biz bu millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik. Türkiye Yüzyılı'nda, biz de kahraman şehitlerimizin izinde bayrağı savunmaya hazırız" konuşmasıyla gündeme gelen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin emekli edilirken, yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, Jandarma Genel Komutanı oldu. Ayrıca 16 kentin emniyet müdürü ile 18 kentin jandarma komutanı merkeze alındı. 23 kente yeni emniyet müdürü ve 26 kente yeni il jandarma komutanı atandı. Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir’in görev süresi uzatıldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatlarında kapsamlı değişiklik gerçekleşti.

Resmi Gazete’de15 Ağustos gece yarısı (16 Ağustos) yayımlanan atama kararnamelerine göre şu değişiklikler gerçekleşti:

Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki önemli değişikliklerin başında, mevcut Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız’ın görevden alınması geldi. Bir süredir görevden ayrılmak istediği Emniyet kulislerine yansıyan Ayyıldız, Bursa Valisi yapıldı. Yerine daha önce Adıyaman, Adana ve Mardin’de görev yapan mevcut Bursa Valisi Mahmut Demirtaş getirildi.

Emniyet teşkilatındaki atamalarda büyük kentlerin emniyet müdürlerinin büyük bölümü yerinde kaldı. Buna karşın 16 kentin emniyet müdürü 'kızak görevle' merkeze çekildi. Merkeze alınan emniyet müdürleri arasında Antalya Emniyet Müdürü Orhan Çevik’in yer alması dikkati çekti. Ayrıca, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Aydın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karaman, Kütahya, Niğde, Sinop ve Yalova Emniyet Müdürleri yer aldı. Merkeze alınan emniyet müdürlerinden bir bölümünün yurt dışı göreve, bazılarının ise merkez teşkilatında görev alması bekleniyor.

Atamalarda 23 kente ise yeni emniyet müdürü atandı. Merkez Emniyet Müdürü Sibel Kılıçoğlu, uzun süredir görülmedik şekilde il emniyet müdürlüğüne atanan kadın emniyet müdürü oldu. Kılıçoğlu, Sinop’a atandı. Atamalarda 17 kentin emniyet müdürü merkezden görevlendirildi. Bu isimler arasında 12 Polis Başmüfettişinin yer alması dikkat çekti.

Merkezden göreve getirilenler arasında Narkotik Başkanı Ahmet Metin Turanlı Tekirdağ’a, Asayiş Dairesi Başkanı Tolga Yılmaz Eskişehir’e, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Faruk Aydın Tokat’a il emniyet müdürü atandı. Halen görevdeki altı kentin emniyet müdürü ise başka kentlere kaydırıldı.

Kararname çerçevesinde, Jandarma Genel Komutanlığı’nın üst yönetiminde de değişikler gerçekleşti. Son dönemde kamuoyuna yansıyan kimi kriminal isimlerle çektirdiği fotoğraflarının yanı sıra dün gerçekleştirilen jandarma törenindeki konuşmasıyla tepki çeken Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin emekli edildi. Boşalan göreve Çetin’in yardımcısı ve aynı zamanda jandarma teşkilatında gerçekleştirildiği öne sürülen Menzil cemaati yapılanmasında etkin rol oynadığı iddia edilen Orgeneral Ali Çardakçı getirildi.

TIKLAYIN - Erdoğan'ın katıldığı mezuniyet töreninde konuşan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin: Millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik

Jandarma’daki atamalarda iki yeni komutan yardımcısı ataması yapıldı. Çardakçı ile başlayan orgeneral rütbesindeki kadroya Orgeneral Hüseyin Kurtoğlu atandı. Kurtoğlu’nun yanı sıra halen Lojistik Komutanı olan Korgeneral Münir Güzel, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı oldu.   

Jandarma’nın merkez ve taşra teşkilatları atamaları kapsamında 18 kentin jandarma komutanı merkeze alındı. Merkeze alınanlardan bir bölümünün, Emniyet’te olduğu gibi merkez ve yurt dışı görevlere atanacağı belirtiliyor.

Ayrıca aynı kararnameyle 26 kente yeni jandarma komutanı görevlendirildi. İzmir, Bursa, Mardin, Muğla, Erzurum, Trabzon, Malatya, Sivas gibi büyük kentlerin yanında jandarma bünyesindeki bazı komando ve eğitim birliklerinin komutanları da değiştirildi.

Atamalarda, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde görevli kadın subaylardan Albay Gülden Mat Şakir, Çankırı Jandarma Komutanı oldu.

Jandarma kararnamesine göre, 2024 yılı terfileri ise şöyle oldu:

Korgeneral Hüseyin Kurtoğlu Orgeneralliğe, Tümgeneral Münir Tüzel Korgeneralliğe, Tümgeneral Aykut Tanrıverdi Korgeneralliğe, Tuğgeneraller Mustafa Erdem, Metin Düz ve Uğur Ertekin Tümgeneralliğe terfi etti. Ayrıca, 16 albay da tuğgeneral olarak göreve başlayacak.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki diğer silahlı kuvvet olan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ise mevcut Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, Koramiral rütbesine terfi ederek görevine devam edecek.

Atamalarda, Tuğamiral Cengiz Ünver Tümamiralliğe, Albay Ertuğrul Şerbetçi ise Tuğamiralliğe terfi ettirildi. Ayrıca, Ege Deniz Bölge Komutanlığı, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ile Hava Komutanlığı’ndaki atamalara imza atıldı.

Emniyet'te geçen yıl yapılan operasyon

Geçen yıl yine ağustos ayında emniyet kararnamesi yayımlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Mayıs seçiminden sonra Süleyman Soylu'yu kabine dışında bırakarak Ali Yerlikaya'yı İçişleri Bakanlığı'na getirmesinin ardından emniyet teşkilatında en büyük operasyonu yapmıştı.

2 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Soylu döneminde göreve getirilen 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı. Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürleri "kızak görev" olarak bilinen, "Emniyet Genel Müdürlüğü emrine" alınarak merkeze çekildi. Kararname ile Soylu döneminde göreve getirilen Emniyet Genel Müdür yardımcıları da değişti.

Soylu'nun en yakınındaki isimler olarak bilinen iki kritik isim, görevden alınarak, "kızak göreve" getirildi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ile Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü emrine çekilen isimler arasında yer aldı. Yılmaz'ın yerine Engin Dinç getirildi. Ayrıca, İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Sabit Akın Zaimoğlu da bu kritik görevinden Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Terörle Mücadele Daire Başkanı Hasan Yiğit ise Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Kararnameyle, görevden almalar ve yer değişiklikleriyle birlikte toplam 52 ilin emniyet müdürü değiştirildi. Kararnamede, toplam 83 emniyet personelinin ismi yer aldı. 

Emniyette büyük operasyon: Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı!

"
"