Dünya

Brezilya'daki ölümlerin ardından Avrupa'da da ilk 'tembel hayvan ateşi' vakası ortaya çıktı

Uzmanlar, virüsün ''önlenemez'' yayılımından korkuyor

12 Ağustos 2024 11:29

T24 Dış Haberler

Brezilya'da iki kadının ölümüne neden olan Oropouche virüsü, ilk kez Avrupa'da da görüldü. Uzmanlar virüsün önlenemez yayılımından endişe ediyor. 

Tıp dergisi The Lancet'e göre, Küba'yı ziyaret eden ve isimleri açıklanmayan iki kişi, İtalya'daki hastanelerde az bilinen bu hastalığın semptomlarıyla karşılaştı.

Bu kişilerden ilki olan 26 yaşındaki kadının Küba'ya yaptığı iki haftalık seyahatten döndükten sonra tipik ateş ve ishal şikayetleri ile hastaneye başvurduğu bildirildi.

İkinci hastanın ise Havana'yı seyahat ettikten sonra semptomları göstermeye başladığı ve İtalya'nın kuzeyindeki Fori'de tedavi altına alındığı belirtildi.

Verona'nın kuzeyindeki Sacred Heart Don Calabria Hastanesi Tropikal Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü tarafından yapılan testlerde hastaların kanında Oropouche virüsü tespit edildi.

Imperial College London'da İmmünoloji Profesörü olan Dr. Danny Altmann, "Her şey değişiyor ve virüs durdurulamaz hale gelebilir. Kesinlikle endişelenilmesi gereken bir durum." dedi.

Enfeksiyonlar, Oropouche virüsünün endemik olduğu Amazon yağmur ormanlarından uzaklarda da görüldü.

Uzmanlar, öncelikle tembel hayvanlardan Aedes sivrisinekleri aracılığıyla insanlara bulaşan virüsün Güney Amerika'da büyük bir salgına neden olmasından korkuyor.

Brezilya'da 2023 yılında 832 olan vaka sayısının bu yıl 7 bin 284'e yükseldiği rapor edildi ve birçok yeni bölgeden yeni vaka haberleri bildirildi.

Komşu Bolivya, Kolombiya ve Peru'da da virüse rastlandığı söylendi.

"
"