Gündem

Deprem konut ihaleleri, tanıdık isimlere gitmeye devam ediyor

Deprem sonrası pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 2023 yılında 584,9 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı

08 Eylül 2024 08:55

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri'nin ardından düzenlenen deprem konut ihalelerinin büyük bölümünün, iktidara yakın müteahhitlerin şirketlerine verildiği iddia edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği milyarlarca liralık konut ihaleleri, YDA İnşaat, Rönesans Holding’e bağlı REC İnşaat, Siyah Kalem Mühendislik ve Egemen İnşaat gibi şirketler arasında paylaştırıldı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, depremzedeler için 6 Şubat 2023 - 7 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılan toplam 114 milyar 482 milyon 193 TL'lik 88 ihale sonucunda, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay en maliyetli projelerin yürütüldüğü iller oldu. Bu ihalelerde iktidara yakın şirketler büyük pay sahibi oldu.

Elbistan'daki termik santralın filtresiz çalışmasıyla gündeme gelen Çelikler Holding'e bağlı YSE Yapı İnşaat, 5 milyar 316 milyon TL'lik ihale alırken, YDA İnşaat ise 5 milyar 68 milyon TL'lik deprem konutu ihalesi kazandı. Kuzey Kıbrıs'taki saray inşaatı ile bilinen Siyah Kalem Mühendislik, 3 milyar 335 milyon TL değerinde deprem konutu ihalesi aldı.

En büyük payı ise Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat aldı. Adana Çukurova'da yapılacak 980 konutun 2,3 milyar TL'lik ihalesini kazanan şirket, toplamda 15 milyar 400 milyon TL’lik deprem konutu ihalesiyle zirveye oturdu.

Pazarlık yöntemi ile rekor ihaleler

Deprem sonrası pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 2023 yılında 584,9 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı. Bu yöntemle kamu ihalelerinin “istenilene verme aracı” olarak kullanıldığı yönündeki eleştiriler de yeniden gündeme geldi.

"
"