Politika

Eğitim-İş'ten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a suç duyurusu: Bu Cumhuriyetimize doğrudan bir saldırıdır

15 Ekim 2024 17:08

T24 Haber Merkezi

Eğitim İş'in Kars ve Edirne şubeleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesi hakkındaki sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3. maddesini hedef aldı

Eğitim İş'in Kars şubesi başkanı Ersin Özbey, Kurtulmuş hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Özbey, Anayasa’nın 3. maddesiyle ilgili açıklamaların, Cumhuriyete ve aynı zamanda anayasal düzene doğrudan bir saldırı olduğunu ifade etti. Özbey, şunları kaydetti:

"Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan 'Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü' ifadesinin değiştirilmesi gerektiğine dair açıklamaları, Cumhuriyetimize ve aynı zamanda anayasal düzenimize doğrudan bir saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerinin ve Anayasası'nın yok sayıldığı, değişmez hükümlerinin tartışmaya açıldığı bir sistem Cumhuriyet değil, meşrutiyettir! Bugün bu sistemin güncel adı, 'şahsım devletidir' Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tartışmaya cüret edenler, 'şahsım devleti' yaratanlar ve onlara destek olanlardır! Meclis temsiliyetinin, halkın iradesinin yok edildiği bu sistemin savunucuları, Cumhuriyet’in kazanımlarını yıkmak için adım atmaktadır. Ancak şunu unutmamalılar: Bu ulusun geçmişi, bağımsızlık mücadelesiyle, Cumhuriyet’le ve Atatürk devrimleriyle yoğrulmuştur. Cumhuriyet'in temellerini sarsmaya yönelik her girişim, sadece halkın egemenliğine değil, ülkemizin bağımsızlığına da yapılan bir saldırıdır. Anayasamızın 4. maddesi, bu ülkenin bayrağını, başkentini ve yönetim şeklini koruma altına alırken, bu ilkelerin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini net bir şekilde belirtmektedir. Bu temellere yönelik saldırılar, yalnızca hukuki değil, tarihsel ve toplumsal bir ihanet anlamına gelir. Eğitim-İş olarak, Numan Kurtulmuş’un sözlerine karşı, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini savunmak ve halkın iradesini korumak için tüm Türkiye’de bugün suç duyurusu dilekçelerimizi veriyor ve Adliye binaları önünde basın açıklamamızı yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak varlığını koruma yolunda, bu tür saldırılara karşı en sert tepkiyi vermekten asla geri durmayacağız. Şahsım devleti yaratanlar bilsin ki, Cumhuriyet bu topraklarda sonsuza dek yaşayacak, Atatürk’ün devrimleri sarsılmaz bir iradeyle korunacaktır."

Eğitim İş Edirne Şubesi Başkanı Nedim Zobar da konuşmasında, Özbey'in açıklamasındaki cumhuriyetin temellerine ve Atatürk yaptığı devrimlere olan bağlılık vurgusunu sürdürdü. Zobar, Edirne Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, Kurtulmuş hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Zobar, Anayasa’nın 3. maddesiyle ilgili açıklamaların, Cumhuriyete ve aynı zamanda anayasal düzene doğrudan bir saldırı olduğunu ifade etti. Zobar, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ve Anayasamızın değiştirilemez maddelerine yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ ifadesinin değiştirilmesi gerektiğine dair açıklamaları, Cumhuriyetimize ve aynı zamanda anayasal düzenimize doğrudan bir saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkelerinin ve Anayasası'nın yok sayıldığı, değişmez hükümlerinin tartışmaya açıldığı bir sistem Cumhuriyet değil, meşrutiyettir. Bugün bu sistemin güncel adı, ‘şahsım devletidir.’ Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tartışmaya cüret edenler, ‘şahsım devleti’ yaratanlar ve onlara destek olanlardır. Meclis temsiliyetinin, halkın iradesinin yok edildiği bu sistemin savunucuları, Cumhuriyet’in kazanımlarını yıkmak için adım atmaktadır.

Ancak şunu unutmamalılar; bu ulusun geçmişi, bağımsızlık mücadelesiyle, Cumhuriyet’le ve Atatürk devrimleriyle yoğrulmuştur. Cumhuriyetin temellerini sarsmaya yönelik her girişim, sadece halkın egemenliğine değil, ülkemizin bağımsızlığına da yapılan bir saldırıdır. Anayasamızın 4. maddesi, bu ülkenin bayrağını, başkentini ve yönetim şeklini koruma altına alırken, bu ilkelerin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini net bir şekilde belirtmektedir. Bu temellere yönelik saldırılar, yalnızca hukuki değil, tarihsel ve toplumsal bir ihanet anlamına gelir. Eğitim-İş olarak, Numan Kurtulmuş’un sözlerine karşı, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini savunmak ve halkın iradesini korumak için tüm Türkiye’de bugün suç duyurusu dilekçelerimizi veriyor ve adliye binaları önünde basın açıklamamızı yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak varlığını koruma yolunda, bu tür saldırılara karşı en sert tepkiyi vermekten asla geri durmayacağız. Şahsım devleti yaratanlar bilsin ki, Cumhuriyet bu topraklarda sonsuza dek yaşayacak, Atatürk’ün devrimleri sarsılmaz bir iradeyle korunacaktır" (ANKA)

Anayasa'yla ilgili sözleri nedeniyle eleştirilen Meclis Başkanı Kurtulmuş: Biz kendimizden de yapmak istediklerimizden de eminiz


 

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları

 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - 19 yaşındaki üniversite öğrencisi, İtalya'da toplu cinsel saldırıya uğradı

TIKLAYIN - CHP'li Emir, Savunma Sanayi’ndeki maaş alan isimleri açıkladı: Bakan yardımcıları da var

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

TIKLAYIN - Dışişleri'nde aşka yer yok mu, yoksa kadının adı yok mu?

TIKLAYIN - AKP Gençlik Kolları Başkanı, konserde genç kadını darp etti

TIKLAYIN - Türkiye'nin en zengin kadın sanatçıları belli oldu: İlk sırada kim var?

TIKLAYIN - Müsavat Dervişoğlu'ndan, Abdullah Öcalan'a çağrı yapan Devlet Bahçeli'ye tepki: Gaflet ve dalalet

TIKLAYIN - Esra Erol’a ölüm tehdidi: Surlardan aşağı atılırsın!

TIKLAYIN - Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak: Zam geliyor, kritik tarihe dikkat!

"
"