Politika

CHP'li Namık Tan'dan Türkiye ve ABD'nin Doğu Akdeniz'deki ortak tatbikatına tepki: 'Masal' dediğimde yaygara çıkaranlar şimdi ölü taklidi yapmaktalar

Tan, "Yerine göre ayrı mesaj veren, içeriye ayrı dışarıya ayrı konuşan, nabza göre şerbet sunan, tribünlere hamaset yapacağım derken bağırmakla daha ikna edici olduğunu sanan devlet yöneticilerini, karar alıcıları, politika yapıcıları hasımları da, müttefikleri de ciddiye almaz" ifadelerini kullandı

02 Eylül 2024 10:12

T24 Haber Merkezi

Eski Washington Büyükelçisi ve CHP İstanbul milletvekili Namık Tan, ABD'nin USS Wasp isimli amfibi hücum gemisi ile Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu'nun 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de gerçekleştirdiği ortak eğitim tatbikatına X hesabından tepki göstererek "Bu ortak tatbikatın benim açımdan önemi AKP iktidarının ikiyüzlü algı yönetimini kaçıncı kere teşhir etmesi" ifadelerini kullandı. Tan ayrıca, "Mavi Vatan masalı" dediği için AKP'nin hedefi haline gelmesini hatırlatarak "Meclis kürsüsünden Mavi Vatan’ın resmi bir savunma doktrini değil ancak altı boş bir slogan olduğunu ifadeyle 'masal' dediğimde yaygara çıkaranlar (...) ölü taklidi yapmaktalar" dedi. 

"ABD’nin USS Wasp isimli amfibi hücum gemisi ile bizim ilk amfibi savaş gemimiz (“uçak gemisi” değil) TCG Anadolu 13-17 Ağustos tarihlerinde Doğu Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yapmış. Söz konusu tatbikata yine ABD’nin USS Oak Hill amfibi savaş gemisi ile TCG Gökova firkateynimiz de katılmış" diyen Tan, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın keyfi ve şahsi kararıyla Rusya’dan 2.5 milyar ABD Doları bedelle S-400 hava savunma sistemi alıp ülkemizi F-35 üretim programı ortaklığından attırmıştık. Bu alımın bedeli çöpe giden 2.5 milyar doların çok ötesinde ulusal savunmamızda büyük zafiyet ve diplomatik itibarımızda büyük kayıp olmuştu. İşte TCG Anadolu’ya kendi F-35 B’lerimiz yerine ilk inişi de ABD deniz piyadelerinin V-22 Osprey’leri bu tatbikat vesilesiyle yapmış" 

"Ortak tatbikatı ABD'li bağımsız kuruluştan öğrendik"

"Neden '-mış' diyorum?" diye soran Tan, paylaşımına şu ifadelerle devam etti: 

"Çünkü ülkemiz ve ABD deniz kuvvetlerinin Doğu Akdeniz’de yaptığı ortak tatbikatı Milli Savunma Bakanlığı’ndan, İletişim Başkanlığı’ndan, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten ve saray danışmanları gibi sair mutad zevattan öğrenmedik. Onlar sağır edici sessizliklerini halen koruyorlar. Haberi, 'U.S. Naval Institute' adlı bağımsız kuruluştan öğrendik"

"Anılan Wasp Amfibi Hazır Grubu’nun 1 Haziran'dan bu yana Doğu Akdeniz’de farklı platformlar eşliğinde bulunduğu anlaşılıyor. USS Wasp’ın, 'İran ya da Hizbullah'ın İsrail'e olası saldırılarına karşı' ABD’nin bölgemize gönderdiği iki amfibik hücum gemisinden biri olduğu ve '24’üncü Özel Harekat Yetenekli Seferi Deniz Piyade birliğini taşıdığı' belirtiliyor" diyen Tan, şöyle devam etti:

"Oysa daha önce USS Wasp’ın GKRY’nin Limasol limanına demirlemesi tepki de çekmişti. AKP sözcüsü Çelik özetle, 'Gazze açıklarına savaş gemileri göndermenin oradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermediğini' kaydetmişti. Tabiatıyla KKTC Dışişleri de ABD donanmasının GKRY’de artan varlığından ve sıklaşan ziyaretlerinden duyduğu rahatsızlığı, bunların 'gerginliği artırmaktan başka bir amaca hizmet etmediğini' ifadeyle ortaya koymuştu" 

"'Masal' dediğimde yaygara çıkaranlar şimdi ölü taklidi yapmaktalar"

"Kıbrıs boyutunu ayrı tutarsam, kendi açımdan iki NATO müttefiki olan ülkemiz ve ABD silahlı kuvvetlerinin Doğu Akdeniz’de veya herhangi bir yerde ortak tatbikat yapmasında şaşırtıcı bir yan görmüyorum" diyen Tan, tatbikatı şöyle değerlendirdi: 

"Bu ortak tatbikatın benim açımdan önemi AKP iktidarının ikiyüzlü algı yönetimini kaçıncı kere teşhir etmesi. Meclis kürsüsünden Mavi Vatan’ın resmi bir savunma doktrini değil ancak altı boş bir slogan olduğunu ifadeyle 'masal' dediğimde yaygara çıkaranlar, Deniz Kuvvetleri Komutanı’na 'NATO’yu Karadeniz’de istemediğini' söyletenler, ABD’nin Suriye’de ülkemize sınırdaş bir 'terör devletçiği' kurmakta olduğunu her gün pompalayanlar, eğer doğruysa yine bu hafta Hamas’ın AKP destekli liderlerinden Halit Meşal’e İstanbul’dan İsrail’e yeni saldırılar düzenleme çağrısı yaptıranlar görüyorum ki şimdi ölü taklidi yapmaktalar"

TIKLAYIN | CHP'li Namık Tan; Somali Tezkeresi'ni eleştirdiği konuşmasında "Mavi Vatan masalı" dedi; AKP Sözcüsü'nden "siyasi savrulma ve sorumsuzluk" tepkisi geldi

CHP milletvekili Tan, paylaşımını "Aynası iştir kişinin söze bakılmaz. Algıyı yönetip, düşünceyi ifadeyi boğarak ancak bu kadar yol alınır. Yerine göre ayrı mesaj veren, içeriye ayrı dışarıya ayrı konuşan, nabza göre şerbet sunan, tribünlere hamaset yapacağım derken bağırmakla daha ikna edici olduğunu sanan devlet yöneticilerini, karar alıcıları, politika yapıcıları hasımları da, müttefikleri de ciddiye almaz. İtibar ve güven bir anda buhar olur ama yeniden tesis etmesi uzun zaman alır" ifadeleriyle sona erdirdi. 

Ne olmuştu? 

Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Somali'nin deniz yetki alanları da dahil olmak üzere, iki ülke tarafından belirlenen bölgelerde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, Cumhurbaşkanlığı tezkeresine yönelik eleştirilerini TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla dile getirmiş ve konuşması esnasında "Mavi Vatan masalı" ifadelerini kullanması üzerine sosyal medyada AKP'ye yakın hesaplar tarafından tepki paylaşımları yapılmıştı. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "siyasi savrulma ve sorumsuzluk" ifadeleriyle Tan'ın sözlerine yönelik açıklamada bulunmuştu. 

"
"