Dünya

Britanya Dışişleri'nde terörle mücadelede görevli yetkili, İsrail'e silah satışını protesto etmek için istifa etti

Silah Ticaretine Karşı Kampanya'ya (CAAT) göre Britanya, 2008 yılından bu yana İsrail'e toplam 574 milyon sterlin değerinde silah ihracatı için lisans verdi

19 Ağustos 2024 11:03

T24 Dış Haberler

Terörle mücadele konusunda çalışan bir Britanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İsrail'e yapılan silah satışlarını protesto etmek amacıyla istifa etti ve İngiliz hükûmetinin "savaş suçlarına ortak olabileceğini" söyledi.

Dublin'deki İngiliz büyükelçiliğinde görevli olan ve terörle mücadele konusunda çalışan Britanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mark Smith, meslektaşlarına hitaben bir mektup kaleme aldı. İsrail'e silah satışıyla ilgili endişelerini "her düzeyde" dile getirdiğini söyleyen Smith, kendisine basit teşekkürlerden başka bir şey iletilmediğini söyledi. 

BBC'nin haberine göre; Smith tarafından gönderilen istifa e-postası, yüzlerce hükûmet yetkilisi, büyükelçilik personeli ve Dışişleri bakanlarının özel danışmanları da dahil olmak üzere geniş bir dağıtım listesine gönderildi.

"Britanya'nın silah satışını sürdürmek için haklı gerekçesi yok"

Smith, daha önce hükûmet için Orta Doğu silah ihracatı lisans değerlendirmesinde çalıştığını ve meslektaşlarının her gün Gazze'de İsrail tarafından işlenen savaş suçları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin “açık ve tartışılmaz örneklerine” tanık olduklarını söyledi.

Smith, “İsrail hükûmetinin ve ordusunun üst düzey üyeleri açıkça soykırım niyetlerini dile getirdiler, İsrail askerleri kasıtlı olarak sivil mülkleri yakan, tahrip eden ve yağmalayan videolar çektiler” diye yazdı.

“Bütün sokaklar ve üniversiteler yıkıldı, insani yardım engelleniyor ve sivillere düzenli olarak kaçabilecekleri güvenli bir mahalle bırakılmıyor. Kızılay ambulansları saldırıya uğradı, okullar ve hastaneler düzenli olarak hedef alındı. Bunlar savaş suçlarıdır" diyen Smith, “İngiltere'nin İsrail'e silah satışını sürdürmesinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığını” ifade etti. 

Britanya, Avrupa ve ABD'de yüzlerce yetkili, Gazze'deki savaş nedeniyle hükûmetlerinin İsrail'e yönelik politikalarına eşi benzeri görülmemiş düzeyde muhalefet ederken, ilkeli istifa olarak adlandırılan bilinen vakalar daha az görüldü. 

Smith, e-postasında, “Bakanlar Birleşik Krallık'ın dünyadaki en 'sağlam ve şeffaf' silah ihracatı lisanslama rejimlerinden birine sahip olduğunu iddia ediyorlar, ancak bu gerçeğin tam tersidir" diye yazdı ve şöyle devam etti: 

“Bu Departmandaki yasadışılıkla ilgili ciddi endişeleri dile getiren aklanmış bir memur olarak, bu şekilde göz ardı edilmek son derece rahatsız edici. Bir kamu görevlisi olarak bunu dile getirmek benim görevimdir"

Britanya, 2008'den bu yana 574 milyon sterlin değerinde silah sattı

Silah Ticaretine Karşı Kampanya'ya (CAAT) göre Britanya, 2008 yılından bu yana İsrail'e toplam 574 milyon sterlin değerinde silah ihracatı için lisans verdi.

İsrail Gazze'de uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini defalarca reddetti. Daha önce Batılı yetkililerin politika ve silah tedariki konusundaki muhalefetine yanıt veren İsrail hükûmeti, “savaş suçlarının yanı sıra insanlığa karşı suçlar da işleyen soykırımcı bir terör örgütü” olarak Hamas'ı yenmek için hareket ettiğini savundu. 

 

"
"