Sağlık

Doç. Dr. Yakup Arslan: Akciğer kanseri adı konmamış bir pandemi

11 Eylül 2024 09:43

Kanser ölümleriyle ilgili verileri açıklayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, sıralamada akciğer kanserinin ilk sırada yer aldığını belirterek “Akciğer kanseri adı konmamış bir pandemi. Ne yazık ki zirveye oynuyoruz” dedi.

Hürriyet'ten Buse Özel'in haberine göre Muş’ta bu yıl 11’incisi düzenlenen ve 10 ülkeden toplam 350 gönüllünün katılımıyla gerçekleşen "Onkoloji Günleri"nde konuşan Doç. Dr. Yakup Arslan çarpıcı veriler paylaştı. Arslan, “Akciğer kanseri adı konmamış bir pandemi” diyerek son yıllarda yaşanan artışa dikkat çekerek şunları söyledi:

Türkiye'de akciğer kanserinden ölüm oranı dünyaya göre yüksek: Sorumlusu sigara

“Dünyada her yıl 9.7 milyon insan çeşitli kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak ölümlerin 1 milyon 800 bini akciğer kanseri nedeniyle oluyor. Bizde ise 129 bin insan her yıl kanserden hayatını kaybederken 38 bin insan akciğer kanserine bağlı ölüyor. Yani dünyada akciğer kanserinden ölüm oranı 5’te 1 iken, Türkiye’de 3.5’ta 1 oranında. Maalesef bu oranların yüksekliği sigara kullanma oranlarının yüksekliği ile de denk. OECD ülkelerinde sigara kullanma oranı yüzde 16.5, bizde ise yüzde 28. En kötüsü de kadınlarda da artmış. Akciğer kanseri bir paradoks. Hâlâ en yaygın ölüm nedeni olmasına rağmen kansere yönelik plan ve politikalar ihmal edilmekte. Başta yüksek sigara içme oranları olmak üzere hava kirliliği gibi risk faktörleri ile ilişkilendirilmektedir.”

 

"
"