Dünya

Donald Trump'a miting sırasında suikast girişimi

Saldırıda Trump kulağından yaralanırken Gizli Servis, şüpheliyi olay yerinde öldürdü

14 Temmuz 2024 01:39

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve 2024 Kasım seçimleri için tekrar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ilan edilecek olan Donald Trump’a suikast girişiminde bulunuldu. Saldırıda Trump’ın kulağından yaralandığı görüldü. 

Saldırı, Trump’ın cumartesi günü Pennsylvania eyaletinin Butler kentinde düzenlediği mitingde meydana geldi. Trump’ın sahnede olduğu sırada bir kişi, kendisine tüfekle ateş açtı.

Silah sesinin ardından Gizli Servis, hızlı şekilde Trump’ın etrafını sardı ve kendisini sahnede korumaya almaya çalıştıktan sonra platformdan indirdi. Sahneden inerken yumruğuyla destekçilerini selamlayan Trump, bir araca bindirilerek miting alanından uzaklaştırıldı. Trump, eski bir ABD Başkanı olduğu için ömür boyu Gizli Servis koruması bulunuyor.

Gizli Servis Sözcüsü Anthony Gugliemi, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Eski Başkan güvende” dedi. Gugliemi, Gizli Servis ajanlarının şüpheliyi Trump’ı koruma altına aldıktan sonra “ölümcül şekilde vurduğunu” ifade etti. 

Gugliemi, saldırganın “miting alanı dışında yüksek bir noktadan” Trump’a doğru ateş açtığını bildirdi. 

Kolluk kuvvetleri, olayın bir suikast girişimi olarak soruşturulacağını ifade etti. 

Trump, olaydan sonra yaptığı açıklamada durumunun “iyi” olduğunu ve bir merminin sağ kulağının üst kısmını sıyırdığını söyledi.

Eski Başkan, Truth Social platformu üzerinden yaptığı açıklamada ayrıca “hızlı müdahaleleri için” Gizli Servis ajanlarına teşekkür etti.

Gizli Servis Trump'ı koruyor (Fotoğraf: AP)

Olay sırasında miting alanında bulunan bir seyircinin ölürken, iki kişinin de ağır yaralandığı belirtildi. 

Trump, hayatını kaybeden kişi için başsağlığı, yaralılar için ise geçmiş olsun mesajı verdi. 

Eski Başkan paylaşımlarına, “Böyle bir şeyin bizim ülkemizde yaşanabiliyor olması inanılmaz” diye devam etti.

Saldırı anı

 

NBC News’un paylaştığı görüntülerde 12’den fazla kez silah sesi duyuluyor. Bunların bir bölümünün Gizli Servis ajanlarının silahlarından geldiği anlaşılıyor. 

İlk silah sesinden sonra Trump, yüzünü buruşturuyor ve elini kulağına götürüyor. 

Videoda bir kişinin “Eğil, eğil, eğil” diye bağırmasından sonra Gizli Servis ajanları Trump’ın etrafında etten bir kalkan örüyor.

Videonun devamında bir ajan, “Saldırgan indirildi. Hareket edebilir mi? Temiz, temiz” diyor. 

Ajanlar Trump’ı sahneden indirmeye çalışırken eski Başkan’ın, “Ayakkabılarımı alayım, ayakkabılarımı alayım” dediği, ajanlardan birinin ise, “Yanındayım. Kafanız kanlı. Hareket etmek zorundayız” yanıtını verdiği anlaşılıyor. 

Trump, sahneden indirilirken Gizli Servis ajanlarına “Durun” dedi ve yumruğunu kaldırdı. Trump’ın sesi duyulmasa da, “Mücadele, mücadele, mücadele” dediği düşünülüyor. 

Mitingdeki kalabalık, Trump’ın sahneden indirildiği sırada “ABD, ABD, ABD” diye bağırdı.

Kısa süre içinde miting alanına üniformalı polisler gelirken, bazı Trump destekçilerinin akredite olmuş gazetecilere hakaret ettiği ifade edildi. 

Trump'ın saldırının hemen ardından olay yerinden uzaklaştırılırken
yumruğunu kaldırdığı görüldü
p

Şüphelinin kimliği tespit edildi fakat açıklanmadı

FBI, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'a Pennsylvania'daki mitinginde suikast girişiminde kişinin kimliğini açıkladı. 

FBI'dan yapılan açıklamada saldırganın Pennsylvania eyaletinin Bethel Park kasabasından 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu bildirildi. 

Bethel Park, Trump'a suikast girişiminde bulunan Butler'ın 70 kilometre uzağına bulunuyor.

FBI, "Soruşturma hala devam ediyor, elinde yardımcı olabilecek bilgi olan herkesin internet üzerinden fotoğraf ve video paylaşması beklenmektedir" açıklamasında bulundu. 

Crooks, Trump'a ateş açtıktan sonra Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldü.

FBI, cesetten alınan örnekler üzerinde yapılan DNA testleri sonuçlanana kadar kimliği kamuyla paylaşmamıştı.

FBI Pittsburgh saha ofisinin sorumlu ajanı Kevin Rojek, yaşananı "eski Başkan'a suikast girişimi" olarak nitelediklerini belirtirken, henüz girişimin gerekçesinin tespit edilemediğini söyledi. 

Rojek, saldırıdan önce spesifik bir tehdit almadıklarını söyledi. 

BBC'ye konuşan bir Trump destekçisi, eski Başkan'ın konuştuğu sırada tüfekli bir adamın yakınlardaki bir binanın çatısına çıktığını gördüğünü iddia etti. 

Görgü tanığı, polisi uyardığını ancak tepki vermediklerini, yaklaşık 2 dakika sonra da çatıdaki kişinin ateş açtığını belirtti. 

Associated Press, olay yerinde AR-15 tipi bir tüfek bulunduğunu belirtti. 

Biden ve Trump görüştü

Reuters'ın aktardığına göre Trump ve ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan sonra bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Biden saldırıdan sonra X üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Trump güvende ve iyi olduğu için sevinçliyim. Daha fazla bilgi beklerken o, onun ailesi ve mitingdeki herkes için dua ediyorum" yazdı.

Biden daha sonra kameralar karşısında kısa bir konuşma yaparak siyasi şiddeti kınadı. "Trump, barışçıl bir şekilde bir miting düzenleyebilmeliydi" diyen Biden, "ABD'de böyle bir siyasi şiddetin olması fikri duyulmuş şey değil. Kabul edilemez. Herkes kınamalı" diye devam etti. 

Trump, New Jersey'de

Trump, saldırıdan yaklaşık 6 saat sonra New Jersey'e gitti. 

Trump, Newark'ta uçaktan inerken görüntülendi. Trump 2024 Kampanyası'nın iletişim direktörü yardımcısı Mango Martin görüntüleri paylaşırken, "Güçlü ve dirençli. Asla ABD için savaşmayı bırakmayacak" yazdı.

Eski başkanlar ve üst düzey yetkililerden mesajlar

Gelişmeler üzerine hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili yetkililerden kınama mesajları geldi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Kongre'nin konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürüteceğini ifade ederken, "ABD halkı gerçeği bilmeyi hak ediyor" dedi. 

Eski Cumhuriyetçi ABD Başkanı George W. Bush, yapılanın "korkakça" bir saldırı olduğunu belirtti ve Trump güvende olduğu için "minnettar" olduğunu belirtti. 

Eski Demokrat ABD Başkanı Barack Obama da, "Demokrasimizde siyasi şiddete kesinlikle yer yoktur. Ne olduğunu henüz tam olarak bilmesek de Başkan Trump ciddi şekilde yaralanmadığı için derin bir nefes almalıyız ve bu anı siyasette medeniliğe ve saygıya tekrar baş koymak için kullanmalıyız" dedi. 

Demokrat Partili Pennsylvania Valisi Josh Shapiro "Herhangi bir siyasi parti veya siyasi lideri hedef alan şiddet kabul edilemez" dedi. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, hem eşinin hem de kendisinin Trump için dua ettiğini belirtirken "Tüm Amerikalıların bize katılması çağrısı yapıyorum" dedi. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili azınlık lideri Hakeem Jeffries de "Düşüncelerim ve dualarım eski Başkan Trump ile. Kolluk kuvvetlerinin kararlı müdahalesine müteşekkirim. Amerika bir demokrasidir. Herhangi bir siyasi şiddet asla kabul edilemez" mesajını paylaştı. Senato'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Chuck Schumer "Pennsylvania'daki Trump mitinginde olanlardan dehşete kapıldığını" söyledi ve Trump'ın iyi olmasıyla rahatladığını belirtti. Schumer ayrıca "Sİyasi şiddetin ülkemizde yeri yok" dedi. Bu arada milyarder iş insanı Elon Musk da olayın hemen ardından "Trump'ı tamamen destekliyorum" dediği bir X paylaşımı yaptı.

"
"