Dünya Basınında Bugün

Britanya kepenk kapattı; Harris'in başkan yardımcısı adayı Walz ani yükselişte; Kursk'da Kiev saldırısı sürüyor | Dünya Basınında Bugün

08 Ağustos 2024 09:34

T24 Dış Haberler

Britanya dün 100'den fazla aşırı sağcı mitinge hazırlanırken milletvekillerine evden çalışmaları tavsiye edildi, pratisyen hekim muayenehaneleri kapatıldı ve dükkanlar kapatıldı. Binlerce ırkçılık karşıtı protestocu İngiltere genelinde toplanarak sığınma merkezlerini korumak için canlı kalkanlar oluşturdu. Aylar önce Minnesota Valisi Tim Walz ulusal sahnede pek tanınmazken, Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı olarak ani bir yükselişe geçti. Yunanistan'ı çevreleyen ve Orta Doğu'dan Ukrayna'ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşanan askeri çatışmalar Atina'yı güçlü bir hava savunmasına yönelik kararları hızlandırmaya sevk etti. Ukrayna kuvvetleri sürpriz bir hareketle Rusya’nın Kursk bölgesine zırhlı bir saldırı başlattı. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesi sakinleri, Kiev güçlerinin saldırılarının ikinci gün de devam etmesi üzerine yetkililerden tahliye konusunda yardım istiyor ve onları yetersiz önlem almakla suçluyor.

8 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya aşırı sağcı ayaklanma tehdidi nedeniyle kepenk kapattı

Britanya dün 100'den fazla aşırı sağcı mitinge hazırlanırken milletvekillerine evden çalışmaları tavsiye edildi, pratisyen hekim muayenehaneleri kapatıldı ve dükkanlar kapatıldı.

Carlisle'den Plymouth'a kadar pek çok kasaba ve şehirde kargaşa çıkabileceği uyarılarının ardından yaklaşık 4 bin özel eğitimli asayiş görevlisi sokaklarda görevlendirildi ve 2 bin kişi de hazırda bekletildi.


The Guardian | Binlerce kişi aşırı sağ tehdidine karşı sokaklara döküldü

Polisin 100'den fazla aşırı sağcı gösteride kargaşa çıkabileceği uyarısında bulunmasının ardından dün gece binlerce ırkçılık karşıtı protestocu İngiltere genelinde toplanarak sığınma merkezlerini korumak için canlı kalkanlar oluşturdu.

"Mülteciler hoş geldiniz" ve "Irkçılığı reddedin, terapiyi deneyin" yazılı pankartlar taşıyan insanlar, Merseyside'da üç kızın öldürülmesinin ardından ülkenin aşırı sağcı ayaklanmalarla sarsılmasından dokuz gün sonra kasaba ve şehirlerde sokaklara döküldü.


The New York Times | Tim Walz’un ani yükselişi

Aylar önce Minnesota Valisi Tim Walz ulusal sahnede pek tanınmazken, Kamala Harris’in başkan yardımcısı adayı olarak ani bir yükselişe geçti.

60 yaşındaki Walz’a yönelik destekler çığ gibi büyürken, Minnesotalı Demokrat Senatör Tina Smith, “Bu adam gittiği yerlerde esnafla konuşan, kiliseleri ziyaret eden, devlet okullarında çalışan ve yerel lise futbol takımının koçluğunu yürüten, geniş gülümsemesi ve gösterişsiz üslubuyla gerçek bir yaşam süren birisi” diye konuştu.

Walz’un siyasete yöneldiğinden beri bu profili kendi siyasi avantajı için kullandığı öne sürülürken, ulusal sahnede tanınırlığı artmaya devam ediyor.


eKathimerini | Yunanistan hava savunmasını güçlendirmek istiyor

Yunanistan'ı çevreleyen ve Orta Doğu'dan Ukrayna'ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşanan askeri çatışmalar Atina'yı güçlü bir hava savunmasına yönelik kararları hızlandırmaya sevk etti. 

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini'de bugün Vassilis Nedos imzasıyla yayımlanan haberde, "Son derece stratejik rakiplerle karşı karşıya kalan devletlerin güvenilir ve güçlü bir hava savunması olmadan uzun süre dayanamayacaklarını göstermişdi" denildi. 

Haberde, anti-balistik yeteneklere de sahip olan Amerikan Patriot füze sistemleri haricinde, Yunanistan'ın orta ve uzun menzilli tehditlere karşı güvenilir bir yol bulma konusunda yetersiz kaldığı yazıldı. 


The Wall Street Journal | Kiev Rusya’daki saldırıyla şaşırttı

Ukrayna kuvvetleri sürpriz bir hareketle Rusya’nın Kursk bölgesine zırhlı bir saldırı başlattı. Saldırı siviller arasında panik yaratırken, Moskova ek birlikler göndermek zorunda kaldı. Rusya, köyleri boşalttı. Rus yetkililer, Ukrayna birliklerine karşı sınır muhafızlarını ve savaş uçaklarını konuşlandırdığını açıkladı. Moskova merkezli savunma düşünce kuruluşu CAST’ın direktörü Ruslan Pukhov, “Bu tam ölçekli bir ordu operasyonudur” dedi.


The Moscow Times | Kursk bölgesi sakinleri Ukrayna saldırısının yoğunlaşması üzerine tahliye için yardım istiyor

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesi sakinleri, Kiev güçlerinin saldırılarının ikinci gün de devam etmesi üzerine yetkililerden tahliye konusunda yardım istiyor ve onları yetersiz önlem almakla suçluyor.

Yerel yetkililer, Rusya'nın yaklaşık 300 Ukrayna askeri, 11 tank ve 20'den fazla zırhlı araç tarafından gerçekleştirildiğini söylediği Kursk bölgesi saldırısında en az beş kişinin öldüğünü ve 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

"
"