Dünya Basınında Bugün

Britanya'dan genç Avrupalılara serbest dolaşım hakkı; Rus medyası bağlantılı ABD'lilere soruşturma; El Fetih'in üst düzey ismi öldürüldü | Dünya Basınında Bugün

22 Ağustos 2024 09:38

T24 Dış Haberler

Britanya'da İşçi Partisi hükûmeti bakanları, Brexit sonrasında Brüksel ile ilişkilerin daha kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak genç Avrupalıların Britanya'da yaşamasına ve çalışmasına izin vermeye hazır. Sicilya açıklarında batan lüks yatın enkazında kaybolan 6 yolcudan 5'inin cesedine ulaşıldı. ABD'de Adalet Bakanlığı, Rusya'nın devlet televizyon kanallarıyla çalışan Amerikalılar hakkında geniş çaplı bir cezai soruşturma başlattı. İsrail ordusu, çarşamba günü Lübnan'da Filistinli El Fetih grubunun üst düzey bir üyesi olan Halil El Makdah'ı Batı Şeria'daki saldırıları düzenlemekle suçlayarak öldürdü. Rus seçim yetkilileri, Kiev'in sürpriz bir saldırı başlattığı Kursk bölgesinin Ukrayna güçlerinin elinde bulunan kesimlerinde yapılacak yerel seçimlerin, Moskova bu bölgelerde kontrolü yeniden ele geçirene kadar erteleneceğini duyurdu.

22 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times | Brexit sonrası ilişkileri geliştirmek için 30 yaş altı Avrupalılar için Britanya'da serbest dolaşım konuşuluyor

Britanya'da İşçi Partisi hükûmeti bakanları, Brexit sonrasında Brüksel ile ilişkilerin daha kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak genç Avrupalıların Britanya'da yaşamasına ve çalışmasına izin vermeye hazır.

İşçi Partisi daha önce Brexit'ten bu yana ilk kez AB üyesi ülkelerin genç vatandaşlarına Britanya'sa çalışma hakkı verebilecek bir gençlik hareketliliği programını kabul etmek gibi bir “planı” olmadığı konusunda defalarca ısrar etmişti. 

Ancak hükûmet kaynakları, bakanların bu konuda “geri adım atmak” zorunda kalacaklarını kabul ettiklerini çünkü karşı çıkmalarının ilişkilerin daha kapsamlı bir şekilde yeniden kurulmasına engel teşkil edeceğini söylediler.


The Guardian | Sicilya'da batan süperyatta kaybolan 6 kişiden 5'inin cesedine ulaşıldı

Sicilya açıklarında batan lüks yatın enkazında kaybolan 6 yolcudan 5'inin cesedine ulaşıldı.

Bayesian adlı ve İngiliz bayrağı altında seyreden 56 metrelik yat 22 kişiyi taşıyordu ve hortumu olduğu düşünülen bir rüzgar tarafından vurulduğunda Porticello limanının hemen açıklarında demirlemişti. Yatın şefi Recaldo Thomas'ın cesedi gemi battıktan kısa bir süre sonra bulunmuştu.

İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch, kızı Hannah Lynch, Morgan Stanley International Başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy ile Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda, geminin pazartesi sabahı batmasından bu yana kayıp.


The New York Times | ABD'de Rus devlet televizyolarıyla çalışan Amerikalılara yönelik soruşturma

ABD'de Adalet Bakanlığı, Rusya'nın devlet televizyon kanallarıyla çalışan Amerikalılar hakkında geniş çaplı bir cezai soruşturma başlattı. 

Soruşturma hakkında bilgi sahibi yetkililere göre, soruşturma, Kremlin'in kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde yürüttüğü etki operasyonlarıyla mücadele etme çabasının bir parçası. 

Bu ay FBI ajanları Rus devlet medyasıyla bağlantıları olan iki önemli ismin evlerinde arama yaptı.


Al Arabiya | İsrail ordusu, Lübnan'da El Fetih'in üst düzey ismini öldürdü

İsrail ordusu, çarşamba günü Lübnan'da Filistinli El Fetih grubunun üst düzey bir üyesini Batı Şeria'daki saldırıları düzenlemekle suçlayarak öldürdü. 

El Fetih de İsrail'i "bölgesel savaşı ateşlemek istemekle" suçladı. 

El Fetih ve Lübnanlı bir güvenlik kaynağına göre Halil El Makdah Lübnan'ın güneyindeki Sidon kentinde aracına düzenlenen saldırıda öldürüldü.


The Moscow Times | Rusya, Kursk'un Ukrayna kontrolündeki bölgelerinde yerel seçimleri erteledi

Rus seçim yetkilileri, Kiev'in sürpriz bir saldırı başlattığı Kursk bölgesinin Ukrayna güçlerinin elinde bulunan kesimlerinde yapılacak yerel seçimlerin, Moskova bu bölgelerde kontrolü yeniden ele geçirene kadar erteleneceğini duyurdu.

Rusya genelinde düzinelerce bölgede eylül ayı başında seçim yapılması planlanıyor. Ancak sınır yakınlarında Ukrayna ve Rus güçleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Kursk bölgesindeki 7 belediyede daha önce 6-8 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 10 yerel yönetim yarışında oy verme işlemi ertelendi.

"
"