Dünya Basınında Bugün

Çin casusluğu Batı'yı tetikte tutuyor; İsrail ordusundan Kuzey Gazze'yi 'sivillerden arındırma' planı | Dünya Basınında Bugün

15 Ekim 2024 09:26

T24 Dış Haberler

Rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümler, kadınlara mevcut ilaçların verilme sırasının değiştirilmesiyle yüzde 40 oranında azaldı. Pekin, Batılı hükümetlerin daha önce görülmemiş ölçekte olduğunu söylediği bir casusluk faaliyeti yürütüyor. Pekin'in faaliyetlerini kontrol altına alamayan Batılı casusluk teşkilatları alarm veriyor. İsrail askerlerinin Mart ayı başında ailesiyle birlikte saklanırken buldukları Muhammed Şubeyr, yaklaşık 10 gün gözaltında tuttuktan sonra herhangi bir suçlama yöneltmeden serbest bırakıldı. Şubeyr, bu süre zarfında askerlerin kendisini canlı kalkan olarak kullandığını söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas militanlarını aç bırakmak amacıyla Gazze'nin kuzeyine insani yardım ulaştırılmasını engellemeye yönelik bir planı inceliyor. Bu planın uygulanması halinde, evlerini terk etmek istemeyen ya da edemeyen yüz binlerce Filistinli aç ve susuz kalabilir.

15 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | İlaç sıralamasındaki değişiklik, kanser ölümlerini yüzde 40 oranında azalttı

Rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümlerin, hastalığa karşı yirmi yıldır gerçekleştirilen en büyük atılım olan yeni bir tedavi sistemi altında yüzde 40 oranında azaldığı gösterildi.

University College London'dan bir ekip tarafından yürütülen araştırma, kadınlara mevcut ilaçların verilme sırasının değiştirilmesiyle hayatta kalma oranlarının değiştiğini ortaya koydu.

Yeni yaklaşım, ölüm riskinde yüzde 40'lık bir azalmaya ve kanserin en az beş yıl içinde geri gelme riskinde yüzde 35'lik bir düşüşe yol açtı.


The Wall Street Journal | Batılı casusluk kurumları Çin casusluğu konusunda alarm veriyor

Pekin, rakip devletleri zayıflatmak ve ülke ekonomisini güçlendirmek için güvenlik kurumlarını, özel şirketleri ve Çinli sivilleri harekete geçirerek Batılı hükümetlerin daha önce görülmemiş ölçekte olduğunu söylediği bir casusluk faaliyeti yürütüyor.

Batılı bir istihbarat kurumunun Çin'in oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunmadığı bir hafta nadiren oluyor.

Pekin'in faaliyetlerini kontrol altına alamayan Batılı casusluk teşkilatları alarm seviyesini alenen yükseltiyor, işletmeleri ve bireyleri Çin ile etkileşimlerinde tetikte olmaya çağırıyor.


The New York Times | İsrail ordusu tarafından esir alınan 17 yaşındaki genç, canlı kalkan olarak kullanıldı

İsrail askerlerinin Mart ayı başında ailesiyle birlikte saklanırken buldukları Muhammed Şubeyr, yaklaşık 10 gün gözaltında tuttuktan sonra herhangi bir suçlama yöneltmeden serbest bırakıldı. Şubeyr, bu süre zarfında askerlerin kendisini canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

O zamanlar 17 yaşında olan Şubeyr, Hamas tarafından yerleştirilen patlayıcıları aramak için memleketi Han Yunus'un boş harabelerinde elleri kelepçeli olarak yürümeye zorlandığını söyledi. Kendilerinin de havaya uçmasını önlemek için askerlerin onu önden gitmeye zorladığını aktardı. 


Al Arabiya | İsrail, Gazze'nin kuzeyini sivillerden arındırma ve kalanlara yardımı kesme planı üzerinde çalışıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas militanlarını aç bırakmak amacıyla Gazze'nin kuzeyine insani yardım ulaştırılmasını engellemeye yönelik bir planı inceliyor. Bu planın uygulanması halinde, evlerini terk etmek istemeyen ya da edemeyen yüz binlerce Filistinli aç ve susuz kalabilir.

Netanyahu ve İsrail parlamentosuna bir grup emekli general tarafından önerilen plan baskıyı arttırarak Filistinlilere Gazze Şeridi'nin Gazze Şehri de dahil olmak üzere kuzeydeki üçte birlik bölümünü terk etmeleri için bir hafta süre tanıyacak ve ardından burayı kapalı askeri bölge ilan edecek.

Kalanlar militan olarak kabul edilecek. Yani askeri kurallar askerlerin onları öldürmesine izin verecek.


 

"
"