Gündem

Eğitim Sen: Depremde zarar gören okullar için acil önlem alınsın

04 Ekim 2019 15:01

Eğitim- Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Kazım Yılancı, İstanbul'da meydana gelen deprem sonrası okullarda oluşan hasarlara dikkati çekerek, depreme ve sonuçlarına karşı tedbirlerle ilgili mevzuat tamamlanıp, gerekli adımların zaman geçirilmeden atılmasını istedi. 

Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, Sancaktepe'de bulunan Sarıgazi 60'ıncı Yıl Ortaokulu önünde, okul ve deprem hasarlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. "Öğretmen ve öğrencilerin can güvenliği ihalelerden ve müteahhitlerden önemlidir" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Vakıflara değil, eğitime bütçe", "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı. Açıklamaya Eğitim Sen üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda yurttaş katıldı.
 
Açıklamayı yapan Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kazım Yılancı, depremden zarar gören okulların taşınmasına değinerek, öğrencilerin üst üste yığıldığını belirtti. İstanbul'da 26 Eylül'de 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan kaos İstanbul'un olası bir depreme hazır olmadığını tüm açıklığıyla ortaya çıkardığını sözlerine ekleyen Yılancı, “1999 depreminin ardından geçen onca yılda, gerekli derslerin alınıp deprem gerçeğiyle yaşamanın öğrenildiği, bunun gereklerinin yerine getirildiği bir ülkede yaşadığımızı söylemek isterdik ancak durum tam tersi görünmektedir" dedi.

"Depremde nasıl etkilenecek, bilmiyoruz"

Olası büyük bir depremde İstanbul'un köprü, hastane, yurt, okul gibi yapıların nasıl etkileneceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Yılancı, "Son sarsıntıda İstanbul genelinde 29 okul hasarlı olarak tespit edilerek boşaltıldı. Binlerce okulun olduğu İstanbul'da bu sayı azımsanabilir. Ancak geçtiğimiz aylarda çarpık kentleşmenin de etkisiyle deprem görmeden, yıkılan binalara, çöken istinat duvarlarına, göçen yollara şahit olmuşken endişelenmekte haksız sayılmayız. Yetki sahiplerinin görevi bir tek insanımızın dahi canını tehlikeye atmayacak uygulamaları hayata geçirmektir" diye konuştu.

"Zaman geçirmeden uygulanmalı"

Hasarlı okulların öğretmen ve öğrencileri başka okullara yönlendirdiğini söyleyen Yılancı, "Okulları başka okullara taşımak geçici çözümdür. Defalarca uygulanan güçlendirmelerin sağlıklı olmadığı açıktır. Hasarlı okullar yıkılarak bilimin ve teknolojinin sunduğu imkânlar kullanılarak insanlarımızın hak ettiği depreme dayanıklı, güvenli binalar inşa edilmelidir. Meslektaşlarımızın, velilerimizin ve öğrencilerimizin talepleri bu yöndedir. Depreme ve sonuçlarına karşı tedbirler ile ilgili mevzuat tamamlanmalı, gerekli adımlar zaman geçirmeden atılmalıdır" diye konuştu.