Gündem

DEM Parti ve EMEP, hamileyken tutuklanan ve cezaevinde doğum yapan çocuğu Adalet Bakanı'na sordu

"Çocuğu cezaevinde “mülakat” adı altında görüşmeye çağıranlar kimlerdir?"

Sevda Karaca (solda) / Beritan Güneş Altın

18 Eylül 2024 12:14

T24 Haber Merkezi

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönelttikleri ortak yazılı soru önergesiyle 18 yaşından küçük, 9 aylık hamile bir Suriyeli kız çocuğunun tutuklanmasını gündeme getirdiler.

Milletvekilleri, Gaziantep'te yaşayan ve Ağustos 2023'te hakkında başlatılan "örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında evine yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklanan bu kız çocuğunun durumunu aktardılar. Cezaevinde benzer suçtan başka tutuklu ve hükümlü bulunmadığı için çocuğun tek kişilik koğuşta tutulduğunu ve geçtiğimiz günlerde doğum yaptığını belirttiler.

Üç yıldır Gaziantep'te yaşayan kız çocuğunun savaşta tüm ailesini kaybettiğini, dini nikahla evlendirildiğini ve bir yaşında bir çocuğunun daha olduğunu ifade ettiler. Avukatıyla yaptıkları görüşmeye dayanarak, doğum yapan çocuğun tahliyesi için yapılan tüm başvuruların savcılık tarafından reddedildiğini, cezaevinde tanımadığı kişiler tarafından "mülakat" adı altında görüşmelere çıkarıldığını ve ardından Diyarbakır Kadın Kapalı İnfaz Kurumu'na gönderildiğini öğrendiklerini aktardılar.

Suç isnadı tarihinde çocuğun henüz 15 yaşında olduğuna, 18 yaşını henüz doldurduğuna ve yeni doğum yapmış olmasına dikkat çeken milletvekilleri, çocuğun ve bebeğinin özel sağlık ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Bu bağlamda, Adalet Bakanı Tunç'tan şu soruların yanıtını istediler:

"1- Suç isnadı tarihinden bu yana geçen zaman düşünüldüğünde, hali hazırda dosyada karartılabilecek herhangi bir delil bulunmaması ve diğer tutukluluk sebeplerinin de olmaması karşısında kız çocuğunun salıverilmemesinin, yapılan başvuruların reddedilmesinin gerekçesi nedir?

2- Yeni doğum yapmış çocuğun ve yeni doğan bebeğin cezaevi koşullarında, üstelik tek kişilik bir koğuşta sağlık ve güvenlik riskleri olduğu açıkken, çocuk ve bebeğin sağlık ve güvenliği için ne gibi önlemler alınmıştır?

3- Ceza kanunlarında ve sair mevzuatta “mülakat” diye bir soruşturma yöntemi düzenlenmekte midir? Çocuğu cezaevinde “mülakat” adı altında görüşmeye çağıranlar kimlerdir? Bu görüşmelerde çocuğa ne söylenmekte, ne sorulmaktadır? Böylesi hukuk dışı görüşmelerin suç olduğu açıkken Bakanlığınız ilgili personel hakkında ne tür işlemler yapacaktır?"

 

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

"
"