Dünya

Brezil'ya X'i kapatmaya hazırlanıyor

Musk, Starlink'in ana ortağı SpaceX'in “bu mesele çözülene kadar” Brezilyalı kullanıcılara ücretsiz internet hizmeti sağlayacağını duyurdu

30 Ağustos 2024 12:20

T24 Dış Haberler

Sosyal medya devi X, yerel yasalara uyum ve sahibi Elon Musk'ın platformun sansüre direndiği için cezalandırıldığı yönündeki ısrarı nedeniyle yaşanan hukuk mücadelesi sürerken Brezilya'nın en üst mahkemesinin kapatma kararı vermesini beklediğini duyurdu. 

X, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'in, şirketin Brezilya'da yasal bir temsilci belirlemesi için mahkemenin koyduğu sürenin perşembe akşamı geçmesinin ardından “yakında” kapatma emri vermesini beklediğini söyledi.

Yüksek Mahkeme, milyarder Musk'ın Starlink uydu internet firmasının yerel banka hesaplarını da perşembe günü bloke etti. İki firma Musk'ın roket şirketi SpaceX ve elektrikli otomobil devi Tesla'yı da içeren geniş iş imparatorluğunun bir parçası. 

X'te yaptığı bir dizi yorumda Musk, Moraes'e ateş püskürdü ve yeni sabitlenmiş bir gönderide yargıcı “kötü bir diktatör” olarak etiketledi. Ayrıca Starlink'i engelleme kararını yasadışı olarak nitelendirdi ve bu eylemin sıradan Brezilyalıların yanı sıra diğer hissedarları da “uygunsuz bir şekilde” cezalandırdığını iddia etti.

Musk ayrıca Starlink'in ana ortağı SpaceX'in “bu mesele çözülene kadar” Brezilyalı kullanıcılara ücretsiz internet hizmeti sağlayacağını duyurdu.

Yasal temsilci bulundurmak istemediği iddia ediliyor

Reuters'a konuşan bir Yüksek Mahkeme kaynağı, Moraes tarafından imzalanan mahkemenin Starlink'e yaptırım uygulama kararının, X'in Brezilya'daki yasal temsilcilerinin eksikliğine bir yanıt olduğunu söyledi.

Starlink'in banka hesaplarının dondurulması kararı, X'in bazı belgeleri teslim etmemesi nedeniyle ödemesine karar verilen ödenmemiş para cezalarıyla ilgili ayrı bir anlaşmazlıktan da kaynaklanıyor. Yerel Folha gazetesi para cezalarının toplamının en az 20 milyon reais (3.6 milyon dolar) olduğunu bildirdi. 

Yüksek Mahkeme, X'in Brezilya'daki yasal temsilcisini Perşembe günü saat 20.00'den kısa bir süre sonrasına kadar belirlemesi için bir son tarih belirlemişti.

Brezilya yasaları, tüm internet şirketlerinin ülkede adli emirleri alabilecek ve işletmeden yasal olarak sorumlu olacak bir yasal temsilciye sahip olmasını gerektiriyor.

"
"