Gündem

Depremzede Döne Kaya'dan oturma eylemi: "Kamu görevlilerini yargılamaktan kaçınanlar, devletin asli sorumluluğunu örtmeye çalışıyor"

02 Eylül 2024 16:14

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Antakya Fuat Koku Sitesi'nde ailesini kaybeden Döne Kaya, başlattığı adalet nöbetinin 16'ncı haftasında Ankara'da Madenci Anıtı önünde oturma eylemi yaptı. Döne Kaya, "Kamu görevlilerini yargılamaktan kaçınanlar, devletin asli sorumluluğunu örtmeye çalışıyorlar. Kamu görevlileri yargılansın ve cezalandırılsın istiyoruz" dedi.

Hatay Antakya'da Fuat Koku Sitesi'ndeki apartmanın 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucu annesi, kız kardeşi, eniştesi ve dokuz aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya, başlattığı "adalet nöbeti"ne devam ediyor. Avukatı Esmani Kırmızı ile Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı'na gelen Döne Kaya, oturma eylemi yaptı.

Kaya, burada yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Tam 16 haftadır adalet nöbetini sürdürüyorum çünkü suçlular hala serbest. 6 Şubat depremlerinin üzerinden 4 gün sonra tam olarak 19 ay geçmiş olacak. Bugün yeni adli dönemin başlangıcı. Peki geçen adli süreçte neler yaşadık? Savcılar soruşturmayı bitirmedi. Fuat Koku Sitesi, Rana Apartmanı, Ilgın Apartmanı, Emlakbank Apartmanı gibi birçok binada soruşturmlar devam ediyor. Firari sanıklar var. Ben bunlara artık firari demiyorum, yakalanmayan sanıklar diyorum. Daha depremin üzerinden 18 ay bile geçmeden, depremin ilk ayında idarenin suçunu örtmek ve suçu münferit kişilerin üstüne yıkmak için topladıkları müteahhitler hakimler tarafından tek tek serbest bırakıldı. Savcılar, deprem suçlularını olası kast yerine bilinçli taksirle yargılayarak katliamın faillerine cezasızlık alanı açtılar. Kamu görevlilerini yargılamaktan kaçınanlar, devletin asli sorumluluğunu örtmeye çalışıyorlar. Kamu görevlileri yargılansın ve cezalandırılsın istiyoruz çünkü Türkiye bir deprem ülkesi. Bu önlemler alınmadıkça, cezalar yaptırılmadığı sürece nice 6 Şubat'lar yaşayacağız ve nice kayıplar vereceğiz. Biz bir daha ölmek istemiyoruz. Davaların bilinçli taksirle değil olası kastla açılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz."

"Yargılanmaları için sonuna kadar gideceğiz"

Kaya'nın avukatı Esmani Kırmızı da şunları söyledi:

"Konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduk. Döne diyor ki 'olası kast ile yargılanmalı.' Ben de diyorum ki bebekler öldü. Bebeklerin ölümü kesinlikle kasten adam öldürmedir. Bu nedenle böyle bir yargılama talep ettik. Henüz herhangi bir dava açılmadı. Hep 'işler çok' diyorlar. Peki ne olacak? Ben çok deprem gördüm. Hangisinde kaç tane kamu görevlisi yargılandı? Burada kamu görevlileri korunuyor. 6 Şubat depremlerinde de kesinlikle kamu görevlilerinin, merkezi yönetimin, idarecilerin, imar affı verenlerin yargılanacağından süphemiz vardır. Biz bunun için çaba harcıyoruz, yargılanmaları için sonuna kadar gideceğiz." (ANKA)

"
"