Gündem

Bolu'da orman yangını 3. gününde: Müdahale sürüyor, 490 kişi tahliye edildi, 2 kişi tutuklandı

17 Ağustos 2024 08:00

Bolu'nun Göynük ilçesinde 15 Ağustos Perşembe günü çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Alevlerin yaklaştığı 4 köyden 490 kişi tedbir amacıyla tahliye edildi. Yangınla ilgili olarak gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklandı.

Bolu'nun Bekirfakılar köyü mevkiinde geçen perşembe günü öğle saatlerinde anız ateşinden yangın çıktı. Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangın geniş bir alanda etkili olurken, bölgeye takviye ekipler gönderildi. 23 kentten gelen ekiplerin müdahale ettiği yangın nedeniyle Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde 130 hanede yaşayan 490 kişi bölgeden tahliye edilip, güvenli alanlara götürüldü.

Yangın söndürme çalışmaları, üçüncü günde 1213 personelin katılımıyla sürüyor. Çalışmalarda 11 helikopter, 108 arazöz, 8 itfaiye aracı, 17 su tankeri, 41 ilk müdahale aracı, 11 iş makinesi görev alıyor. Bölgede telefonlar iyi çekmediği için ekiplerin iletişiminin kopmaması amacıyla GSM şirketleri toplam 8 mobil baz istasyonu aracı yolladı.

Bolu Valisi Kılıç: Belli noktalarda söndürüldü

Bölgede incelemelerde bulunan Bolu Valisi Erkan Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yangın şu anda tam kontrol altına alınmadı ama ekiplerimiz yoğun şekilde çalışıyor. Şu anda yangın belli noktalarda söndürüldü. Oralara tedbir amaçlı müdahaleler devam ediyor. Amacımız yangının daha da yayılmasını önlemek. Çıkabilecek yangınlara da anında müdahale etme noktasında arkadaşlarımız çalışıyor. Bu yangınla ilgili de Sayın Bakanımız da dün açıklamıştı, 4 kişi gözaltına alındı. Şu anda onların işlemleri devam ediyor. Anızdan çıktığını değerlendiriyoruz. Bu konuda da bütün vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Nelere mal olduğunu hep beraber görüyoruz" dedi.

Tedbir amaçlı tahliyelerin yapıldığının hatırlatılması üzerine Erkan Kılıç; yangının köylere sıçrama riskine karşı yaşlı, kadın, çocuk ve engelli birey olmak üzere 490 kişiyi akrabalarının yanlarına yerleştirdiklerini dile getirdi.

"Vatandaşlar evini bırakmak istemedi, bir şekilde ikna ettik"

Halkın evlerini bırakmak istemediğini belirten Kılıç, "Burada beyaz et sektöründen dolayı tavuk kümesleri var. Orada da çok büyük sayıda tavuklarımız var. Dolayısıyla onlara da sahip çıkmak istiyorlar, bakımları var. Ama bir şekilde ikna ettik vatandaşları, tehlikeli alandan çıkararak tahliye etmeye gayret gösterdik. Vatandaş da bize duyarlılık gösterdi. Bununla ilgili süreci izleyeceğiz. İnanıyorum ki kısa sürede normale döner ve kendi evine, bağ bahçesine vatandaşlarımız döner" diye konuştu.

Soru üzerine Kılıç, yangınla ilgili gözaltına alınanların işlemlerinin devam ettiğini aktararak, "4 kişi, arazinin sahipleri aslında" dedi.

Gözaltına alınan dört kişiden ikisi tutuklandı, ikisi serbest bırakıldı

Anız kaynaklı olduğu belirtilen yangına ilişkin gözaltına alınan 4 kişinin jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden A.K. ve E.K. çıkarıldıkları hakimlikçe "taksirle orman yangınına neden olma" suçundan tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA/DHA)

"
"