Çevre

CHP'li Öztunç, AGİT-PA Genel Kurulu’nda parlamenterlere seslendi: Doların yeşilinden değil, ağacın yeşilinden yana olmalıyız

"Türkiye, aşırı hava olaylarından uzun süreli kuraklıklara kadar iklim krizinin etkileriyle karşı karşıyadır"

Ali Öztunç

03 Ekim 2024 14:55

T24 Haber Merkezi

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, AGİT- PA (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iklim krizinin sonuçlarının her gün ağırlaştığına dikkat çekerek, “Parlamenterler olarak sadece ulusal çıkarlarımızı korumakla değil, aynı zamanda sınırları, politikaları ve ekonomileri aşan bir zorluk olarak iklim değişikliği gibi küresel çabalara katkıda bulunmak zorundayız. Doların yeşilinden değil, ağacın AGİT-Pa yeşilinden yana olmalıyız” dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, AGİT- PA Genel Kurulu’nda iklim kriziyle ilgili bir konuşma yaptı. Öztunç konuşmasında iklim krizinin aşırı sıcaklar, kuraklık, su sorunları ve gıda krizini de derinleştirdiğine işaret etti. Konuşmasında, parlamenterlere de çağrıda bulunan Öztunç şunları söyledi:

“İklim krizinin ağırlaşan sonuçlarını her gün yeniden yaşıyoruz. Aşırı sıcaklar ve kuraklık, su sorunlarını ve gıda krizini de derinleştiriyor. Ormanlarımız yangınlara, kentlerimiz afetlere karşı dirençsiz haldedir. Kentlerin beklemediği oranda bir yağmur aşırı olarak nitelendirilmektedir. Oysaki aşırılık sorunu kentlerin yapılaşmasına, imar sorunlarına, su politikalarına atfedilmelidir. İnsanoğlu yağmurun miktarını engelleyemez ama o yağmurun afete dönüşmesini engelleyebilir.

Parlamenterler olarak sadece ulusal çıkarlarımızı korumakla değil aynı zamanda sınırları, politikaları ve ekonomileri aşan bir zorluk olarak iklim değişikliği gibi küresel çabalara katkıda bulunmak zorundayız. Küresel iklim eylemini güçlendirmemiz gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Bilim bu konuda net ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama konusunda fırsat penceresi maalesef hızla kapanmaktadır.

“İklim değişikliği ile mücadele sadece ulusal değil, küresel bir sorumluluk taşımaktadır”

İklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenen Türkiye, aşırı hava olaylarından uzun süreli kuraklıklara kadar iklim krizinin etkileriyle karşı karşıyadır. Bu olumsuzluklar, halkımızı, ekonomimizi ve çevremizi de ciddi manada etkilemektedir. Sonuç olarak; iklim değişikliği ile mücadele sadece ulusal değil, küresel bir sorumluluk taşımaktadır. Ortak bir geleceği korumak için adımlar atmamız ve küresel iklim eylemine katkıda bulunmamız gerekmektedir. Her bir adım gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmamız açısından büyük önem taşımaktadır. Özetle doların yeşilinden değil, ağacın AGİT-Pa yeşilinden yana olmalıyız.” (ANKA)


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"