Gündem

BirGün yazarı, Şeyda Yılmaz'ın şehit edilmesinin ardından "suç kaydı"nı merceğe aldı

01 Ekim 2024 09:27

BirGün yazarı Ayça Söylemez, 26 suç kaydı bulunan Geçti'nin polis memuresi Şeyda Yılmaz'ı şehit etmesinin ardından başlayan "suç kaydı varsa neden serbest" tartışmalarını köşesine taşıdı. 

BirGün yazarı Ayça Söylemez, "Nedir bu suç kaydı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı, Avukat Çiğdem Akbulut ile görüşen Söylemez, yazısında şu detaylara yer verdi:

"En son polis memurunun öldürüldüğü olayın ardından katil zanlısının 26 suç kaydı olduğu basına yansıdı ve kamuoyunda da 26 suç işlemiş bir insanın nasıl serbest şekilde sokakta dolaştığına dair bir tepki yükseldi, haklı olarak. Bu 26 suç kaydı bize, hepsinden ceza almış mı almamış mı bilinmezliğinin dışında daha önemli başka şeyler söylüyor: Sonunda suçlu bulunmuş ya da bulunmamış, adı 26 kez suça karışan genç bir insan var... Bundan, daha önce tutuklu yargılandığı dosyalar ya da hükmün infazı için mutlaka ceza infaz kurumunda bulunmuş insanların bu kurumlarda hiç bir şekilde amaçlandığı gibi ‘ıslah edilmediğini’ anlıyoruz. Kişiler ceza infaz kurumlarında ‘topluma kazandırılabilecekleri’ şartlarda yaşamıyorlar, yaşattırılmıyorlar. Ülkenin dört bir yanındaki tüm hapishanelerden her gün hak ihlalleri, işkence, kötü muamele haberleri geliyor. Mevcut adalet sisteminin toplumla bağ kurmadığını söylemek mümkün. Suçların bu yoğunlukta neden işlendiğinin araştırılması, cezalarda suçtan caydırmaya yönelik düzenlemeler yapılması, daha da önemlisi infaz sisteminin iyileştirilmesi gerekiyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?

 

 

"
"