Gündem
Deutsche Welle

Clooney çifti Osman Kavala davasına dahil oluyor

Clooney Vakfı'nın müdahil olmak için yaptığı başvuru da AİHM tarafından kabul edildi

13 Eylül 2024 15:51

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 10 Aralık 2019 tarihinde açıklanıp 11 Temmuz 2022 tarihinde onaylanan kararın icra süreci gelecek hafta bir kez daha Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gündemine geliyor. AİHM'de başlayacak yeni yargı sürecine insan hakları alanında faaliyet gösteren George ve Amal Clooney'in kurduğu Clooney Vakfı da katılıyor.

Konuyu 17-19 Eylül günleri düzenlenecek toplantılarında ele alacak Komite'nin Kavala dosyasında gelinen son noktayı inceleyip yeni bir karar alması bekleniyor.

Osman Kavala, şu an Bakanlar Komitesi gündeminde olan dosyasına ek olarak hakkında Türk mahkemeleri önünde kesinleşmiş yargı kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) birçok maddesini ihlal ettiği ve AİHM tarafından hükmedilmiş ihlalin sürdüğü temelinde 18 Ocak 2024 tarihinde ikinci kez AİHM'ye başvurmuştu. Türk hükümetinin bu ikinci başvuruya ilişkin görüş ve savunmasını gelecek günlerde Strasbourg'a iletmesi bekleniyor. 

Clooney Vakfı AİHM'e başvurdu

Türkiye Barolar Birliği, İfade Özgürlüğü Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Amerikalı aktör George Clooney ve eşi insan hakları avukatı Amal Clooney tarafından kurulan The Clooney Vakfı gibi kuruluşlar da bu ikinci davaya müdahil olmak için AİHM'ye başvuruda bulundu.

Clooney Vakfı'nın müdahil olmak için yaptığı başvuru da AİHM tarafından kabul edildi. Vakıf bu kapsamda dava sürecinde AİHM'ye görüş belgesi iletecek.

Clooney Vakfı'nın destekçileri arasinda Bill ve Melinda Gates Vakfı, Microsoft, Versace Vakfı, Smith Aile Fonu, Amerikan Barolar Birliği ve Uluslararası Barolar Birliği de var.

Berlin Film Festivali’ni kahkahaya boğan Türk: Faruk

 

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle
"
"