Gündem

Çatalca'da Polonez işçileri, direnişlerini şiddete rağmen sürdürüyor

“İşveren yine de yasayı tanımıyor, diyor ki ‘Ben sizin tazminatınızı, ihbarınızı ödemem, gidin mahkemeden alın.’”

15 Eylül 2024 07:43

İstanbul Çatalca'da bulunan Polonez fabrikası önünde direnişlerini sürdüren işçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmalarına karşı 58 gündür mücadele ediyor. Önceki gün, polis müdahalesi sırasında yaralanan işçilerden 7'si hastaneye kaldırıldı, kaburgalarında kırıklar olan iki işçi ise pazartesi günü ameliyat edilecek.

TIKLAYIN - Eylemdeki Polonez işçileri dün yaşanan sert müdahaleyi anlattı: Polis boğazımı sıktı, kollarım mosmor

Polis müdahalesiyle ilgili konuşan işçilerden Adem Malkoç, yaşanan şiddeti anlattı: “Dört arkadaşımız polis tarafından yere yatırılmış, baygın bir haldeler. Müdahaleye karşı çıktık, ancak kolluk kuvvetleri sayıca bizden çok fazlaydı. Onlar dinlene dinlene bizim üstümüze geldiler. Biz vurmamaya gayret ettikçe onlar bizi devamlı ittirdi, hakaret etti.”

BirGün'ün aktardığına göre, Direnişteki kadın işçiler arasında da sakatlananlar oldu. Hastaneye kaldırılan işçilerin tedavisi sürerken, diğer işçiler fabrikanın ön ve arka kapısında nöbet tutmaya devam ediyor. Halaylar ve türküler eşliğinde direnişlerini sürdüren işçiler, sendikal haklarının tanınması ve işe iade talebiyle mücadelelerini sürdürüyor.

TIKLAYIN - CHP'li Tanal'dan Polonez işçilerini tehdit ettiği iddiasıyla Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Turhan hakkında suç duyurusu

Tekgıda-İş sendikasının Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, işverenin hukuka uymadığını vurguladı: “İşveren, işten çıkardığı işçilerin hijyen belgelerini teslim etmedi. Bu belgeleri fabrikada tutarak aldığı taşeron işçilerin belgesiymiş gibi gösteriyor. Çünkü müfettiş gelince bu hijyen belgesi kime aitmiş diye T.C. kimlik no ile herhangi bir kontrol yapmıyor.”

Durdu, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü'nün fabrika yöneticisi gibi hareket ettiğini ve işçilere yönelik tehditlerde bulunduğunu da belirtti: “Çalışma Bakanlığı, işçilerin sendikal haklarının çiğnendiğine karar verdi, idari para cezası kesti ve suç duyurusunda bulundu. Ancak işveren yine de yasayı tanımıyor, diyor ki ‘Ben sizin tazminatınızı, ihbarınızı ödemem, gidin mahkemeden alın.’”

TIKLAYIN - Bakanlıktan, 145 kişiyi işten çıkaran Polonez'e ceza

Direnişteki işçiler, fabrikanın ön ve arkasında nöbet tutarak, gündelikçi işçilerin fabrikaya girmesini engellemeksizin, kendi haklarını savunmaya devam ediyorlar. Pazartesi günü, darbedilen işçilerle birlikte adliye önünde basın açıklaması yapılacak ve Çatalca İlçe Emniyet Müdürlüğü ile çevik kuvvet ekipleri hakkında suç duyurusunda bulunulacak.


 

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 

 

 

"
"