Gündem

Dünyaca ünlü Amerikan Doğal Tarih Müzesi Küratörü, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlamasıyla İstanbul'da gözaltına alındı

"Araştırma için hükumetten izin aldım. Polis, iş birlikçilerimle çıkar çatışması olan ve bilimsel araştırması son derece şüpheli olan bir 'uzman'ın ifadesine güvendi"

13 Mayıs 2024 19:27

Dünyanın en önemli doğa tarih müzelerinden biri olan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Küratörü Prof. Lorenzo Prendini, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlaması ile İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. "Örümcek ve akrep örneklerini kaçırmaya çalıştığı" iddiasıyla gözaltına alınan küratör, araştırmasını yürütmek için hükümetten izin aldığını söyledi. Associated Press'in aktardığına göre Prendini, polisin Türkiyeli bilim insanlarıyla yaptığı araştırmayı yürütmesine izin vermediğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Prendini'nin valizinde hayvan zehirlerinin olduğu 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde 1500 akrep ve örümcek bulundu.

12 Mayıs günü Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi küratörü (American Museum of Natural History) Prof. Prendini, 'endemik hayvan kaçakçılığı' suçlaması ile İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Türkiye’de yaşayan endemik türdeki zehirli hayvanların DNA bilgilerinin kopyalandığını ve zehirlerinin sağılma yöntemiyle ilaç yapımında kullanıldığını' iddia etti.

AA'nın aktardığına göre Emniyet, "maddi değeri yüksek olduğu öğrenilen ve yurt dışına çıkarılma yasağı bulunan endemik türdeki hayvanların kaçırılmasına yönelik" kapsamlı çalışma başlatıldı.

DHA'da yer alan habere göre, 12 Mayıs'ta Prof. Prendini gözaltına alındı.

Prendini'nin valizinde yapılan aramada endemik hayvan zehirlerinin olduğu değerlendirilen 88 plastik şişe ve klips poşetler içerisinde yaklaşık bin 500 adet endemik türde akrep, tarantula ve örümcek bulundu.

Gözaltına alınan Prof. Prendini'nin Emniyetteki işlemleri sürerken Pendini'nin valizindekiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sergilendi. Prendini daha sonra Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne sevk edildi.

"Daha önce başka ülkelerde de benzer çalışma yaptım"

DHA'nın aktardığına göre Prof. Dr. Prendini’nin polise verdiği ifadede Prendini’nin, "Valizler bana ait, sayısını bilmediğim hayvanları Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden topladım. Bu türler hakkında araştırma yapacaktım, daha önce başka ülkelerde de benzer çalışma yaptım, oradaki hayvanları rahatça ülkeme götürdüm. Canlı türlerin yasak olduğunu bilmiyordum" dediği öğrenildi. Türkiye’ye ilk kez geldiği anlaşılan Amerikalı Prendini, "Benim Türkiye’ye ilk gelişim. Bu hayvanları Türkiye’nin doğu ve orta Anadolu bölgesinden topladım" dediği iddia edildi.

Haberde, 26 Nisan'da Türkiye’ye giriş yapan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bilimsel araştırma izni verildiği öğrenilen Prendini'nin "bu tür endemik hayvanların yurt dışına çıkışına izin verilmemesine rağmen kaçırmaya çalıştığı" öne sürüldü.

"Polis araştırmayı Türkiyeli bilim insanlarıyla iş birliği içinde yürütmeme izin vermedi"

Associated Press'e e-postayla gönderdiği yorumlarında Prendini, polisin Türkiye hükümetinin araştırmasını Türkiyeli bilim insanlarıyla iş birliği içinde yürütmesine izin vermediğini söyledi. Prendini, "Polis bunu tamamen görmezden geldi ve iş birlikçilerimle çıkar çatışması olan ve bilimsel araştırması son derece şüpheli olan bir 'uzman'ın ifadesine güvendi" dedi.