Gündem

Dilan Polat duruşmada fenalık geçirdi: "Allah'ım ne olur kurtar"

Sosyal medya fenomeni Banu Parlak’ın güzellik merkezinin kurşunlanmasına ilişkin açılan dava kapsamında Dilan ve Engin Polat ile Sezgin Polat hakkında tahliye kararı

25 Haziran 2024 12:18

Kara para aklama suçundan tutuklu bulunan Engin-Dilan Polat çifti, şarkıcı Banu Parlak'ın güzellik merkezine düzenlenen silahlı saldırının azmettiricisi oldukları gerekçesiyle bugün hâkim karşısına çıktı. Dilan ve Engin Polat çiftinin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada Dilan ve Engin Polat ile Sezgin Polat hakkında tahliye kararı verildi. Hakimlik, şüpheliler Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat, Alper Kürşat Polat ve Ahmet Gün'ün de tutukluluk halinin devamına hükmetti. Dilan Polat, mahkeme başlar başlamaz yere çökerek sinir krizi geçirdi. İnfaz koruma memurları tarafından sandalyeye oturtulan Polat için duruşma salonuna doktor geldi.

Banu Parlak'ın güzellik merkezine geçen yıl 1 Ekim’de düzenlenen silahlı saldırıyı Dilan ve Engin Polat çiftinin azmettirdiği iddia edilmişti. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianamede Dilan ve Engin Polat çifti ile Sezgin Polat’ın ‘Birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit’, ‘Mala zarar verme’ suçlarından toplamda ayrı ayrı 8 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

"Allah'ım hiçbir suçum yok''

Küçükçekmece 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı yakından takip eden gazeteci Emrullah Erdinç, X hesabından verdiği bilgilerde "Allah'ım hiçbir suçum yok, Allah'ım ne olur kurtar" diyerek fenalaştı. Fenalık geçiren Dilan Polat duruşma salonundan dışarı çıkarıldı. Banu Parlak da "Dilan buradayım bak" diyerek ağladı.

Devam eden duruşmada hâkim, dosyanın İstanbul Adliyesi'ndeki örgüt dosyası ile birleştirme talebinin reddedilerek mahkemesine geri döndüğünü söyledi. Mahkemeye sunduğu dilekçesi okunan Banu Parlak, Dilan, Engin ve Sezgin Polat yönünden katılma talebinden vazgeçtiğini ancak diğer sanıklar yönünden katılma talebinde bulunduğunu belirtti.

''Banu Parlak'ın iş yerinin kurşunlanması talimatını ben verdim"

Öte yandan dilekçe sunan Gültekin Alan isimli bir kişi ise, "Barış Boyun İstanbul ve Avrupa'da terörle mücadele görev yapan birisidir. Daltonlar ve Barış Boyun benim komutandadır. Banu Parlak'ın iş yerinin kurşunlanması talimatını ben verdim" ifadelerini kullandı.

Söz verilen Engin ve Sezgin Polat ise dilekçeyi sunan kişiyi tanımadıklarını ve dilekçe hakkında bilgileri olmadığını söyledi.

"Bazı güç odakları tarafından aileye operasyon çekiliyor"

Müvekkillerinin tahliyesini talep eden Dilan ve Engin Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya, dosyanın toplumsal bir yönü olduğunu, müvekkillerinin aile yaşantısı göz önüne serilerek bazı güç odakları tarafından aileye operasyon çekildiğini iddia etti.

Dosya kapsamında tüm delillerin toplanması sonucu vergi suçuna ilişkin bir sonuç çıktığını belirten avukat Kaya, bunun dışında ortaya çıkmamış bir meblağın söz konusu olmadığını, her şeyin raporlarla sabit olduğunu savundu.

Şüpheli Sıla Doğu'nun avukatı Sibel Karaosmanoğlu ise müvekkilinin, ablası Dilan Polat ile 137 şirketten sadece 1 tanesinde ilişkisinin olduğunu, bunun dışında tamamen bağımsız çalıştıklarını öne sürdü.

"Sıla Doğu'nun tutuklu kalmasının tek sebebinin Dilan Polat'ın ablası olması"

Tahliye talebinde bulunan avukat Karaosmanoğlu, Sıla Doğu'nun tutuklu kalmasının tek sebebinin Dilan Polat'ın ablası olması olduğunu ifade etti.

Mahkeme kararını verdi

Hakimlik, Dilan Polat'ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile Can Polat, Gökay Bekar, Halit Polat, Harun Abak, Metin Yılmaz, Mustafa Özalp, Nilgün Yılmaz, Uğurcan Ayyıldız ve Zekai Tepe'nin adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmesine hükmetti.

Hakimlik kararında, "dosyada bulunan mevcut delil durumu, delillerin bu şüpheliler açısından büyük ölçüde toplanmış olması, şüphelilerin eylem ağırlıkları ve yoğunlukları değerlendirildiğinde, tutuklulukta geçen süre, son olarak 11/04/2024 tarihli Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İstanbul Sektörel 3. Denetim Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan aklama suçu incelemesi ve araştırma görevine dair ön değerlendirme raporu, şüpheliler hakkında yapılan soruşturma evrakı kapsamı değerlendirilmekle, bu aşamada tutukluluk halinin devamı halinde ölçülülük ilkesine aykırılık unsurunun gündeme gelebileceği" belirtildi.

Kararda, tutuklama tedbirinin istisnai bir düzenleme oluşu ve adli kontrol yükümlülükleri ile tutukluluktan hedeflenen amacın gerçekleştirilebileceği nazara alınarak, şüphelilerin ayrı ayrı tahliyelerine karar verildiği kaydedildi.

Dilan ve Engin Polat'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Hakimlik, şüpheliler Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat, Alper Kürşat Polat ve Ahmet Gün'ün de tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Kararda, Dilan Polat hakkında Adli Tıp Kurumunun Türk Ceza Kanunu'ndaki "akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri" maddesinin uygun olduğu yönünde mütalaa verdiği, ancak soruşturmaya konu suçun bu rapor ile bir ilgisinin olmadığı kaydedildi.

Adli tıp raporunda Dilan Polat'ın doğrudan güncel durum tespitinin yapıldığı belirtilen kararda, Polat'ın tutukluluk yönünden lehe değerlendirilmesini gerektirecek kanun maddesine raporda değinilmediği vurgulandı.

Kararda, Dilan Polat'ın cezaevinde bulunmasının bir tehlike arz etmediği yönünde sağlık kurulu raporları bulunduğu, ilk verilen tutuklama kararlarındaki gerekçelerin güncel ve geçerli olduğu ifade edildi.

Delillerin toplanma aşamasında olması ve ana raporun halen dosyaya gelmemesi sebebiyle delil karartma ihtimalinin bulunduğuna dikkati çekilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları, takdir edilen tedbirin ölçülülük ilkesine şu aşamada aykırılık teşkil etmemesi, tutuklu kalınan süre, tutuklamanın mahiyeti, suçla kanunda öngörülen ceza miktarının üst sınırı birlikte değerlendirildiğinde, Dilan Polat hakkında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı belirtildi.