Eğitim

CHP'li Yücel, okullardaki temizlik sorununu TBMM gündemine taşıdı: Belediyelerin çalışması engellenerek kimler cezalandırılmak istenmektedir?

"Sorumluluklarını yerine getirmeyen Bakanlığınızın bu partizan tavrı son derece kaygı vericidir”

01 Ekim 2024 11:27

T24 Haber Merkezi

CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e “Okullardaki temizlik sorununu çözmek üzere harekete geçen CHP’li belediyelerin temizlik ekiplerinin engellenmesinin sebebi nedir? Bakanlığınızca belediyelerin okullarda temizlik yapması engellenerek aslında kim ya da kimler cezalandırılmak istenmektedir? Okulların temizlenmesi için ekiplerini gönderen belediyeler AKP’li belediyeler olsaydı da Bakanlığınızca aynı tavır ve tutum izlenecek miydi?” diye sordu.

CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, okullardaki temizlik sorununu TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Yücel, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Yücel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“AKP iktidarının sözde tasarruf politikaları yüzünden okullar temizlenemiyor, tuvaletler ise pislik içinde. Çocuklarımız bu pislikte eğitim almaya çalışırken veliler ne yapacaklarını bilemez haldeler. Yaşananlar adeta şatafattan, itibardan, saraydan tasarruf etmeyip insan hayatından, çocukların sağlığından tasarruf eden AKP Türkiye’sinin fotoğrafı. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden, velileri kaygılandıran bu durum karşısında CHP’li belediyeler derhal hareket geçerek başta İzmir ve Ankara olmak üzere, Türkiye’nin birçok yerinde talepte bulunan okullara temizlik ekiplerini gönderdi. Peki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ne yaptı? CHP’nin toplumun sorunlarına duyarlı, çözüm odaklı, sosyal belediyeciliğini hazmedemedi.

TIKLAYIN - CHP'li Taşçıer, Bakan Işıkhan'ın ''okullara temizlikçi müjdesine'' tepki gösterdi: Cep harçlığı dönemi....

"CHP’li belediyelerin halkın sorunlarıyla ilgilenmesi sizi neden bu kadar rahatsız etti”

Kendilerinin beceremediği hizmeti CHP’li belediyeler hızla yapınca ilçe milli eğitim müdürlüklerine, okul yönetimlerine derhal talimatlar yağdırdılar. ‘Asla belediyelerden temizlik için yardım istemeyin. Temizlik ekiplerini okullara sokmayın’ dediler. Peki bunu diyen MEB, okulları temizletti mi? Tabii ki hayır. MEB’in önceliği yine öğrenciler değildi, öğrencilerin sağlığı değildi. Bakanlığın tek derdi kendi kusurunu örtbas etmekti. Bir de dün pek çok yandaş medyada, tek kalemden çıktığı belli olan ‘CHP, okullardaki temizlik sorununu provokasyon malzemesi yapıyor’ başlığıyla asılsız ve yönlendirici haberler yaptırıldı. Ama görmezden geldikleri bir şey var: İnsan sağlığı, siyasete malzeme yapılamaz. Minicik yavrularımızın sağlığını siyaset malzemesi yapıyorlar. Şimdi buradan soruyoruz: Size de hizmet veren CHP’li belediyelerin halkın sorunlarıyla ilgilenmesi, öğrencilerin ve velilerin bir problemini daha çözmesi sizi neden bu kadar rahatsız etti?”

"Sorunun, çocukların sağlığını tehdit edecek boyuta gelmesi üzerine CHP’li belediyeler harekete geçmiştir”

Yücel, soru önergesinde de şunları kaydetti:

“2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasının hemen ardından Bakanlığınıza bağlı devlet okullarında yeterli temizlik görevlisi olmaması nedeniyle okullarda temizlik yapılamadığı konusu gündeme gelmiştir. Türkiye genelinde çok sayıda okulda, sınıf ve tuvaletlerin temizliğinin yapılamadığı, sorunu çözmek için velilerin dönüşümlü olarak sınıfları temizlediği, tuvaletlerin de temizlenmediği, sabun, tuvalet kağıdı gibi ihtiyaçların da karşılanamadığı ortaya çıkmıştır. Tarafımıza iletilen bilgilere göre, her okul kendi çabasıyla sorunu çözmeye çalışmakta, okul aile birlikleri tarafından temizlik sorununun çözümü için velilerden bağış talep edilmektedir. Sorunun, çocukların sağlığını tehdit edecek boyuta gelmesi üzerine CHP’li belediyeler harekete geçmiştir.

TIKLAYIN - İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden belediyenin okullarda temizlik hizmetine engel

"Okul müdürlerine, ‘Belediyelerden asla temizlik konusunda talep olmasın’ şeklinde mesaj gönderilmiştir”

İzmir'de Buca Belediyesi, derhal okulları temizlemeye başlamıştır. Ancak kısa bir süre sonra Buca Belediyesi'nin temizlik ekipleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engellenmiş ve okul yönetimlerine belediyenin temizlik ekiplerinin okullara alınmaması talimatı gönderilmiştir. İzmir Bornova Naldöken'deki Süleyman Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ise temizlik sorunun çözülmesi için muhtar tarafından Bornova Belediyesi'ne başvurulmuştur. Derhal harekete geçen Bornova Belediyesi'nin okula gönderdiği temizlik ekibi, okul yönetimi tarafından engellenmiştir. Son olarak benzer bir durum Ankara'da da yaşanmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) talepte bulunan okullara hijyen malzeme dağıtması ve okulların belediye ekiplerince temizlenmesi üzerine okul müdürlerine, ‘Belediyelerden asla temizlik konusunda talep olmasın’ şeklinde mesaj gönderilmiştir. Bu mesaj sonrasında da okul yönetimleri temizlik taleplerini geri çekmiştir.

"Sorumluluklarını yerine getirmeyen Bakanlığınızın bu partizan tavrı son derece kaygı vericidir”

Devlet okullarındaki hijyen sorunu, salgın hastalık riskini de beraberinde getiren son derece hayati bir konudur. Okul sayısı, okullarda görev yapan temizlik personeli sayısı ve okulların açılış tarihi belli olmasına rağmen Bakanlığınız tarafından bu sorunun çözümü için tek bir adım atılmamış, önlem alınmamış, temizlik sorununun yaşanmasına adeta zemin hazırlanmıştır. Çocuklarımızın hijyen koşullarının sağlandığı temiz okullarda eğitim öğretim görmesi en temel haklarıdır. Bakanlığınız devlet okullarının temizliği konusunda sorumludur ve çocukların hijyenik koşullarda eğitim öğretim görmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen Bakanlığınızın, CHP’li belediyelerin okulları temizlemesini engellemesi, bu konuda okul yönetimlerine mesaj ve talimat göndermesi en basit şekliyle çocuklarımızın sağlığının siyaset malzemesi yapılması anlamını taşımaktadır. Sorumluluklarının yerine getirmeyen Bakanlığınızın bu partizan tavrı, en temel görevlerini dahi kamuoyundan gelen tepkiler üzerine şekillendirmesi ve çocuklarımızın sağlığını açıkça riske atması son derece düşündürücü ve kaygı vericidir.”

TIKLAYIN - Yavaş açıkladı: Temizlik talebinde bulunan okullardan 106’sı çeşitli gerekçelerle talebini geri çekti

"Okullardaki temizlik sorununu çözmek üzere harekete geçen CHP’li belediyelerin temizlik ekiplerinin engellenmesinin sebebi nedir”

Yücel’in Bakan Tekin’e soruları ise şöyle:

“Okulların yaz tatilinde olduğu dönemde, Bakanlığınızca devlet okullarında istihdam edilmek üzere temizlik görevlisi alınması konusunda hiçbir girişimde bulunulmamasının sebebi nedir? Bu konuda kamuoyunda bir tepki oluşmasaydı okullara temizlik görevlisi olarak istihdam edilmek üzere personel alımı yapılacak mıydı? 24 Eylül 2024 tarihinde yaptığınız açıklamaya göre, devlet okullarında görevlendirilmek üzere alınacağı söylenen 30 bin personel temizlik sorunun çözümü için yeterli olacak mıdır? Temizlik için istihdam edilecek personel sayısı neye göre belirlenmiştir? Bu sayı yeterli olmazsa yeniden temizlik personeli alımı yapılacak mıdır? Okullardaki temizlik sorununu çözmek üzere harekete geçen CHP’li belediyelerin temizlik ekiplerinin engellenmesinin sebebi nedir? Bakanlığınızca belediyelerin okullarda temizlik yapması engellenerek aslında kim ya da kimler cezalandırılmak istenmektedir? Okulların temizlenmesi için ekiplerini gönderen belediyeler AKP’li belediyeler olsaydı da Bakanlığınızca aynı tavır ve tutum izlenecek miydi?

TIKLAYIN - Veli-Der: Okullardaki temizlik sorunu halk sağlığı sorununa dönüşmeye başladı

"İletişim Başkanlığı'ndan okullarda yaşanan hijyen sorununun gösterilmemesi için medyaya baskı yapılması yönünde bir talebiniz olmuş mudur”

2023-2024 eğitim-öğretim yılında, Türkiye genelinde okulların temizlik işleri için ayrılan bütçe ne kadardır? 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, ÇEDES kapsamında harcanan bütçe ne kadardır? 2023-2024 eğitim-öğretim yılına denk gelen süre içerisinde tasarruf tedbirleri kapsamında Bakanlığınız hangi kalemlerden ne kadar tasarruf yapmıştır? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan okullarda yaşanan hijyen sorununun gösterilmemesi için medyaya baskı yapılması yönünde bir talebiniz olmuş mudur? Metni tek elden çıkan ve ‘CHP okullarda temizlik sorunu provokasyonu yapıyor’ başlığıyla yapılan asılsız, yönlendirici, yalan haberler sizin telkin ve isteğinizle mi basına servis edilmektedir? Size de hizmet veren CHP belediyelerinin halkın sorunlarıyla ilgilenmesi, öğrencilerin ve velilerin bir problemini daha çözmesi sizi neden bu kadar rahatsız etmiştir?” (ANKA)


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?

 

 

"
"