Dünya

"Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim": Bayesian neden 60 saniye içinde battı?

Uzmanlar Bayesian'ın 60 saniye içinde nasıl battığına şaşırmış durumda; bazı uzmanlar mürettebatın hava durumu bültenini hafife almış olabileceğini düşünüyor

24 Ağustos 2024 08:38

T24 Dış Haberler

Süperyat Bayesian pazartesi erken saatlerde Sicilya açıklarında hortumun vurması sonucu battı. Aralarında İngiliz iş adamı Mike Lynch'in de bulunduğu 7 ceset yattan çıkarılırken, İtalyan yetkililer kazanın neyden kaynaklandığını ve sorumluların kim olduğunu araştırıyor.

Bir zamanlar Britanya'nn Bill Gates'i olarak tanımlanan Lynch, 2011 yılında şirketi Autonomy'nin Hewlett-Packard tarafından satın alınmasıyla ilgili ABD'deki dolandırıcılık suçlamalarından Haziran ayında aklanmasının ardından yeni bir hayatın başlangıcındaydı. İş adamı, Hannah ve eşi Angela ile birlikte İtalya'da şık bir kutlama yapmayı tercih etti. Lynch'in Clifford Chance'deki avukatı Chris Morvillo ve Morgan Stanley International'ın başkanı Jonathan Bloomer'ın da aralarında bulunduğu seçkin isimler, eşleri ve diğer ortaklarıyla birlikte onlara katıldı.

18. yüzyıl matematikçisi Thomas Bayes'in adını taşıyan 56 metrelik görkemli bir yelkenli olan İngiliz bandıralı Bayesian adlı lüks gemiyle Sicilya çevresinde lüks bir seyahatin tadını çıkarıyorlardı ki Sicilya açıklarında şiddetli bir fırtına çıktı.

"Bir Hollywood yıldızına ya da hatta Elon Musk'a ait olabilir"

Yat Hollanda'nın Rotterdam kentinden yola çıkmıştı. Geçen hafta Cebelitarık Boğazı'nı geçerek Aeolian Adaları'nı ziyaret etmek üzere Sicilya kıyılarına ulaştı. Bayesian, 18 Ağustos Pazar günü Milazzo limanına uğradıktan sonra, Cefalù açıklarında geçirdiği bir günün ardından Porticello limanına 500 metre mesafede demir atarak Porticello açıklarına ulaştı.

Yerel bir balıkçı olan 36 yaşındaki Fabio Cefalu, Guardian'a yaptığı açıklamada, büyük turist yatlarını görmeye alışkın olan Porticello sakinlerinin Bayesian'dan nasıl etkilendiklerini anlattı ve “Bir Hollywood yıldızına ya da hatta Elon Musk'a ait olabilir” tahmininde bulundu.

Yaklaşan bir fırtınayı öngören tahminlere rağmen, Cefalu balık avı gezisi için gece yarısı uyanmayı tercih etmişti. Saat 3.30'da limana vardığında ilk şimşekler gökyüzünü aydınlattı. Cefalu, “Saat 3.55'te bir tür mini kasırga geldi" dedi ve “Hayatım boyunca pek çok fırtına gördüm. Ama böylesini hiç görmemiştim. Rüzgarın bardaki sandalyeleri ve masaları süpürerek limandaki teknelere doğru ilerlediğini gördüm. Rıhtım kasırganın yönünü değiştirdi ve kasırga doğruca yata yöneldi" diyerek devam etti. 

İlk yardım etmeye gelen bir denizciydi ancak çok geçti

Bayesian'ın güvertesinde durum kötüye gitmeye başlamıştı. Yelkenli rüzgârın ve dalgaların etkisiyle tehlikeli bir şekilde sallanıyordu. Süperyatın yaklaşık 150 metre uzağında, 1957 yılında inşa edilmiş ve 69 yaşındaki deneyimli denizci Karsten Borner tarafından kaptanlığı yapılan Hollanda bandıralı bir yelkenli olan Sir Robert Baden bulunuyordu.

Guardian'a konuşan Borner, “Fırtına bizi uyandırdı” dedi. “Yaptığım ilk şey, tekneye daha fazla denge kazandırmak için yelkenli teknemin motorlarını çalıştırmak oldu" diyen Karsten, "Teknemizi emniyete aldıktan sonra hemen Bayesian'a yaklaştık'' ifadelerini kullandı. 

Guardian'ın yerel bir balıkçıdan elde ettiği bir fotoğraf, Bayesian'ın cankurtaran salından saat 4.35'te kırmızı bir acil durum işaret fişeğinin atıldığı anı gösteriyor.

İşaret fişeğinin atıldığını gösteren fotoğraf

Fotoğrafı çeken Francesco Lo Coco, “Yelkenlinin sallandığını gördüm. Acil durum roketi yelkenli çoktan batmaya başlamışken fırlatıldı" dedi. Borner, Bayesian'a yardım etmeye çalışan ilk kişiydi, ancak tekne çoktan batmaya başlamıştı.

Borner, “Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim. Birkaç dakika içinde geriye hiçbir şey kalmamıştı. Sonra 15 yolcunun bulunduğu salı gördük. Tam bir trajediydi" dedi. 

Yolcuların 16 dakikası vardı

Bir tersanedeki güvenlik kameraları tarafından çekilen bir videoya göre Bayesian yolcularının kendilerini kurtarmak ve batmaktan kaçınmak için yaklaşık 16 dakikaları vardı.

İtalyan haber ajansı Adnkronos'un yetkili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yolcular içinde bulundukları geminin karşı tarafına ulaşarak kaçış yolları aradılar. Ancak su çoktan kamaralara ulaşmıştı. Görünüşe göre gemi önce pruva kısmından batmış, ardından da yavaşça sağ tarafına doğru alabora olmuştu. 

Haberin duyulmasından bir gün sonra, 22 yolcudan 15'inin kurtulduğu haberi İtalyan gazetelerinin manşetlerinde yer aldı. Ancak pazartesi sabahı geç saatlerde İtalyan yetkililer Lynch ve misafirlerinin kayıp yedi kişi arasında olduğunu doğrulayınca, trajedi kısa sürede tüm dünyanın dikkatini çekti.

Aralarında 36 yaşındaki Charlotte Golunski ve bir yaşındaki kızının da bulunduğu en az 10 kazazede hastaneye nakledildi. Golunski, doktorlara çocuğunun boğulmasını önlemek için kollarını yukarı doğru uzatarak onu su üstünde tuttuğunu söyledi.

Yanlış zamanda, yanlış yerde

Porticello'da Bayesian'ın hızla batışına tanık olan balıkçılar, geminin yanlış zamanda yanlış yerde olduğunu söylüyor. Ancak olayı soruşturan İtalyan savcıların odak noktası, kaptan ve mürettebatın trajediyi önlemek için gerekli tüm güvenlik önlemlerini alıp almadığı.

Yakındaki Termini Imerese kasabasından gelen müfettişler, güvenlik personeli tarafından korunan Domina Zagarella oteline nakledilen tüm kazazedeleri sorguladı. Savcılar olası kasıtsız adam öldürme suçlamalarını araştırıyor.

Uzmanlar Bayesian'ın 60 saniye içinde nasıl battığına şaşırmış durumda. 

Sahil güvenlik kaynaklarıyla konuşan İtalyan medyası, bir kapağın açık kaldığını ve omurganın kısmen kaldırıldığını bildirdi. Bazı uzmanlar mürettebatın hava durumu bültenini hafife almış olabileceğini düşünüyor.

56 metrelik görkemli bir yelkene sahip süperyat Bayesian

"O gece hangi yelkenlinin içinde olmak istersin, diye sorsalardı Bayesian'ı seçerdim"

İki kez America's Cup'a katılmış ve İtalyan Olimpiyat takımına koçluk yapmış bir yelkenci olan Gabriele Bruni şunları söyledi:

“Eğer bana o gece, fırtınalı bir günde, dünyada hangi yelkenlinin içinde olmak isterdin diye sorsalardı, Bayesian'ı seçerdim"

Arama çalışmaları kolay olmadı

Arama çalışmaları pazartesi günü erken saatlerde, itfaiyeden dalgıçların durmaksızın çalışmasıyla hemen başladı. Cesetlerin çıkarılması kolay olmadı.

Palermo'daki itfaiye dalgıçlarının başı Marco Tilotta, Guardian'a yaptığı açıklamada “En büyük zorluk derinlik” dedi ve şöyle devam etti:

“İnmek için üç dakikamız ve enkaz üzerinde çalışmak için sekiz dakikamız var. Daha sonra yükselme aşamasına başlamamız gerekiyor. Kabinlere erişimi engelleyen mobilyalardan bahsetmiyorum bile”

Bulunan ilk ceset pazartesi öğleden sonra şef Recaldo Thomas'a aitti. Çarşamba sabahı Bloomer ve Morvillo'ya ait iki ceset daha bulundu. Öğleden sonra da eşleri Judy ve Neda'nın cesetleri bulundu.

Mike Lynch'in cesedi akşam saatlerinde bulundu ve Porticello'daki rıhtıma taşındı. Cuma günü dalgıçlar Lynch'in yedinci ve son kurbanı olan kızı Hannah'nın cesedine ulaştı. 

"
"