Ekonomi

DİSK-AR: Türkiye, emekliler ve sosyal koruma için en az harcama yapan ülkeler arasında!

03 Ekim 2024 08:39

T24 Ekonomi

DİSK-AR’ın Mart 2024 tarihli “Avrupa’da Türkiye’de Emeklilerin Durumu” raporuna göre, Türkiye, emekliler ve sosyal koruma için en az harcama yapan ülkeler arasında.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “Sosyal Koruma Raporu 2024-26: İklim Eylemi ve Adil Geçiş için Evrensel Sosyal Koruma” adlı çalışmasından yararlanılarak hazırlanan raporda, şu bilgiler aktarıldı:

“ILO verilerine göre dünyada sosyal korumaya (sağlık dahil) ortalama GSYH’nin yüzde 19,3’ü oranında kamu kaynağı ayrılırken Türkiye’de bu oran yüzde 10,5! Dünyada emekliler için hükümet harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 7,9 iken Türkiye’de bu oran 4,3! Emekliler için Doğu Avrupa ülkelerinde GSYH’nin yüzde 9,3’ü, Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 11,3’ü oranında kamu harcaması yapılıyor. Türkiye, emeklilik harcamalarına en az kaynak ayıran ülkeler arasında.”

Yüksek gelirli ülkelerde ortalama emeklilik harcamalarının payı yüzde 9’a, Batı, Kuzey ve

Güney Avrupa’da yüzde 11’e yükselirken, düşük gelirli ülkelerde emeklilik harcamaları

GSYH’nin yüzde 0,2’sini oluşturuyor. Raporda göre, Türkiye ise emeklilik harcamalarına GSYH’sinin yüzde 4,3’ü kadar kaynak ayırıyor.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de emekli aylıklarının artırılmasına ilişkin ‘kaynak yok’ iddialarının gerçeği yansıtmadığı ve Türkiye’nin emeklilere GSYH’den pay vermeyi tercih etmediği, ILO tarafından yayımlanan rapor aracılığıyla bir kez daha ortaya çıkmış oldu.”

 


 

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"