Gündem

CHP, liç yığınındaki altın rezervine dikkat çekti: Bakanlığa göre 8 ton, Anagold'a göre 1,35 ton, aradaki 6,65 ton altının akıbeti belli değil

03 Temmuz 2024 14:12

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan İliç'teki maden faciasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Anagold'un verilerinde tutarsızlık olduğunu vurgulayarak, "İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninde felaket yaşanan yığın liç sahasındaki altın miktarı Enerji Bakanlığı'na göre 8 ton, Anagold'a göre ise 1,35 ton. Aradaki fark 6,65 ton. 6,65 ton altının akıbeti belli değil. Birinin var diğerinin yok dediği altının piyasa değeri yaklaşık 500 milyon dolar... Bakanlık verileriyle şirketin verileri uyuşmuyor. Bu da burada kayıt dışı bir altının bulunup bulunmaması konusunda büyük soru işaretlerine yol açıyor" dedi.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İliç maden faciasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Anagold'un açıkladığı veriler arasında tutarsızlık olduğunu açıklamıştı. Konuyu ANKA Haber Ajansı'na değerlendiren Yavuzyılmaz, piyasa değeri yaklaşık 500 milyon dolar olan 6,65 ton altının akıbetinin belli olmadığını vurguladı.

Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

"İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninde felaket yaşanan yığın liç sahasındaki altın miktarı Enerji Bakanlığı'na göre 8 ton, Anagold'a göre ise 1,35 ton. Aradaki fark 6,65 ton. 6,65 ton altının akıbeti belli değil. Birinin var diğerinin yok dediği altının piyasa değeri yaklaşık 500 milyon dolar. Güncel kurla 16 milyar lira. Enerji Bakanlığı'nın İliç Araştırma Komisyonu'na gönderdiği resmi belgeye göre; altın madeninde yığın liçe serilen malzemeden 2024 yılına kadar toplam 56,73 ton altın elde ediliyor. Saha mahallinde yapılan ölçümler neticesinde sahada 64,94 ton altın ihtiva edildiği hesaplanıyor. Yığın liç alanında kazaya kadar olan süreçte üretilen altının haricinde yığın liç sahasında 8 ton daha altın kaldığı belirtiliyor. İliç Araştırma Komisyonu'nda Anagold şirketinin yetkililerinin katıldığı toplantıda kendilerine sordum; İliç felaketinde kayan ve kaymayan yığın liç kütlesinin içerisinde toplam ne kadar altın var? Verilen yanıt 1,35 ton. Bakanlık verileriyle şirketin verileri uyuşmuyor bu da burada kayıt dışı bir altının bulunup bulunması konusunda büyük soru işaretlerine yol açıyor.

"2023 yılında 7 milyon 218 bin dolar vergi, ceza ve faiz indirimi Anagold şirketine AKP hükümeti tarafından yapılmış"

Erzincan İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninin yüzde 80 ortağı olan Amerika ve Kanada merkezli SSR Mining'in sunduğu resmi rapora göre 2023 yılında 7 milyon 218 bin dolar vergi, ceza ve faiz indirimi Anagold şirketine AKP hükümeti tarafından yapılmış durumda. Güncel kurla 235 milyon lira."

Anagold'dan açıklama

Son günlerde Çöpler Altın Madeni işletmemiz ile ilgili yapılan açıklamalar ve medyada yer alan haberlerde, yığın liç sahasındaki altın miktarı konusunda çelişkili bilgiler yer almaktadır. Bu konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama gereği duyulmuştur.
Çöpler ve Çakmaktepe açık ocak sahalarında üretilen cevher, Çöpler zenginleştirme tesislerinde işlenmektedir. Oksitli cevher yığın liç tesisine, sülfitli cevher ise tank liçi tesisine beslenmektedir.
Madenden üretilen tüvenan cevher nemli olarak tartılmakta ve ölçülen tonaj miktarı üzerinden sevk fişi düzenlenmektedir. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) bildirilen değerler tüvenan cevher miktarları olup, ortalama %3-7 civarında doğal nem miktarı içermektedir. Yığın liç tesisine beslenen tüvenan cevher tonajı, MAPEG’e nemli (ıslak) olarak bildirilmektedir. Madencilik sektöründeki tüm şirketler bildirimlerini bu şekilde yapmaktadır.

Yığın liç sahasına serilen cevher miktarının hesaplamasında MAPEG, hacim m3 hesabı kullanarak nemli tonaj üzerinden, tesis verimi verilerini kullanmadan hesaplama yapmaktadır. Altın Madeni işletmeleri ise günlük kantar çıkışı kayıtları dışında nem ve tesis verimi verilerini kullanarak kuru tonaj üzerinden hesaplamalarını yapmaktadır.
Ocak 2024 sonuna kadar Çöpler projesinden yığın liç tesisine beslenen yaklaşık kümülatif kuru tonaj 58,03 milyon ton (ıslak tonaj 59,56 milyon ton) ve Çakmaktepe projesinden yığın liçine beslenen yaklaşık kümülatif kuru tonaj 2,09 milyon tondur (ıslak tonaj 2,15 milyon ton). Toplam yığın liçine beslenen yaklaşık kümülatif kuru tonaj 60,12 milyon tondur (ıslak tonaj 61,71 milyon ton).
Yığın liç sahasına serilen kayaç tipine bağlı olarak %55 ila %70 arasında cevher kazanımı olmaktadır. Kalan malzemenin tekrar altın olarak kazanılması mümkün değildir. Serilen 60,12 milyon ton cevherin ortalama altın tenörü 1,48 gr/ton olup, tesisin %67 verim ile çalıştığı hesaplanmıştır. Bu veriler ışığında, yığın liç sahasından elde edilebilecek toplam altın miktarı 59,58 ton olarak belirlenmiştir.
Üretilen altın miktarları resmi olarak İstanbul Altın Borsası ve MAPEG’e beyan edilmektedir. Beyan edilen rakamlarımıza göre 56,73 ton altın Çöpler projesinden gelen cevherden, 1,50 ton altın ise Çakmaktepe projesinden gelen cevherden elde edilmiştir. Geri kalan yaklaşık 1,35 ton altın ise yığın liç sahasında bulunan ve üretilmeyen altın miktarıdır.
Bilinmelidir ki yığın içerisinde bulunan altının tamamının kazanımı teknik olarak mümkün olmamakta olup cevherin yapısına bağlı olarak iç ve dış etkenler altın kazanım verimini etkilemektedir.
Buna göre;
• Yığın liç sahasına serilen cevher miktarı kuru tonajda 60,12 milyon ton, ıslak tonajda 61,71 milyon tondur.
• Yığın içerisindeki altın miktarı hesaplamasında tesis verimi dikkate alınmalıdır.
• Çakmaktepe projesinden gelen 1,50 ton altın miktarı hesaba katılmalıdır.
• Yığın liç sahasında kalan, üretilmeyen altın miktarı yaklaşık 1,35 tondur. Yığın liç malzemesi içinde bu miktar halen mevcut olup üretilmeyecektir.
Medyada yer alan haberlerdeki “Kayıp Altın, Buharlaşan Altın vs” gibi ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır.
Ayrıca tekrar belirtmek isteriz ki heyelan sonrası yığın liç içerisinde kalan cevherin tekrar kazanılması hiçbir şekilde mümkün değildir. Yığın liç sahasındaki tüm malzeme kalıcı depolama alanına taşınarak rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra başka hiçbir işlem yapılmayacaktır.
Kamuoyunun bilgilendirilmesi adına, Şirketimiz, faaliyetlerini şeffaflık ilkesi çerçevesinde yürütmeye devam edecek ve her türlü soruya açık olacaktır.
Saygılarımızla,
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.