Gündem

CHP'li Alp'ten Meclis'te sert eleştiri: Diyarbakır'ı parsel parsel yemişler

"O zaman dolar 3 lira 80 kuruştu, şimdi oldu 33 lira. Bugün ne diyor, 100 milyar liraya ihtiyacımız var, kemer sıkacağız, aman tasarruf yapalım"

18 Temmuz 2024 14:25

T24 Haber Merkezi

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Meclis Genel Kurulu’nda tasarruf paketi hakkında bir konuşma yaptı. Önce kayyum olarak atanan, seçimlerden sonra da yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan eski Diyarbakır Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu hakkında "Parsel parsel yemişler" dedi.

CHP’li Alp, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2010 ve 2017 yılı referandumundan önce söylediği sözleri hatırlatarak kendisine güvenmediğini söyledi. Rüşvet operasyonuyla tutuklanan AKP’li eski belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde yapmış olduğu usulsüzlükleri de Meclis kürsüsünde tek tek sıraladı; AKP milletvekilleri arasında ihale alanların olduğunu vurguladı.

Şimşek'e 2017 hatırlaması: Hani en kötüsü geride kalmıştı?

CHP’li Alp, “100 milyar lira da tasarruf hedefi var fakat ben, bunların değil 100 milyar lira, 100 kuruş bile tasarruf edeceğine inanmıyorum. Niye inanmıyorum? Çünkü bu kanunu hazırlayan Sayın Bakan yedi yılda bir sistematik olarak hem ülkemize hem dünyaya yalanlar söylüyor. 2010 yılında  anayasa referandumu yapıyorduk, dedi ki. Siz bu Anayasa'ya 'evet' oyu verirseniz, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 30 bin dolara çıkacak, 60 bin 000 dolar giden yolu da açacağız. O zaman dolar 1,5 liraydı, şimdi 33 lira ve Sayın Bakan, 30 bin dolar, 60 bin dolar hedefinde 10 bin doların altında kaldı. Aradan yedi yıl geçti, bir referandum daha oldu. 2017 referandumunda aynı Mehmet Şimşek dedik ki, bu referanduma eğer 'kabul' oyu verirseniz Türkiye'de belirsizlik bitecek ve en kötü senaryo geride kalacak. O zaman dolar 3 lira 80 kuruştu, şimdi oldu 33 lira. Bugün ne diyor, 100 milyar liraya ihtiyacımız var, kemer sıkacağız, aman tasarruf yapalım. Hani en kötüsü geride kalmıştı, her günü daha kötü bir gün hâline getirdi Türkiye'de. Bu Sayın Bakan'a bizim zerre kadar bir güvenimiz yoktur” dedi.

"Tasarruf yapacak grup, kamu kaynaklarını kendi aralarında paylaşıyor"

Konuşmasında bir AKP milletvekilinin 159 milyon TL’lik  ihale aldığını belirten Alp, “Bakana güvenimiz yok ama sanki vekile mi güvenimiz var? Bu vekillerin içerisinde bir milletvekili var, tek bir kalemde 159 milyon liralık ihale aldı. Sadece 159 milyon değil bunların o milletvekili toplamda 1 milyar 800 milyonluk ihale almış, 43 ayrı ihaleyi kazanmış. siz ihale açıp da serbest bir piyasa oluşturmamışsınız. Sanki bütün millet kuduz olmuş gibi bir kuduz ihalesi açmışlar, 21B'ye -pazarlık usulü- göre açmışlar ve kendi milletvekillerine bu ihaleyi vermişler. Bu partide öyle milletvekili var ki babası ihale açıyor, öyle milletvekili var ki kocası o ihaleyi alıyor. 100 milyar tasarruf yapacak gruba bak, kamu kaynaklarını kendi aralarında paylaşıyorlar” diye konuştu.

"İndiregandici bunlar"

Alp, 2019 seçimlerinde birinci olmadığı halde Yüksek Seçim Kurulu tarafından Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ne atanan ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklanan eski belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlık döneminde yapmış olduğu usulsüzlükleri de tek tek açıkladı.

İddialarını mülkiye  başmüfettişleri tarafından hazırlanan rapora dayandıran Alp, şunları söyledi: “Bağlar Belediye Başkanı, adam aslında emekli bir imam, emekli olurken bile sahte belge düzenlemiş. Belediye başkanı olmadan önce sürücü kursu işletmiş, elektrik faturasını ödemediği için mühür kırmış, ceza almış; bunu götürmüşler önce ilçe başkanı yapmışlar. Sonra götürmüşler belediye başkanı yapmışlar. Belediye başkanı yapmışken müfettiş raporu ne tespit ediyor?

80 tane araba kiralamış, 54 milyon liraya ihale açmış, 3 kişiyi davet etmiş, 3'ünün, 3 firmanın sahibi de aynı adam. İndiragandici bunlar, bunlar indiragandici.

88 milyon liraya asfalt ihalesi yapmış; bilirkişi tespit etmiş, demiş ki: ‘Bu ihalenin bedeli 30 milyondur.’ 50 milyonu bir kalemde yemiş.

Belediye 12 tane farklı araziyi dörtte 1 fiyatına satmış. Diyarbakır'ı parsel parsel satmışlar bunlar. 12 tane farklı imarlı arsayı, kentten 30 kilometre uzakta, otuz yıl sonra bile imar geçmeyecek kıraç tarlalarla takas etmişler, Diyarbakır'ı parsel parsel yemişler. Belediye başkanlığının bitmesine iki gün kala kendi baldızını belediye başkan yardımcısı atamış, baldızının zihinsel engelli çocuğunun hesabına 30 milyon lira yatırmış; MASAK parayı tespit etmiş. ‘Ya, bu çocuk zihinsel engelli.’ demiş. Ya, sizde hiç izan da kalmadı ya! Siz deveyi hamuduyla götürmeye başladınız ya” dedi.

"Kayyum döneminde Diyarbakır'ı parsel parsel yemişler"

CHP’li Alp, konuşmasına şöyle devam etti:

“Belediye Başkanı tek yememiş, milletvekilini ortak etmiş. Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal'a ait arsanın imarının artırılması karşılığında milletvekiline ait plazaya yüzde 50 ortak olmuş. O plazanın bugünkü değeri bilirkişilerin tespitine göre 100 milyon lira. Belediye başkanı ile milletvekili ortak olmuşlar, Diyarbakır'ı yemişler, hem de kayyum döneminde. Bitmedi, Diyarbakır'ın merkeze bağlı Eser Köyü'nün 850 dönüm tarlasını imara açılması karşılığında, arazi sahibinin sahibi olduğu plazayı kendi eşine tapulamış fakat imarı da yapamamış. Niye? İmarda kendi ilçesinin sınırında değil diye rüşveti bile eline yüzüne bulaştırmış. Siz tasarruf masarruf edemezsiniz, siz bu memleketi yediniz, bitirdiniz. Size biz bu memleketi dar edeceğimiz günler de yakındır”

"
"