Politika

CHP'li Murat Bakan'dan Yerlikaya'ya 'göçmen sayımı' uyarısı: Biyometrik veri toplayıp nüfusu paylaşmalısınız!

"İçişleri Bakanı olarak sizin dahi sayısını bilmediğiniz ülkemizde ne kadar kaçak yabancının bulunduğuna dair kapalı nüfus sayımını ne zaman yapacaksınız? Ayrıca bu sayımda "AB Göç ve İltica Paktı'nda" olduğu gibi biyometrik veri toplamalısınız!"

05 Ağustos 2024 22:32

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, AKP İnsan Hakları Eğitim Programı'nda Suriyeli göçmenler hakkında paylaştığı bilgilerde, Türkiye'deki kayıtlı 3 milyon 103 bin Suriyeli göçmenden 729 bininin beyan edilen adreslerde bulunamadığı ortaya çıktı. CHP İçişleri Bakanlığında Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sığınmacılarla ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. 

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarını "çaresizlik" olarak nitelendiren Bakan, "halktan göçmenler konusunda gizlenen başka şeyler de var mı Sayın Yerlikaya?" sorusunu sordu.

Murat Bakan, Bakan Yerlikaya'nın sığınmacılarla ilgili açıklamalarını eleştirirken, mevcut durumun ülke için büyük bir sorun oluşturduğunu vurguladı. Bakan, Yerlikaya'nın ifadelerinin, sığınmacı krizinin boyutlarını ve iktidarın bu krize olan duyarsızlığını yansıttığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'deki sığınmacı sorununun milli güvenlik meselesi haline geldiğini ifade etti ve "Ülkenin İçişleri Bakanı'nın evinde dahi Suriyeli sığınmacılar kayıtlı!" diyerek tepkisini gösterdi.

TIKLAYIN: İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı; Türkiye'de 729 bin Suriyeli kayıp!

Murat Bakan, Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarında 729 bin Suriyeli'nin beyan ettiği adreste yaşamadığının belirtildiğini hatırlatarak, bu durumda halktan gizlenen daha fazla bilgi olabileceğini öne sürdü. CHP'li Bakan, İçişleri Bakanlığı'nın kapalı nüfus sayımını ne zaman yapacağını ve bu sayımda biyometrik veri toplanıp toplanmayacağını da sorguladı. Ayrıca, düzensiz göçmenlerin düzenli göçmen olarak sayılmasının, sorunun ciddiyetini gizlemeye yönelik bir yaklaşım olduğunu belirtti.

AB Göç ve İltica Paktı'nda olduğu gibi biyometrik verilerin toplanması gerektiğine dikkat çeken Bakan, Yerlikaya'ya yönelik "İçişleri Bakanı olarak sizin dahi sayısını bilmediğiniz ülkemizde ne kadar kaçak yabancının bulunduğuna dair kapalı nüfus sayımını ne zaman yapacaksınız?" diye sordu. Bakan "Ayrıca bu sayımda "AB Göç ve İltica Paktı'nda" olduğu gibi biyometrik veri toplamalısınız!" diyerek, "Böyle bir planınız olmadığını biliyoruz, bunu yapmalı ve bu verileri kamuoyu ile paylaşmalısınız!" ifadelerini kullanarak Yerlikaya'ya sert tepki gösterdi.

Bakan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya, halktan gizlenen başka bilgiler olup olmadığını ve bu konuda daha şeffaf olunması gerektiğini ifade ederek, "Bu açıklamalardaki çaresizlik karşısında bir kez daha soruyorum, halktan göçmenler konusunda gizlenen başka şeyler de var mı Sayın Yerlikaya?" şeklinde konuştu.

 

"
"