Dünya

Britanya'nın İşçi Partili Başbakanı Starmer, Sunak döneminde kullanılan 40 milyon sterlinlik VIP helikopter sözleşmesini iptal edecek

Eski Başbakan Rishi Sunak görevdeyken, trenle seyahatin neredeyse aynı hızda olacağı durumlarda bile VIP uçak kullanıyordu

27 Ağustos 2024 11:03

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, eski Başbakan Rishi Sunak döneminde yoğun bir şekilde kullanılan 40 milyon poundluk VIP helikopter sözleşmesini iptal edecek.

Başbakan Starmer ve Savunma Bakanı John Healey, Sunak'ın kişisel ısrarı üzerine 2023 yılında uzatılan ve yıl sonunda sona erecek olan helikopter taşımacılığı sözleşmesini yenilememe kararı aldı.

Eski Başbakan Rishi Sunak görevdeyken, trenle seyahatin neredeyse aynı hızda olacağı durumlarda bile, Southampton, Dover, West Midlands ve Essex'teki etkinliklere gitmek için hükümet tarafından finanse edilen helikopterleri kullanmıştı.

"Britanya'nın en pahalı Uber'i"

Sunak, hükümetinin helikopter hizmetinden yararlanan tek üyesi değildi. Grant Shapps bu yılın başlarında altı hafta içinde üç kez evinden almak için helikopteri kullanmış ve İşçi Partisi'nin deyimiyle “Britanya'nın en pahalı Uber'i” haline gelmişti.

Healey'nin ihaleye çıkarılmış olan beş yıllık sözleşmeyi yenilememe kararı, İşçi Partisi'nin önceki 14 yıllık Muhafazakâr hükümetten kopuşunun simgesi olarak görülüyor. 

Boris Johnson'la tezat gösterilecek

Starmer, bugün Downing Street bahçesinde ülke genelinden yaklaşık 50 kişiye hitaben yapacağı konuşmada bu temayı vurgulayacak ve “14 yıllık çürüme ve on yıllık gerilemeyi” sona erdirme sözü verecek.

Öğretmenler, hemşireler ve iş adamlarından oluşan bir dinleyici kitlesine seslenecek olan Starmer, kendi yönetimi ile Downing Street bahçesinin pandemi sırasında partilere ev sahipliği yapmak için kullanıldığı Boris Johnson yönetimi arasında bir tezat oluşturacak.

Başbakan Starmer, "Önümüzdeki hafta parlamento geri dönecek. Siyaset yeniden başlayacak ama her zamanki gibi olmayacak. Çünkü artık bu şekilde devam edemeyiz. Artık performans siyaseti, çatlakların üzerini örtme ya da bölünme ve dikkat dağıtma yok. Artık her şey farklı şekilde yapılıyor" ifadelerini kullanacak. 

 

"
"