Dünya

Dünyanın en yüksek intihar oranına sahip küçük Afrika ülkesi: Lesoto

06 Ağustos 2024 10:18

T24 Dış Haberler

Dünyanın en yüksek intihar oranına sahip ülke, Afrika ülkesi Lesoto olarak açıklandı. 

Dünya Sağlık Örgütü, ülkede her yıl 100 bin kişiden 87,5'inin yaşamına son verdiğini açıkladı. 

Bu rakam, listedeki bir sonraki ülke olan Güney Amerika'daki Guyana'da 40'ın hemen üzerinde ve bu oran, her 100 bin kişide 9 intiharın görüldüğü küresel ortalamanın da yaklaşık 10 katı. 

Ülkedeki yüksek intihar oranlarına karşı grup terapi seansları verilirken, terapi alan 24 yaşındaki bir yerel sakin "İnsanlar yaşama son vermenin Afrika prensiplerimize, kültürel deneyimlerimize, maneviyatımıza ve genel olarak bir toplum olarak bize aykırı olduğunu düşünüyor ama bunun gerçekleştiği gerçeğinden de kaçınıyoruz. Üç arkadaşımı intihar nedeniyle kaybetmiş biri olarak, kişisel olarak intihar girişiminde bulunmuş biri olarak konuşuyorum. Burada herkes intihar düşünceleri yaşamıştır veya intihar ederek ölen birini tanımaktadır."  dedi. 

Grup terapi seansları düzenleyen Lineo Raphoka, "Çoğunlukla tecavüz, işsizlik, ölüm nedeniyle kayıp gibi durumlar yaşıyorlar. Uyuşturucu ve alkol kullanıyorlar. Ailelerinden, arkadaşlarından veya sahip oldukları herhangi bir ilişkiden yeterli desteği alamıyorlar" açıklamasında bulundu. 

Dünya Nüfus İncelemesi'nin 2022 raporuna göre, Lesoto'daki kadınların yüzde 86'sı cinsiyete dayalı şiddete maruz kalmış. Dünya Bankası ise her 5 gençten ikisinin çalışmadığını ve eğitim almadığını ifade ediyor. 

Ülkenin tek psikiyatri birimi, 2017'den bu yana psikiyatrist çalıştırmaması nedeniyle geçen yıl kamu yararını gözetmekle görevli bir yetkililer tarafından eleştirilere maruz kalmıştı. 

Ülke, "insan haklarını ihlal eden yaşam koşulları" da dahil olmak üzere yaygın suistimallerle dikkatleri üzerine çekiyor.

Ekim 2022'de seçilen hükümet bir taslak hazırlama sürecinde olduğunu ifade ederken, sağlık sorunlarıyla ilgilenen parlamento komitesine başkanlık eden milletvekili Mokhothu Makhalanyane, "Ruh sağlığı bir salgın haline geldi" diye konuştu. 

 

 

 

"
"