T24 Bilim / Teknoloji
“Forumda büyük bir aydınlanma yaşadım!” diyor Yüsra Taş ve şöyle devam ediyor: “Tartışmalar bakış açımı önemli ölçüde değiştirdi. Daha önce okuduğum ya da gördüğüm her şeye inanma eğilimindeydim ama artık birkaç kaynaktan doğrulamadan inanmıyorum. Dezenformasyon kavramına aşinaydım ama dezenformasyonun nasıl yaratıldığı ya da hayatımızı olumsuz olarak ne kadar etkilediğine dair fikrim yoktu.”
Van 100. Yıl Üniversitesi Uluslararası İlişkiler üçüncü sınıf öğrencisi Taş’ın sözünü ettiği forum, Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezleri tarafından Antalya’da düzenlenen iki günlük 'Dijital Çağda Eleştirel Düşünceler' temalı AB-Türkiye Gençlik Forumu.
Yüsra Taş
Forumda; Türkiye'nin dört bir yanından etkinliğe katılan üniversite öğrencilerinin, sosyal medyada karşılaştıkları mesajların kaynaklarını kontrol etme, hesapların güvenilirliğini doğrulama ve güvenilir haber kaynaklarını ayırt etme becerileri geliştirildi.
Öğrenciler, 'Dijital Çağda Eleştirel Düşünceler' temalı forumda
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi Kadir Karanlık, “Artık sosyal medyaya farklı bir gözle bakıyorum. Orada gördüğüm şeylerin doğruluğunu teyit etme ihtiyacı duyuyorum, çevreme de bunu telkin ediyorum” diyor.
Karanlık, forumda en çok interaktif oturumdan etkilenmiş. O oturumun formatını şöyle anlatıyor:
“Yapay bir ülke ve o ülkede yapay bir kriz durumu oluşturuldu. Bizden de bu krize çözüm bulmamız istendi. Çeşitli gruplara ayrıldık ve bu krize çözüm önerileri ürettik. Bizim grup dördüncü oldu ama önemli olan kazanmak değil, böylesi bir etkinlikte yer almaktı.”
Forumda dijital ortamın yarattığı zorluklara ve fırsatlara odaklandı
Gördüğümüz her şey gerçek değil
Etkinlikten memnun ayrılanlar arasında Samsun Üniversitesi’nde sosyoloji alanında yüksek lisans yapan Zeynep Camadan da vardı:
“Lisans eğitimim pandemiye denk geldiği için ne okula gidebilmiş ne de bu tip etkinliklere katılabilmiştik. Bu yüzden bu etkinliği duyunca çok heyecanlandım. Hem başka bölümlerden arkadaşlarla bir araya gelebilecek hem de eleştirel düşünceyle ilgili tartışmalara katılabilecektim. Aslında hepsi okuduğum, bildiğim şeylerdi, ancak forumda güncel olayların eleştirel düşünceyle yorumlanması hoşuma gitti. Forum ayrıca bana gözümüzle gördüğümüz, kulağımızla duyduğumuz her şeyin gerçek olmadığını da hatırlattı.”
Panel tartışmaları
Ankara Başkent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun olan Berkay Karakaya bir AB etkinliğini deneyimlemek istediği için foruma katıldığını belirterek şöyle diyor:
“Dezenformasyon benim de ilgilendiğim bir konu. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve sürdürülebilirlik kampanyalarının iddialarında ne ölçüde doğru olduğunu ortaya koymayı amaçlayan bir doğrulama platformu projesinde yer alıyorum. Forumda bu projede kullanabileceğim değerli bilgiler edindim, güzel insanlarla tanıştım”
Eleştirel düşünme becerilerini geliştiren etkinler
Hilal Çelik
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisi Hilal Çelik de 2024 baharında yapılan forum için şu yorumu yapıyor:
“Daha önce dezenformasyonla mücadele üzerine bir ders almıştım, dolayısıyla kavrama aşinaydım. Ancak bu forum, bu konunun günlük yaşamımızda ne kadar yaygın olduğunu görmemi sağladı.”
Gazeteci Özlem Gürses AB-Türkiye Gençlik Forumu’nda
Etkinlikte, gazeteci Özlem Gürses ve Faruk Bildirici, psikolog Beyhan Budak, akademisyen Tirşe Erbaysal ve yazar Yalın Alpay gibi önemli isimlerin katıldığı paneller düzenlendi. Katılımcılar dezenformasyonla mücadele simülasyonunda yer alarak dezenformasyonun yayılmasını anlama ve bununla mücadele konusunda uygulamalı deneyim kazanma fırsatı buldu. Canlı izleyici anketleri ve interaktif soru-cevap oturumları gençlerin eleştirel düşünme becerilerini daha da geliştirdi.
Büyükelçi Thomas Ossowski
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski forum hakkında şunları söylüyor:
“AB-Türkiye Gençlik Forumu eleştirel düşünme kültürünü teşvik etme yolunda önemli adımlar attı. Dijital çağın zorluklarını aşmada gençlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Gençleri bu yıl da farklı bir temayla düzenlenecek AB-Türkiye Gençlik Forumu’na katılmaya davet edeceğiz.”
'Doğruluk kontrol pusulası'