Ekonomi

BirGün yazarı Aziz Çelik: Eski-yeni memur ayrımcılığı aylıkları düşürüyor

02 Eylül 2024 10:36

Birgün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, Ekim 2008 sonrası ilk kez memuriyete girenlerin eski-yeni memur ayrımcılığı nedeniyle büyük bir haksızlığa uğrayacağını belirtti.

Çelik, memur emekliliklerindeki ayrımcılığa ilişkin şunları söyledi:

"Ekim 2008 sonrası işe giren ve 5510 sayılı Kanuna tabi memurların emekli aylıkları hesabında ortalama aylık prime esas kazançları (PEK) esas alınacak. Bu sistem 5434 sayılı kanundan temelli olarak farklı ve memurlar arasında emekli aylıklarında büyük fark yaratıyor. Daha yalın olarak ifade edecek olursam 5434 sayılı kanunda derece-kademe ve gösterge sistemine bağlı olarak memuriyetteki unvanınız, derece ve kademeniz ve kıdeminiz belirleyicidir. Örneğin 25 yıl kıdemli memur olmak veya en az dört yıllık kıdemli profesör olmak emekli aylığınızın bağlanmasında kritik öneme sahiptir. Ancak 5510’da işler tamamen değişiyor. Ekim 2008 sonrası prime esas kazançlarınız güncelleme katsayısı ile güncellenerek ve prim gün sayısına bölünüp 30 ile çarpılarak ortalama aylık kazancınız bulunuyor ve sonra da aylık bağlama oranınız ile çarpılarak emekli aylığınız hesaplanıyor. Bu sistemde unvanınız, kademeniz ve dereceniz emekli aylığında esaslı bir rol oynamaz.

Bu nedenle 2008 sonrası memuriyete girenleri büyük bir şok bekliyor. Sistem değişikliği nedeniyle yeni memurların çalışma süresi boyunca ödenen ortalama prime esas kazancı büyük önem taşıyor. Son birkaç yıl yüksek bir memuriyette olmanızın ve yüksek maaş almanızın etkisi son derece sınırlı."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

"
"