Dünya

Britanya'da aşırı sağcı eylemciler sığınmacıların kaldığı oteli yakmaya çalıştı

05 Ağustos 2024 09:12

T24 Dış Haberler

Britanya'daki göçmen karşıtı eylemlerde şiddet olayları yaygınlaşırken, kalabalık bir aşırı sağcı grup, sığınmacıların kaldığı bir oteli yakmaya çalıştı. 

Pazar günü 700 kadar kişi, Rotherdam'daki Holiday Inn Express önünde toplandı. Bazıları maskeli olan eylemciler, polisle arbede yaşadı. Bazı göstericilerin polis memurlarına tahta parçaları, şişeler ve sandalyeler attığı görüldü. Bir noktada polise yangın söndürücü sıkıldı. 

Güney Yorkshire polisi en az 10 polis memurunun olaylar yaralandığını, birinin kafasından yaralanarak bilincini kaybettiğini ifade etti. 

Olay yerinde çekilen görüntülerde ateşe verilmiş bir çöp kutusu görüldü ve "Onları gönderin" diye slogan atıldığı duyuldu. 

Göstericiler daha sonra otelin içine girmeye çalıştı. Otelin içinde de yangın çıktığı bildirildi. 

Britanya İçişleri Bakanı Yvette Cooper, eylemleri kınayarak, "Rotherdam'da sığınma başvurusunda bulunanların barındığı bir otele yapılan suçlu, şiddetli saldırı mide bulandırıcı. İçinde insanların olduğu bilinen bir bina bilinçli şekilde yakılmaya çalışıldı" dedi. 

Holiday Inn Express'teki eylemler pazar gün ortasında başladı. Olaylar otelin camlarının göstericiler tarafından kırılmasının ardından şiddetlendi. Polis, bir süre kalabalık karşısında kontrolü sağlamakta zorlandı. 

Polis, otelin çevresindeki yolları kapadı ve 17.00 sularında otelle göstericiler arasına mesafe koymayı başardı.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında geçen Pazartesi günü üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından ülkenin birçok noktasında aşırı sağcı eylemler başlamıştı.

Başbakan Keir Starmer, şiddet içeren gösterileri "aşırı sağın haydutluğu" olarak niteledi ve kınadı.

Londra'da bugün eylemlerin ele alınacağı üst düzey bir güvenlik toplantısı düzenlenecek.

"
"