Politika

15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılara vize sebestisi yeni bir göç dalgası yaratabilir mi; diplomatik kaynaklar kararın nedenlerini anlattı

15 Ağustos 2024 22:44

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın toplantısında 1 Eylül'de yürürlüğe gireceğini duyurarak açıkladığı "15 yaş altı ve yaş üstü" Irak vatandaşlarına uygulanacak vize serbestisi, sığınmacı sayısının milyonları bulması nedeniyle büyük tartışma yaşanan Türkiye için "Yeni bir göç dalgası mı?" sorusunu da gündeme getirdi. Diplomatik kaynaklar, vize serbestisi tanınan yaş grubunun genellikle vize rejimine tabi yaş grubuyla seyahat ettiğini belirterek geri dönüşlerde sorun yaşanmayacağının düşünüldüğünü söyledi. Aynı kaynaklar, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü gruplara vize serbestisi kararının, "daha yüksek riskli gruplara odaklanma" amacıyla alındığını söylediler.

1 Eylül'de başlıyor: Bakan Fidan, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi uygulamasına geçileceğini açıkladı

Bakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin ile Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı'nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül'de başlatma konusunda karar aldık." demişti. T24’e konuşan diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin yüksek riskli yaş gruplarına odaklanabilmek için 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılara vize serbestisi hakkı tanınması kararı aldığını söyledi.

Irak vatandaşlarına vize serbestisi konusunda T24'e konuşan diplomatik kaynaklar, vize serbestisi hakkı olacak yaş grubundaki Iraklıların genelde zaten vizeye tabi olacak yaş grubundaki insan/insanlarla seyahat ettiğini vurguladı, belirlenen yaş grubunun ülkelerine geri dönüşlerinde de bir sorun gözlenmediğini bildirdi.

"Uygulamayla insan gücümüzü risk gruplarına daha fazla ayırabileceğiz"

Kaynaklar, Türkiye’nin yüksek riskli yaş gruplarına odaklanabilmek için 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılara vize serbestisi hakkı tanınması kararı aldığını söyledi, “Türkiye Irak’tan çok vize başvurusu alıyor, aracı kurumlarla çalışılsa bile bu başvurularla ilgilenmek ciddi bir insan gücü gerektiriyor. Bu uygulamayla insan gücümüzü risk gruplarına daha fazla ayırabileceğiz” dedi.

Fidan, “Iraklılar için vize serbestisi” dedi, sosyal medya ayağa kalktı: Vizesiz girilen ama tüm dünyaya vizeyle giden tek ülkeyiz!

 

"
"