Gündem

Tartışmalı yasa teklifi TBMM’de: Sansürden de öte; halkın bilgi alma hakkını, gazeteciliği yok ediyor

CHP'li Utku Çakırözer, DİSK Basın-İş'ten Turgut Dedeoğlu, Candan Yıldız'a yorumladı.

04 Ekim 2022 14:52

İktidar tarafından ‘‘Dezenformasyon Yasası’’ olarak tanımlanan, gazeteci örgütlerinin 'Sansür Yasası" olarak nitelediği yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'na geldi.  

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun ilk gündem maddesini oluşturan yasa teklifi ile ilgili T24 Youtube kanalına konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve DİSK Basın-İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, yasa teklifinin sansürden daha öte olduğunu belirterek halkın bilgi alma hakkını engelleyebileceğini ayrıca gazetecilerin de haber yaparken sansür ve oto sansüre maruz kalmasına neden olacağını söyledi. 

Yasa teklifini 12 Eylül Anayasası'na benzeten Dedeoğlu, "Tümüyle yanlış bir yasa. Düzeltilecek bir tarafı da yok. Onun için biz tümüyle karşı çıkıyoruz. İllaki bir yasa çıkartılacaksa bunun  basın meslek örgütleri ve hukukçular tarafından tartışılıp düzenlenmesi gerekir" dedi. 

Türkiye'de denetleme kurumlarının bağımsızlığını yitirdiğini ve baskıcı bir iktidarın bulunduğunu söyleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de bu yasa tasarısının mevcut baskıyı daha da arttıracağını ifade etti. Çakırözer, "Türkiye'de sosyal medyayı denetleme vereceğiniz yargı, BTK, RTÜK zaten bağımsız değil. Hepsi iktidarın sopalığını yapan kurumlara dönüşmüş. Bunlara daha fazla yetki verirseniz sansürü ve karartmayı arttırırsınız" diye konuştu.

Çakırözer, ‘‘İnsanların tartışması engellenmek isteniyor. Sadece iktidarın yarattığı pembe dünya konuşulsun isteniyor. Erişimin engeli konusunda da yetki artıyor. Bu konunun içinde BTK ’ya olağanüstü yetkiler veriliyor. Haber konuları bile artık yazılmayacak çizilemeyecek duruma gelecek. Aslında bu kurumlar açısından da dezavantajlı bir durum" dedi. 

Çakırözer, seçimlere giderken yasalaşması istenen teklifin olası sakıncalarını da gündeme getirdi. 


İktidara göre "dezenformasyon", gazetecilere göre "sansür" yasası itirazlara rağmen yasalaşacak mı?

Gazeteciler, meslek örgütleri nelere itiraz ediyorlar?

Toplumun haber alma hakkı nasıl etkilenecek?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve DİSK Basın-İş Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, Candan Yıldız'a yorumladı.

"
"