Ekonomi

Çiftçiler alım fiyatlarından dert yanıyor: Bize ekmeyin diyorlar

"Yulaf, çavdar gibi ürünlere fiyat bile verilmedi. Bu, almayacakları anlamına geliyor, fiyatlar yerlerde sürünüyor"

05 Temmuz 2024 09:10

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) bu yıl açıkladığı hububat alım fiyatları çiftçiler arasında endişe yarattı. Çiftçiler, fiyatların enflasyon oranlarıyla uyuşmamasından ve özellikle yulaf ve çavdar gibi ürünler için fiyat belirlenmemiş olmasından dolayı mağdur olduklarını ifade ediyorlar.

Ekmek zorlaşıyor: Çiftçi ne ekecek?

Cumhuriyet'tin haberine göre, Çiftçi Murat Sulakcı, TMO'nun açıkladığı fiyatların çiftçiye ekim yapmaması yönünde bir mesaj olarak algılandığını belirtiyor. Sulakcı, "Yulaf, çavdar gibi ürünlere fiyat bile verilmedi. Bu, almayacakları anlamına geliyor. Fiyatlar yerlerde sürünüyor. Girdi maliyetlerine gelen büyük zamlarla kıyaslandığında hububat için yapılan yüzde 12'lik artış yetersiz," diye konuştu.

Teslimat ve ödeme sorunları

Ayrıca, çiftçiler mahsullerini TMO'ya teslim etmek için gittiklerinde uzun kuyruklarla karşılaştıklarını ve bu durumun ürünlerin zarar görmesine neden olabileceğini dile getiriyorlar. Sulakcı, teslimattan sonraki ödemelerin 45 gün sürdüğünü ve sürekli artan fiyatlar nedeniyle bu sürenin en fazla 15 gün olması gerektiğini vurguluyor.