İstanbul'da 17 yaşındaki Münevver Karabulut'u 15 yıl önce katleden Cem Garipoğlu'nun cezaevinde 10 yıl önce intihar edip etmediğinin ortaya çıkarılabilmesi için bugün mezarı açıldı. Garipoğlu’nun cesedinden alınan DNA örneklerine kimlik eşleştirmesi yapılacak. Kazı çalışması sırasında olay yeri polisleri, mezarın etrafını perde ile kapatarak çalışmayı kayda aldı. Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, açılan mezardan kefen bezi çıkmadığını açıkladı. Cenaze, Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı; sosyal medyadan tepkiler geldi: DNA sonucu kamuoyunu rahatlatmayacak, sorumlusu adalete olan inancın tükenmesi
İstanbul'da 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürmesinin ardından cezaevinde 2014'te intihar eden Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı. Ağaçların söküm işleminin ardından Garipoğlu'nun mezarı açıldı ve cenazesi çıkarıldı. Yetkililer tarafından; Garipoğlu'nun mezarından örnek alınmayacağı, bulunan tüm parçaların çıkarılarak Adli Tıp Kurumu'nda inceleneceği belirtildi.
Cem Garipoğlu'nun mezarının açılış anı
TIKLAYIN - Cem Garipoğlu'nun mezarı açılacak: Başsavcılık "fethi kabir" kararı aldı
Polis, 10 yıl sonra açılması kararı alınan Cem Garipoğlu'nun mezarı etrafında güvenlik önlemi aldı
Ne olmuştu?
Münevver Karabulut, 3 Mart 2009 tarihinde Bahçeşehir'de Cem Garipoğlu tarafından öldürülmüştü. Olayın ardından uzun bir süre firar eden Garipoğlu tutuklanmış ve 10 Ekim 2014 tarihinde kaldığı hücrede ölü bulunmuştu.
Ölen kişinin Cem Garipoğlu olup olmadığı yönündeki iddialar üzerine Karabulut ailesi avukatları aracılığıyla fethi kabir işlemi yapılmasını talep etmişti.
|
Kimlik eşleşmesi yapılacak
Mezardan çıkarılacak ceset incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na belediye ekipleri tarafından götürülecek. Feth-i kabir işlemi boyunca kamera ve fotoğraf çekimi de yapıldı, olay yeri inceleme ekibi veya bu işlerde uzman kişiler de mezarlıkta hazır edildi. Fethi kabir işlemi sırasında 3 adli tıp uzmanı parça alımında bulundu. Garipoğlu'ndan alınan DNA örnekleri, ailesiyle eşleştirilecek ve mezardaki kişinin Garipoğlu olup olmadığı netlik kazanacak.
Avukat Epözdemir mezarlıkta: Öldüğüne inanmıyoruz
Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezarlığa gelerek NOW TV'ye açıklamalarda bulundu. Garipoğlu'nun ölmediğine inandıklarının altını çizen Epözdemir, şunları söyledi:
"Evladınız bir genç kızın geleceğini elinden almış, en çok da insanlık ölmüş siz ona taziye iletmek yerine bu cinayete kıymet atfedercesine paylaşımlar yapıyorsunuz. Biz öldüğüne inanmıyoruz. Bu kapsamda başvuru yaptık. Cezaevi psikologu intihara meyilli değildi, antidepresan kullanmıyordu diyor. Bir insanın kendini boğması intihar vakaları bakımından en zor olandır. İlaç kullanırsınız, ateşli silahla da intihar edebilirisiniz ama düşünün ki bıçak, çatal, kemer dahi olmadığı bir süreçte gidip kantinden çamaşır ipi alıp kendiniz boğuyorsunuz. Bir de intihar eden dış dünyaya bir mesaj bırakır. Mutlaka dış dünyaya bir irade yansıması olur. intihar notu, mektubu da yok. Nereden bakarsanız bakın kafalarda soru işaretleri var."
Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezarlıkta açıklamalarda bulundu
"Halil İbrahim Koca biliyorsunuz ki FETÖ'den..."
Cinayette FETÖ izlerinin olabileceği iddialarına da değinen Epözdemir, "Olayın içinde FETÖ olabilir. Yargıda kollukta çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Bir euro konusu vardı. polis saymadık dedi, anne ve baba bize verildi deyip farklı rakamlar verdi. Kamera kayıtları kırıktır denmişti. bizi tatmin etmedi. Başvuru yaptık. Başvuru yaptık. manuel bir şekilde inceleme yaptırdık. baktık kı kamera kayıtları kırık değilmiş. Kırık olmayan, cinayetin en önemli delili olan kamera kayıtları için kırık dendi. Halil İbrahim Koca biliyorsunuz FETÖ'den. Yurtdışında ve kaçak şu an. Maktulenin iç çamaşırında sperm var. Maktule bakire ve direnmiş" dedi.
Fethi Kabir nedir; neden yapılır?
Fethi kabir, vefat eden kimselerin mezarlarının açılması işlemine verilen bir isimdir. Bu işlem genellikle miras hukuku veya ceza hukuku açısından gerekli olduğunda yapılır.
Örneğin, ölen kişinin kimliği belirsizse, ölüm sebebi şüpheliyse, mirasçılar arasında anlaşmazlık varsa veya yeni deliller ortaya çıkmışsa fethi kabir yapılabilir.
Fethi Kabrin Hukuki Dayanağı Nedir?
Fethi kabrin hukuki dayanağı Ceza Muhakemesi Kanunu olup m. 87/4’de düzenlenmiştir.
Söz konusu maddeye göre, “Gömülmüş bulunan bir ceset, incelenmesi veya otopsi yapılması için mezardan çıkarılabilir. Bu husustaki karar, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından verilir. Mezardan çıkarma kararı, araştırmanın amacını tehlikeye düşürmeyecekse ve ulaşılması da zor değilse ölünün bir yakınına derhâl bildirilir.”
Feth-i Kabrin Şartları Nelerdir?
Feth-i kabrin şartları şunlardır:
Mezarın açılması durumunda işe yarayacak delilerin olması,
Soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme kararı olması,
Mezardan çıkarma kararının ölünün bir yakınına bildirilmesi,
Mezar açma ve ceset çıkarma işleminin dikkatli ve kuralına uygun yapılması,
Toksikolojik inceleme yapılacaksa cesedin kefeni ve mezar toprağından da örnek alınması.
Feth-i Kabir İşlemi Ne Kadar Sürer?
Feth-i kabir işlemi; mezar açma kararının alınması, mezar açma işleminin yapılması, ceset çıkarma ve inceleme işlemlerinin yapılması gibi aşamalardan oluşur.
Bu aşamaların süresi; mezarın yeri, durumu, cesedin durumu, inceleme yapacak uzmanların sayısı ve niteliği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dolayısıyla fethi kabir işlemi için net bir süre vermek mümkün değildir.
|
Mezar açıldı; örnekler toplandı
Saat 11.00 itibarıyla savcı ve avukatların da gelmesiyle mezarın açılış işlemi başladı. Mezar etrafındaki ağaçların sökümün bitmesiyle örnekler toplandı.
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre; Garipoğlu'nun mezarından sınırlı sayıda örnek alınması yerine bulunan tüm parçalar çıkarılacak.
Epözdemir: Mezarda kefen yoktu, vücut bütünlüğü yok; kayıtlara geçti
İşlemlerin ardından bilgi veren Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezardan kefen çıkmadığını belirterek şunları aktardı:
"Suyun mezarlığın içerisini doldurmadığı ve su nedeniyle cesedin fosilleşme işleminin başlamadığını çok net bir şekilde gördük. İki tabaka vardı. İlk tabakada hiçbir şey yoktu, ikinci tabakada da kefen bekliyorduk, kefen ve bez yoktu. Toprağın üzerinde dağınık şekilde kemikler ve kafatası vardı. Tutanağa da geçti kefen ve bezin olmadığı. Adli Tıp uzmanları yazdılar. Toprağın üzerinde dağınık bir şekilde duran kemikler ve kafatası vardı sadece, ceset bütünlüğü ise yoktu.
"Kimlik tespiti için yakınlarınının olması gerekiyordu; yapılamadı"
Kimlik tespitiyle ilgili talimat yazılmıştı. Kimlik tespiti ise yapılamadı. Sadece avukatları hazır bulundu. Mutlaka kimlik tespiti için ölenin yakınlarının hazır bulunması gerekiyordu. Steril bir beze konularak Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Özellikle dişler incelenecek. Biz geçmişte alınan örnekler üzerinden değil Garipoğlu ailesi erkeklerinden alınacak örneklerle yapılmasını talep ettik. Güncel DNA örnekleriyle incelenmesini özellikle istedik.
"1 hafta içerisinde sonuç çıkacaktır"
1 hafta içerisinde kuvvetle muhtemel rapor çıkacaktır. Çıkan sonuç ardından halâ inanmayanlar olacaktır. Kamu vicdanının biraz da olsun rahatlaması için önemli bir çalışmaydı."