Politika

CHP'li Adem'den "Hayaldi gerçek oldu" açıklaması: AKP gıda enflasyonunda dünya birinciliğini kimseye bırakmıyor, yaparsa AKP yapar

07 Ekim 2024 10:31

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yaptığı yazılı açıklamada; “AK Parti’nin yıllardır dillendirdiği “Hayaldi, gerçek oldu. Yaparsa AK Parti yapar” sloganı, ne yazık ki bu kez halkın sofrasındaki en temel gıda ürünlerinde gerçek oldu. OECD son olarak açıkladığı Ağustos verilerine göre Türkiye, gıda enflasyonunda dünya lideri. AK Parti’nin tarım politikaları sonucunda, vatandaşlar her geçen gün pahalı gıda maddeleriyle karşı karşıya kalırken, ithalata bağımlı hale gelen ülkemiz gıda fiyatlarındaki yükselişi durduramıyor.” ifadelerine yer verdi.

CHP Tarım ve Ormancılık Gölge Bakanı Erhan Adem, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten, bereketli topraklarıyla dünyaya örnek olan bir ülkeydi. Ancak bugün, AK Parti hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle gıda enflasyonunda dünya lideri konumuna gelmiş durumda. OECD verilerine göre, gıda enflasyonunda Türkiye ilk sırada yer alıyor ve halk, temel gıda maddelerine ulaşmakta her geçen gün daha da zorlanıyor.

Türkiye’nin yanlış ithalat politikaları ve üretimden uzaklaşan tarım stratejileri yüzünden her geçen gün daha fazla dışa bağımlı hale geliyoruz. Hem üretici hem de tüketiciyi mağdur eden bu politikalar, ülke ekonomisinin en büyük açmazlarından biri haline gelmiş durumda.

AK Parti’nin tarımı ihmal eden politikaları sayesinde, Türkiye bugün tarımda ithalat bağımlısı bir ülkeye dönüştü. Yerli üreticiyi desteklemeyen, yüksek maliyetlerle boğuşan çiftçilerimizi yalnız bırakan bu anlayış, halkın sofrasındaki ekmeği küçülttü. Artan gıda fiyatları ve üretici-tüketici arasındaki uçurum, hükümetin göz ardı edilemez başarısızlığıdır.

Türkiye’de çiftçiler yüksek maliyetler altında ezilirken, tüketici de pazarda ve marketlerde fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. AK Parti’nin ithalat odaklı tarım politikaları, yerli üreticiyi bitirirken dışa bağımlılığı her geçen gün artırıyor. Türkiye’nin tarımsal üretim gücü zayıflarken, dışarıdan ithal edilen ürünlere ödenen yüksek maliyetler enflasyonun daha da artmasına neden oluyor.”

Erhan Adem, Türkiye’nin gıda enflasyonunda zirveye oturmasının, AK Parti’nin tarım ve ekonomi yönetiminin ne kadar başarısız olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti. Türkiye’nin bereketli topraklarını ve üretim potansiyelini kullanamayan hükümetin, halkı pahalıya gıdaya mahkûm ettiğini ifade eden Adem, çözüm olarak üretimi teşvik eden, yerli çiftçiyi destekleyen sürdürülebilir tarım politikalarının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.


 

 

 

 

 

 

 

 

"
"