Gündem

ÇEDES'e karşı çıktığı için görev yeri değiştirilen öğretmen anlattı: "Çocuklar, üzerinde Atatürk resmi var diye parayı tutmuyor"

23 Ağustos 2024 06:24

Sınıf öğretmeni Serkan Bebek, kamuoyunda tartışma yaratan "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesine karşı çıktığı için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce kınama cezası aldı ve görev yeri değiştirildi. Okul bölgesinde tarikatların etkili olduğunu iddia eden Bebek, "Bir kıraathane kiralamışlar. 'Çocuğum buraya gitti, Atatürk’e düşman ettiler. Paranın üzerinde Atatürk’ün resmi var diye parayı tutamayacak hale geldi' diyen veliler var. 'Tarikat istemiyoruz' demek Anayasa’yı savunmaktır. Ama beni sürdüler." dedi.

Bursa'da görevli sınıf öğretmeni Serkan Bebek, velilerle birlikte 'Okul önünde uyuşturucu, okul içinde tarikat istemiyoruz' diye açıklama yaptıkları için kendisinin "din düşmanı" olarak şikayet edildiği ifade etti. Konu hakkında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden tarikat yapılanması ve kendine  yönelik nefret suçu işlendiği için teftiş talebinde bulunduğunu kaydeden Bebek, " Ancak müfettişler benim şikayetimi değil, 9 ay önce yapılan ÇEDES ile ilgili faaliyetimizi soruşturdu." ifadelerini kullandı. 

Sözcü'den Tarık Işık'a konuşan Bebek, Tarikatlarla ilgili açıklamaları ve veliler arasında gruplaşmaya neden olduğu iddiasıyla kendisine "kınama" cezası verildiğini sonrasında görev yerinin değiştirildiğini iddia etti. Bebek, "Veliler, ceza aldığımda tepki gösterdi, dilekçe verdiler. Bunların soruşturma dosyasına girmesi için talepte bulundum. İl Milli Eğitim dilekçeleri işleme bile koymadı." şeklinde konuştu. 

Bursa'da görev yaptığı okul çevresinde etkili bir tarikatın varlığından bahseden Bebek, şunları anlattı:

"Bizim okul bölgesinde etkili olan bir tarikat var. Bir kıraathane kiralamışlar. ‘Çocuğum buraya gitti, Atatürk’e düşman ettiler. Paranın üzerinde Atatürk’ün resmi var diye parayı tutamayacak hale geldi’ diyen veliler var. Bir veli 7 yaşındaki çocuğuna orada bulaşık yıkatıldığını söyledi. ‘Tarikat istemiyoruz’ demek Anayasa’yı savunmaktır. Ama beni sürdüler.

ÇEDES üzerinden velilerle kontak kurma, onların bilgilerine ulaşma söz konusu. Bunu daha önce FETÖ’de gördük. O zamanki ağ bazı okul müdürleri üzerinden kurulmuştu. Kazanan üniversite öğrencilerinin numaralarını FETÖ’cülere veriyorlardı. Burada da benzer bir durum var

TIKLATIN-ÇEDES'e karşı çıkan öğretmene sürgün cezası

ÇEDES nedir?


Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik Ve Spor Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi işbirliği Protokolü’ (ÇEDES) 2023 itibariyle tüm okullarda başlatıldı. Projede Diyanet personeli, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyor. Manevi danışmanlar, vaiz/vaize, din hizmetleri uzmanı, Kur’an Kursu öğreticisi ve din görevlisinden oluşuyor. Projede, “Öğrencilerimizin ‘millî, ahlaki, insani bireyler olarak yetiştirilmesine” ifadesi dikkati çekiyor.

 

"
"