18 Ağustos 2024 11:12
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Amazon, Apple ve benzeri şirketlerin CEO'larına davet gönderen iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik ilerleme ve yatırım fırsatlarını anlatacağını açıkladı. Köpeklere katliam yasası çıkartan, Instagram’ı sansürleyen, Meclis'te muhalif vekillere saldıran bir iktidarın 'emperyalist güç' dediği CEO'lardan çare umması acizliktir" dedi.
Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı. Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:
"Türk vatandaşlarına yurt dışı çıkış harcını 500 liraya yükselten iktidar, 15 yaştan küçük 50 yaştan büyük Iraklılara vizesiz giriş kararı aldı. Pek çok ülkeye sağlanan vizesiz-parasız giriş olanağına karşılık Türk vatandaşları iktidarın acizliği ve duyarsızlığıyla ülkeden çıkışta harç ödeyip hem de vize alarak ikinci sınıf insan muamelesi görüyor.
Yabancılara sağlanan vizesiz seyahat olanağına rağmen iktidarın çıkarttığı köpek katliamı yasası, Instagram yasağı, sosyal medya paylaşımlarından gözaltı ve tutuklamalar, turistik otel, lokanta ve plajlardaki fahiş fiyatlar nedeniyle şimdi tüm dünyada sosyal medya üzerinden 'Türkiye'ye gitmeyin' kampanyaları yapılıyor. Bu da iktidarın Türkiye’ye yaşattığı en büyük ayıptır.
2023 Uluslararası Göç İstatistikleri Türkiye'nin net göç veren bir ülke haline geldiğini, insani sermayede yaşanan kan kaybının ciddi riskler içerdiğini gösteriyor. Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının ülkeye dönüşünde sert düşüşler yaşanırken, dışarıya göç eden Türk vatandaşlarının yüzde 51'i 20-40 yaş arası ve eğitimli.
Amazon, Apple ve benzeri şirketlerin CEO'larına davet gönderen iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik ilerleme ve yatırım fırsatlarını anlatacağını açıkladı. Köpeklere katliam yasası çıkartan, Instagram’ı sansürleyen, Meclis'te muhalif vekillere saldıran bir iktidarın 'emperyalist güç' dediği CEO'lardan çare umması acizliktir.
Merkez Bankası Başkanı'nın 8 Ağustos'ta açıkladığı 2023-III Enflasyon Raporu'nda yüzde 38 oranındaki yıl sonu enflasyon hedefinin korunmasına karşılık, Merkez Bankası'nın ağustos ayı Piyasa Katılımcılar Anketi sonuçları, para piyasaları, finans sektörü, reel sektör, sanayi kesimi ve akademisyenlerden oluşan anket katılımcılarının gerek dezenflasyon söylemlerine gerekse yıl sonu hedeflerine güvenmediğini gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ağustosta enflasyonda belirgin şekilde düşüş görüleceği, enflasyonla mücadele programının 10 aylık uygulama sonunda kabul gördüğünü içeren paylaşımıyla aynı gün yayınlanan Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi sonuçları Bakan Şimşek'in iddiasının tam aksini işaret ediyor.
İktidarın politikaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teşvik belgeli yatırım verilerinde depreme yol açtı. Haziranda yüzde 43,6 düşüş yaşanan yeni yatırımlarda öngörülen istihdam ise yüzde 27,6 geriledi. İşsizlik 15 ay sonra yüzde 9,2 ile zirveye çıkarken, geniş tanımlı işsizlik yüzde 30'a, işsiz sayısı 11 milyona tırmandı.
Cari işlemler dengesi haziranda 407 milyon dolar fazla verdi. Yatırım, ara malı ve hammadde ithalatındaki azalma dış ticaret açığını düşürmesine karşılık, ihracata dönük üretimi, istihdam ve büyümeyi negatif etkiliyor.
Beyaz et, tavuk ve yumurtaya getirilen ihracat yasağına rağmen zam ve fiyat artışları devam ederken, üretimde düşüş yaşanıyor. Benzer şekilde enflasyonun altında tutulan çiğ süt fiyatları üretimde sert düşüşe neden olurken, çiğ süt üreticileri yüksek enflasyon ve maliyet artışı gerekçesiyle litre başına en az yüzde 43,6 zam talep etti. Elektriğe, doğalgaza yüzde 38, Marmaray'a, Avrasya Tüneli'ne, köprü ve otoyollara ikinci kez yüzde 40'a varan zamlar yapan iktidar, halkın temel gıdalarında enflasyonun altında tuttuğu artışlarla üreticiyi cezalandırıyor.
İsrail ile Hamas arasında Katar'ın arabuluculuğunda sürdürülen ateşkes görüşmelerine ara verildi. İkinci tur müzakerelerde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail'i ikna etmeye çalışacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Gazze’ye gideceğini açıklaması, İsrail'in iznine bağlı olmasına karşın, Mısır'ın Refah kapısından geçiş için tavrının ne olacağı belirsizliğini koruyor.
Irak hükümeti ve Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı 'Irak’ta yasaklı örgüt' ilan etme kararını onayladığı duyuruldu. Irak merkezi yönetimi ülkedeki iç siyasi dengeler ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (KIBKY) yaklaşımı ve benzeri gerekçelerle PKK'yı terör örgütü olarak tanımlamıyor. Türkiye'nin talebi, Bağdat yönetiminin PKK'yı terör örgütü listesine dahil etmesi. Dolayısıyla kurulan ortak mekanizma çerçevesinde Bağdat ve Ankara'da gerçekleştirilen toplantılarda Irak yönetiminin resmi yazılı mutabakatta PKK'yı önce 'ortak tehdit' diye nitelendirmesi, son toplantıda ise 'Irak’ta yasaklı örgüt' olarak kabul edilmesi önemli bir gelişme ve Türkiye adına ciddi bir siyasi-diplomatik-askeri kazanım sayılır." (ANKA)
TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.
Can Atalay'dan ilk açıklamaVekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi. AYM: "Yok hükmünde"Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı. Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu. GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI
|
Instagram'a erişim engeliCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi. TIKLAYIN - Instagram'a erişim engeli getirildi Bakan Uraloğlu: Katalog suçlar nedeniyleUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” gibi katalog suçlara işaret ederek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar" ifadelerini kullandı. META yetkilileriyle toplantıInstagram'a erişim engeli devam ederken, Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratlarıyla META yetkilileri arasında kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 13.00’te başlayan toplantı 19.00'da sona erdi. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri de katıldı. META'dan "algoritma" savunmasıGörüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetlerine aykırı içeriklere yönelik talepleri bir kez daha dile getirildi. Özellikle, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği gerekçesiyle META’ya eleştiriler yöneltildi. META ise, ABD’nin Hamas’ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bu çerçevede algoritmaların devreye girdiğini savundu. Hassas içerik listesi sunulduGörüşmede, Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde yer alan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini söyledi. Bu taleplerin ardından, META’nın PKK konusunda yeşil ışık yaktığı belirtilirken, Türkiye’nin platformdan kaldırılmasını istediği içerik listesi de şirkete sunuldu. Ancak, terör tanımı konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı yaşandığı bildirildi. Bakan Uraloğlu: Bir ilerleme yokUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Instagram'ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi. |
© Tüm hakları saklıdır.