Politika

CHP'li Karabat: AKP'nin rant sistemini deşifre ediyoruz

04 Ağustos 2024 15:45

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, şirketlerin doğrudan vergiler yerine yandaş vakıflara bağış yaparak vergi ödemekten kaçındığını, bunun da rüşvetin legalleştirilmesi anlamına geldiğini belirtirken "AKP'nin geliştirdiği rant sistemini deşifre ediyoruz" dedi.

Vatandaşların yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çeken Karabat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile bireylerinin ayrı ayrı vakıflar kurduğunu vurgulayarak "Bu vakıflar gelirlerini nereden elde ediyor" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yaptığı açıklamada, "AKP tarafından geliştirilmiş bir rant sistemini deşifre ediyoruz. Bunun içinde dernekler, vakıflar ve milyarlarca liralık vergi var. Kanunların tanıdığı imkanların nasıl suistimal edildiğini gözler önüne sereceğiz. Ekonomik krizin faturasının kesildiği vatandaşlar ağır vergiler altında ezilirken, milyarlarca lira kar elde eden şirketler yeteri kadar kurumlar vergisi ödemiyor." ifadelerini kullandı.

"AKP Osmanlı mirası vakıf müessesesini kirletti"

 Karabat, AKP’nin vergi muafiyeti tanıdığı vakıflar ve dernekler üzerinden bir rant sistemi oluşturduğunu iddia etti. Şirketlerin vergi ödemek yerine, bu vakıflara bağış yaparak vergiden muaf olduklarını belirtti. Karabat, 2002 sonrası kurulan vakıfların çoğunun AKP ile ilişkili olduğunu ve bu vakıfların sosyal hizmet adı altında paraları kişisel çıkarlar için kullandığını öne sürdü. Ayrıca, vakıfların kamuda kadrolaşarak paralel bir devlet yapılanması oluşturduğunu söyledi. AKP'nin vakıf müessesesini Osmanlı mirası olarak kirlettiğini ifade etti.

"Onlarca yurt işleten bütçeyi Erdoğan ailesinin sağladığını sanmıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile bireylerinin ayrı ayrı vakıflar kurduğuna işaret eden Karabat, şunları kaydetti:

"Bu vakıflar gelirlerini nereden elde ediyor? Aile kendisi mi veriyor? Onlarca yurt işleten bütçeyi Erdoğan ailesinin sağladığını sanmıyorum. En azından mal beyanı yapıldığında böyle bir kaynağın olmadığını gördük. Hangi şirketler, hangi vakfa ne kadar bağış yapmıştır? Bu şirketlerin kamu ile ilişkisi nedir? Vakıfların aldığı bağışlar ve yaptıkları harcamalar kalem kalem açıklanmalıdır. Nedenini şu rakamlarda görebilirsiniz. 2024’te toplanacak kurumlar vergisinin toplam vergi hasılatına oranının yüzde 15,29 olması hedefleniyor. Bu, çok düşük bir seviye. 2023’te bu oran yüzde 17,47 seviyesinde gerçekleşti. Dolaylı vergiler artarken, doğrudan vergiler azalıyor. 2023’te KDV tahsilatının toplam vergilerdeki payı yüzde 33’tü. ÖTV’nin payı ise yüzde 20’ydi. Vatandaşlar KDV ve ÖTV altında ezilirken, şirketler doğrudan vergileri ödemek yerine bunları yandaş vakıflara bağış yapıyor. Buna rüşvetin legalleştirilmesi de diyebiliriz. 2024 yılı için hedeflenen kurumlar vergisi tahsilatı 1,3 trilyon TL olacak. Bunun ne kadarı yandaş dernek ve vakıflara bağış olarak gidecek, ne kadarı istisna ve muafiyet olarak alınmayacak belli değil. Sonuç olarak, ortada yüz milyarlarca liralık bir vergi kaynağının aktarımı söz konusu. Vatandaş ay sonunu getiremez ve doğru düzgün beslenemezken, vakıf kurumu kirletilerek büyük vurgunlar gerçekleştiriliyor."

"
"