Politika

Dışişleri Bakanlığı ve KKTC'den Netflix'e "Famagusta" tepkisi

Bakanlık açıklamasında, dizinin tarihi gerçekleri çarpıttığı ve kara propagandaya hizmet ettiği ifade edildi

02 Eylül 2024 13:15

Dijital yayın platformu Netflix'te yayımlanacak Rum yapımı "Famagusta" dizisine hem Lefkoşa'dan hem de Ankara'dan tepki geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kara propagandayla Kıbrıs Türkü'ne bir haksızlık daha yapmalarını asla tasvip etmiyorum" derken AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Dışişleri Bakanlığı, dizinin tarihi gerçekleri çarpıttığını ve Rum tarafının propagandasını yaptığını belirtti. 

Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan konuya ilişkin paylaşımda bulundu. "Dijital bir platformda yayınlanacak olan 'Famagusta' adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir" ifadesinin yer aldığı paylaşımda, "dizinin 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil ettiği" belirtildi.

Paylaşımda, "Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir. Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" değerlendirilmesine yer verildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtan ve Rum tarafının propagandasını yapan bir dizinin, 20 Eylül'den itibaren bir film platformunda yayınlanacak olması çok rahatsız edicidir. Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin, Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz. Bu dizi vasıtasıyla Kıbrıs Barış Harekatı, kahraman Türk askeri, barış ve adalet hedef alınamaz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise şu ifadeleri kullandı: 

"Enosis hayalleriyle darbeye kalkışan, Kıbrıs Türkü'nü çocuk, yaşlı ayırmadan katleden Rum EOKA mezalimi film değil gerçekti. Bu zalimliğin izleri bugün hala KKTC'de açıkça görülmekte, hala Kıbrıs Türklerine ait toplu mezarlar bulunmaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Barış Harekatı ile başlayan ve yarım asra varan huzur ortamını, sahadaki KKTC devleti gerçekliğini değiştiremezler. Barış harekatı olmasa, bugün Gazze'de yaşanan katliamların, fırsatını bulduklarında Kıbrıs Türkü'ne de reva görülmeyeceğini kim garanti edebilir"

"
"