Kültür-Sanat

BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliğinden "Kanun Hükmü" filmine yapılan sansüre tepki: Belgesel sinema konuşur, festival yönetimleri duymak istemese de!

04 Ekim 2024 21:51

T24 Haber Merkezi

BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği yayınladığı bildiride, Altın Portakal Film Festivalinde, "Kanun Hükmü" filmine yapılan sansüre karşı, Belgesel sinema konuşur, festival yönetimleri duymak istemese de diyerek tepki gösterdi.

BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, festivallerde filmlerin sansürlenip festivallerden çıkarılmasına tepki gösterdikleri bir bildiri yayınladı. Bildiride geçen sene Altın Portakal Film Festivalinde Kanun Hükmü filmine yapılan sansür eleştirilirken bu sansür politikasının bütün festivallerde olduğu ifade edildi.

Meslek Birliği şu sözlerle olanları kınadı:

"Türkiye’nin en köklü festivallerinden biri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin son yıllarda özellikle belgesel filmler etrafında kopartılan fırtınalarla anılıyor olması sadece endişe vermiyor; bir korku ikliminin rüzgârlarını estiriyor. Belgesel filmlerin sansürlenerek festivalden çıkarılması , sinemacıların tepki göstererek festivalden ayrılması ve festivalin iptal olması belgesel sinemacıların değil festivali düzenleyenlerin sorunu ve sorumluluğudur. Unutulmamalıdır ki geçen yıl yaşananlardan sonra ortaya çıkan mağduriyetler giderilmeden, kişileri tartıştırıp olguları ve sorumlulukları göz ardı eden bir festival sinemaya asla ve asla hizmet etmeyecektir"

Birlik, film festivallerini liyakatsiz jürilere ve şaibeli yarışma sonuçları ile anıldığını söylerken festivaller herkese ait olduğunu festival düzenleyicilerinin keyfiyetine, bırakılamayacağını ifade etti.

Birlik, festivallere dair beklentilerini şu sözlerle özetledi: Sinema örgütleriyle, sinema çalışanlarıyla, sinema yazarlarıyla ve akademisyenlerle kurumsal ilişkiler içinde dayanışarak, paylaşarak hayata sahip çıkan festivaller istiyoruz. 

"Kanun Hükmü" filmi bu yıl da valilik engeline takılan yönetmen Nejla Demirci: Bu yasak komedi filmlerine taş çıkartır


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"