Dünya

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde mutasyonlu virüs: Çocuklar ölüyor

Araştırmacılar, mevcut salgının seks işçilerinin kullandığı bir barda başladığına inandıklarını açıkladı

26 Haziran 2024 11:33

T24 Dış Haberler

Bilim insanları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çocukları öldüren ve düşüklere neden olan tehlikeli bir virüs türünün bugüne kadarki en bulaşıcı tür olduğu ve uluslararası yayılabileceği konusunda uyardı.

Virüsün, genelevlerden okullara kadar birçok yerde, hem cinsel hem de cinsel olmayan temas yoluyla insandan insana yayıldığı ifade edildi. 

Doktorlar, önceden maymun çiçeği olarak bilinen hastalığa yakalanan yüzlerce kişinin, Güney Kivu eyaletinin maden kasabası Kamituga'daki hastaneye kaldırıldığını ve bunun daha büyük bir salgının "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söyledi. 

Mpox, çiçek hastalığıyla aynı aileden gelen bir virüs olarak biliniyor ve grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden oluyor. 

İki yıl önce, Avrupa ve ABD'de eşcinsel topluluğunu merkez alan bir salgın, Dünya Sağlık Örgütü'nün halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. Bu, Mpox virüsünün cinsel temas yoluyla yayıldığının bildirildiği ilk seferdi.

Yeni salgın, virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.

Doktorlar yetişkinlerde yaklaşık yüzde 5, çocuklarda ise yüzde 10 civarında ölüm oranının yanı sıra hamile kadınlar arasında yüksek düşük oranları bildirdi. 

Araştırmacılar, mevcut salgının seks işçilerinin kullandığı bir barda başladığına inandıklarını açıkladı. 

Ruanda Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan ve Mpox'a yönelik tıbbi müdahalede yer alan John Claude Udahemuka şunları söyledi: "Nasıl bulaştığı ve nasıl yayıldığı göz önüne alındığında, bilinen tüm türler arasında şüphesiz en tehlikelisi olduğunu söyleyebiliriz. Ülkelerin virüsün yayılmasına karşı hazırlık yapması gerekiyor. Hastalık mümkün olduğunca erken tespit edilebilmeli"